Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi turvapaikanhakijan saaman tuomion väärennetyn passin esittämisestä rajalla

Oikeus totesi, että pakolaissopimuksen edellytykset toteutuivat, koska mies ilmoittautui viranomaisille ja haki turvapaikkaa.

Moises Garibay

Itä-Suomen hovioikeus muutti Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomiota. Arkistokuva.
Itä-Suomen hovioikeus muutti Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomiota. Arkistokuva.

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt turvapaikanhakijan syytteen väärennetyn passin esittämisestä Suomeen saapuessaan. Iranilaismies oli tuomittu sakkoon väärennyksestä ja lievästä dopingrikoksesta Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Hän valitti väärennystuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen.

Iranilaismies saapui Suomeen Turkin ja Venäjän kautta. Vainikkalan rajanylityspaikalle saapuessaan hän esitti väärän matkustusasiakirjan rajaviranomaisille. Hänellä oli mukaan myös virallinen passinsa. Mies haki turvapaikkaa Suomesta ja sai turvapaikan.

Hovioikeuden mukaan miehen Suomeen tulo täyttää pakolaissopimuksen edellytyksen siitä, että hän on viipymättä ilmoittautunut viranomaisilla ja esittänyt hyväksyttävän syyn maahantulolleen. Koska pakolaissopimuksen edellytykset täyttyvät, syyte väärennyksestä on hylättävä, hovioikeus toteaa.

Miehen saama 51 päiväsakon rangaistus aleni 11 päiväsakkoon, jonka mies sai lievästä dopingrikoksesta. Maksettavaa tulee 66 euroa. Miehen hallussa oli testosteronia, drostanolonia ja trenbolonia.

Ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.