Koulut alkavat poikkeuksellisissa oloissa – Lappeenrannan perusopetukseen valtiolta miljoonatuki

Turvallisuudesta huolehditaan jo toukokuun lähiopetusjaksolla tutuksi tulleilla käytännöillä. Valtio tukee perusopetusta koronan vuoksi. Lukiot palaavat lähiopetukseen ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen.

Anu Kiljunen

Kouluihin palataan turvavälejä noudattaen. Kuvassa koululaisia palaamassa lähiopetukseen toukokuussa.
Kouluihin palataan turvavälejä noudattaen. Kuvassa koululaisia palaamassa lähiopetukseen toukokuussa.

Etelä-Karjalassa koulut alkavat torstaina desinfiointiaineen tuoksuisissa tunnelmissa ja turvaväleistä huolehtien. Kaikissa Lappeenrannan kouluissa ja lukioissa kouluvuosi aloitetaan lähiopetuksessa, mutta tarvittaessa poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä nopeasti.

Lappeenrannan kouluissa perusopetuksessa on ensi lukuvuonna 6264 oppilasta ja lukioissa 1152 opiskelijaa.

Alku toukokuun malliin

– Kouluvuoteen lähdetään hyvin samanlaisin toimintatavoin kuin toukokuussa lähiopetukseen palatessa. Kiinnitetään huomiota turvaväleihin ja hyvään hygieniaan. Esimerkiksi oikeita yskimis- ja aivastamistekniikoita kerrataan oppilaille, pintojen desinfiointiin kiinnitetään huomiota ja kontakteja vältellään, kertoo Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tällä viikolla päivitettyä ohjeistusta koulujen lähiopetukseen liittyen ja suositukset ovat hyvin samanlaisia kuin toukokuun lähiopetusjaksoa koskeneet.

Routti kertoo, että Lappeenrannan kouluissa on varauduttu myös tarvittaessa siirtymään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin.

– Koulut laativat elokuun aikana suunnitelman, josta selviää, miten etäopetus tarvittaessa järjestetään. Tavoitteena on, että mikään opetusryhmä ei joutuisi syksyn aikana olemaan etäopetuksessa niin pitkiä aikoja, kuin keväällä kaikki joutuivat olemaan.

Routin mukaan tarvittaessa etä- ja lähiopetusjaksoja voidaan vuorotella opetusryhmien kesken.

– Keväällä saatiin paljon oppia etäopetuksen järjestämisestä, joten näen, että mikäli on tarve etäopetukseen siirtyä, valmiudet siihen ovat oikein hyvät.

Tällä hetkellä voimassa on väliaikainen lakimuutos, jonka perusteella kunta voi päättää viranomaisen arvioon pohjautuen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Jatkossa esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä voidaan siis päättää alueellisen tautitilanteen perusteella.

Mika Strandén

Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti.
Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti.

Korona toi lisärahaa opetukseen

Lappeenrannan kaupunki sai tänä vuonna valtiolta yli miljoonan euron edestä avustuksia opetusryhmien pienentämiseen. Lisäksi valtio on jakanut kunnille tukea opetukseen koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia. Lappeenrannan opetustoimelle tätä tukea myönnettiin Routin mukaan noin 900 000 euroa.

Yhteensä valtiontuki lisääntyi Routin mukaan noin 1,5 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta.

– Tämä resurssi auttaa siinäkin tilanteessa, jos syksyn aikana joudutaan tällaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, niin silloin meillä on riittävästi henkilökuntaa etäopetuksen ohjaamiseen, jotta ei sitten pääsisi oppimiseen syntymään aukkoja, Routti kertoo.

Lisäksi Routin mukaan avustusta voidaan käyttää erityisopettajien ja koulunkäynninohjaajien palkkaamiseen, jotta varsinkin tukea tarvitsevien oppilaiden oppiminen pystytään turvaamaan myös mahdollisten poikkeusjärjestelyiden aikana.

– Lisäksi tällä rahalla on kartoittaa kaikkien meidän oppilaiden lukutaitoa uudella siihen tarkoitetulla työkalulla ja tämän avulla opetusta on sitten taas mahdollista kehittää paremmaksi.

Lukioihin palataan pitkän etäjakson jälkeen

Toisin kuin peruskouluissa lukioissa ei palattu lähiopetukseen koko keväänä.

Lukiolaiset palaavat nyt siis ensimmäistä kertaa varsinaiselle koulun penkille maaliskuun etäopiskeluun siirtymisen jälkeen.

– Kyllä tässä on sekä henkilökunta että opiskelijat odottaneet sitä, että pääsee takaisin kouluun. Totta kai pieni epävarmuushan on olemassa, kertoo Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen.

– Luulen, että on pettymys monille, mikäli siirrytään etäopiskeluun, Lyseon lukion rehtori Mika Luukkonen toteaa.

Luukkonen kertoo, että lukioissa on tehty suunnitelmia erilaisten tilanteiden varalle ja pohdittu, kuinka esimerkiksi riittävät etäisyydet muihin onnistutaan pitämään.

Lukioiden rehtorit arvioivat, että mikäli tarve tulee, on etäopiskeluun siirtymiseen nyt hyvät valmiudet.

– Kevään aikana opittiin kyllä paljon etäopintojen järjestämisestä. Esimerkiksi nyt on paljon selkeämpää, mikä on sopiva työkuorma etäkurssille, Mielonen kertoo.