Ikea myy puolet tontistaan Mustolassa, valmista ostajaa ei vielä ole – Lappeenranta sai tiedon videopuhelussa Ikealta

Ikea kertoo, että aktiivinen myynti käynnistyy myöhemmin tänä vuonna.

Anu Kiljunen

Ikean tontti sijaitsee Lappeenrannan Mustolassa.
Ikean tontti sijaitsee Lappeenrannan Mustolassa.

Huonekalujätti Ikea aikoo myydä puolet omistamastaan Lappeenrannan tontista. Tontti sijaitsee Lappeenrannan Mustolassa lähellä Kuutostien ja Nuijamaantien risteystä.

Tontille piti tulla Ikea-tavaratalo ja kauppakeskus Ikano. Jatkossa alueelle ei enää suunnitella ainakaan perinteistä, suurikokoista Ikea-tavarataloa.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sai tiedon Ikealta perjantaina.

– Meillä oli Teams-kokous verkossa Ikean kanssa. Siinä he kertoivat asian meille. He eivät ole menettäneet kiinnostustaan Lappeenrantaan, mutta kaupan alan luonne ja kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut.

Jarva sanoo, että tontin puolittaminen voi olla hyväksi sen kehittämiselle.

– Tontti on ollut jo pitkään tyhjillään. Jos ostaja löytyy, tontille voi alkaa rakentua jotain uutta. Olen ainakin toiveikas sen suhteen.

Kaupan alan toimija haussa

Lappeenranta myi noin 20 hehtaarin tontin Ikealle 10 miljoonalla eurolla. Kaavassa se on osoitettu kaupan alan toiminnoille.

Jarvalla ei ole käsitystä siitä, kuka tontille voisi tulla.

– Mekin voimme olla aktiivisia tontin markkinoinnissa, Jarva sanoo.

Ikean mukaan se päätti myydä puolet tontista, koska kuluttajien odotukset ovat muuttuneet ja yhtiön liiketoimintaa konsepteja on uudistettu.

Ikea Real Estate -yhtiön omistukseen jäävän tontin tulevaisuudesta ei ole vielä päätetty.

Ikean tavoitteena vuodesta 2016 alkaen on ollut löytää alueelle yhdessä kaupungin kanssa ratkaisu, jossa Ikea olisi osa kokonaisuutta. Tällaista sopivaa ratkaisua ei kuitenkaan ole löytynyt. Siksi Ikea laittaa myyntiin puolet Lappeenrannan Mustolan tontista.

Ikea: "Kaikki on mahdollista"

Ikea Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö sanoo, että yhtiö laittaa tontin myyntiin kuluvan vuoden aikana. Valmista ostajaa tontille ei ole.

– Emme ole kartoittaneet vielä mahdollisia ostajia. Aktiivinen myynti alkaa myöhemmin tänä vuonna, mutta nyt ei ole vielä se hetki.

Pilviö sanoo, ettei Ikea ole hylännyt Lappeenrantaa ainakaan vielä.

– Kaikki on mahdollista. Emme ole sulkeneet mitään vaihtoehtoa pois. Tarkoitus on löytää tontille hyvä ratkaisu.

Ikea viime vuosina uudistanut strategiaansa ja muuttanut toimintatapojaan Suomessa.

Yhtiö avaa täysin uudenlaiset Ikea suunnittelustudiot Jyväskylän ja Helsingin keskustaan. Lisäksi yrityksellä on suunnitteluvaraus Helsingin Koivusaaressa.

Jos Ikea jatkossa sijoittuu Lappeenrantaan, uusi konsepti poikkeaa huomattavasti alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Yksi uudistumisemme kulmakivi on, että haluamme olla entistä saavutettavampia ja lähellä ihmisiä siellä, missä he liikkuvat. Tämä näkyy nyt selvästi siinä, minkälaisia toimipisteitä suunnittelemme ja toteutamme, Pilviö sanoo.

Tontilla paljon mahdollisuuksia

Lappeenrannan kaupungille Ikean tonttikaupat eivät ainakaan tässä vaiheessa aiheuta toimenpiteitä sanoo Lappeenrannan elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi.

– Tontille on jo lähtökohtaisesti suunniteltu Ikea ja kauppakeskus Ikano. Riippuu tietysti mitä ostaja haluaa, mutta kapuan alan toimijoille kaava on jo nyt aika mahdollistava.

Juttua päivitetty 3.4.2020 kello 15.04 Kimmo Jarvan kommenteilla.

Juttua päivitetty 3.4.2020 kello 15.47 Ann-Christin Pilviön ja Pasi Leimin kommenteilla.

Uusimmat uutiset