Joutsenoon halutaan savuton tori

Alueraati jätti asiasta kansalaisaloitteen tammikuun lopussa.

Anne Veijovuori

Kolmen sukupolven puisto kesäasussaan. Arkistokuva.
Kolmen sukupolven puisto kesäasussaan. Arkistokuva.

Joutsenon alueraati jätti tammikuun lopussa Lappeenrannan kaupungille kansalaisaloitteen, jolla Joutsenon torista halutaan tehdä savuton alue.
Savuton alue keskittyy Joutsenon torille ja Kolmen sukupolven puistoon, aina S-Market Joutsenon parkkipaikan reunalle saakka, eli niille alueille joita kaupunki hallinnoi.


Keskuskadun ja Torinkadun reunoilla toimivat yrittäjät toimivat oman harkintansa mukaan, mutta alueraati haluaa innostaa heitäkin hankkeeseen mukaan, esimerkiksi siirtämään mahdolliset tupakka-astiansa hieman syrjemmälle pääovien vierestä.


Aloite on parhaillaan lausuntokierroksella. Lappeenrannan kaupungin elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialan on määrä antaa siitä lausuntonsa maaliskuun loppuun mennessä.

Lappeenrannassa kolme, koulujen lähellä


Lappeenrannassa on toistaiseksi kolme savutonta aluetta: Lyseon lukion alue, sekä alueet Pohjolankadulla ja Hallituskadulla. Ne kaikki ovat koulujen lähettyvillä. Joutsenolaiset haluavat savuttoman alueen kaikkien asukkaidensa ulottuville. Vaakakupissa painaa etenkin se, että torin ja puiston alueella on lasten leikkipaikka.


Keskustelu savuttomasta alueesta alkoi jo vuosi sitten keväällä, kertoo Lappeenrannan asukasyhteyshenkilö Pia Haakana. Tuolloin paikalliset yrittäjät olivat tyystin kyllästyneitä liki päivittäisiin ongelmiin, muun muassa näpistelyyn, ja päihtyneiden asiakkaiden aiheuttamiin häiriöihin. Toukokuussa 2017 he palkkasivat yhteisen turvamyyjän. Myyjä on hälytettävissä liikkeisiin, joissa esiintyi ongelmia.


Tupakointi alkoi keskusteluttaa samassa yhteydessä.
— Heidän mielestään tuntuu hölmöltä mennä ja tulla ruokakauppaan tupakansavun läpi, Haakana avaa.