Lappeenrannan joukkoliikenteen tulot romahtivat – Kaupunki hakee valtion tukea lipputulojen menetysten kattamiseksi

Pahimmillaan matkustajamäärät olivat keväällä 80 prosenttia pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Anu Kiljunen

Paikallisliikenteen linja-auto Lappeenrannan Koulukadulla.
Paikallisliikenteen linja-auto Lappeenrannan Koulukadulla.

Lappeenrannan joukkoliikenteen lipputulot romahtivat kuluvana vuonna pienentyneiden matkustajamäärien vuoksi.

Paikallisliikenteen matkustajamäärät kesällä ovat olleet 30 prosenttia pienemmät kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Keväällä koulujen ollessa kiinni matkustajamäärät olivat 80 prosenttia pienemmät kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Lipputulot ovat vähentyneet samassa suhteessa kuin matkustajamäärät.

Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Kosken mukaan kaupungilla ei tällä hetkellä ole suunnitteilla korotuksia lippujen hintoihin tai toimia, jotka johtaisivat henkilöstön irtisanomisiin tai lomautuksiin. Joukkoliikenteen lippujen hinnoista päättää kaupunkikehityslautakunta.

Koski sanoo, että kaupunki hakee valtion joukkoliikennetukea lipputilojen menetyksien kattamiseksi elokuun aikana.

Hallitus päätti kesäkuussa kuluvan vuoden neljännessä lisätalousarvioesityksessä esittää 100 miljoonan euron tukea joukkoliikenteen lipputulojen menetyksien korvaamiseksi. Tuesta 15 miljoonaa euroa myönnetään Lappeenrannan kokoisille keskisuurille kaupungeille.

Lappeenrannan joukkoliikenteessä siirrytään paikallisliikenteen osalta talviaikatauluun normaalisti 13. elokuuta alkaen.

– Tarkoitus on liikennöidä normaalisti sekä paikallisliikenteen, lähiliikenteen ja koulukuljetusten osalta, Koski sanoo.

Paikallisliikenne siirtyi kesäaikatauluun keväällä jo maaliskuun lopulla vähentyneiden matkustajamäärien vuoksi. Kesällä paikallisliikenne on liikennöinyt normaalisti kesäaikataulun mukaisesti.

Lappeenrannan paikallisliikenteen myyntituotot vuonna 2019 olivat 2 821 788 euroa.