Lappeenranta aloitti yt-neuvottelut katujen ja ympäristön vastuualueella — Kaupunki saattaa irtisanoa kymmenen työntekijää, tavoite on jakaa työt tasapuolisesti miesten ja naisten kesken vuodenajasta riippumatta

Mika Strandén

Lappeenranta pohtii, kuinka saada miehet kukkien istutustöihin ja naiset lumitöihin meneillään olevissa yt-neuvotteluissa.
Lappeenranta pohtii, kuinka saada miehet kukkien istutustöihin ja naiset lumitöihin meneillään olevissa yt-neuvotteluissa.

Lappeenrannan kaupunki joutuu todennäköisesti vähentämään kymmenkunta ihmistä katujen ja ympäristön kunnossapidosta. Kaupungin kadut- ja ympäristö -vastuualue on noin 900 000 euroa miinuksella, ja säästöjä täytyy hakea rajuin keinoin, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi.

— On mahdollista, että irtisanomisia tulee. Tavoite on, että joudumme päättämään alle kymmenen työsuhdetta, Savilampi sanoo.

Katujen ja ympäristön vastuualueella työskentelee noin 120 ihmistä. Savilammen mukaan henkilökunnalle viime perjantaina pidetyssä infotilaisuudessa oli asiasta kuulemassa yli 100 ihmistä.

Savilammen mukaan yksi suurimpia ongelmia katujen ja ympäristön kunnossapidon henkilöstössä on kausiluontoinen työ ja työn sukupuolinen jakautuminen perinteisiin miesten ja naisten töihin. Pääsääntöisesti naiset työskentelevät puutarhatöissä kesäisin ja miehet lumitöissä talvisin.

— On haastellista saada montaa miestä kukkia istuttamaan. On ratkaistava työn tasainen jakautuminen henkilökunnalle läpi vuoden ja katsottava, mitä on järkevää tehdä itse ja mitä teettää ulkopuolisilla, Savilampi sanoo.

Henkilöstökysymysten lisäksi kaupunki hakee säästöjä järkevöittämällä katujen ja ympäristön kunnossapidon toimintaa ja toimitiloja.

Kaupunki miettii, miten vastuualueen raskas toimintamalli järjestetään uusiksi ja miten työt jaetaan järkevästi, kun kunnossapidon varikko muuttaa Kesämäestä Opintieltä Pajarilaan Pikkalanlähteenkadulle huhtikuussa. Savilammen mukaan joidenkin toimintojen ulkoistamista harkitaan.

Myös taloudellisesti syvällä kyntävä joukkoliikenne on yksi neuvotteluiden kuumista kysymyksistä.

— Katsotaan, saadaanko jotain katettua kaupungin lisärahoituksella. Mutta talousarviosta ei voida miljoonaa euroa ottaa, Savilampi sanoo.

Kaupunki käynnisti kadut- ja ympäristö -vastuualueen yt-neuvottelut henkilökunnan tiedotustilaisuudella perjantaina 1. helmikuuta. Savilammen mukaan henkilöstöön vaikuttavat toimenpiteet selviävät kahden kuukauden kuluessa. Seuraavan kerran kaupunki tiedottaa asiasta henkilökunnalleen perjantaina 15. helmikuuta.

Savilammen mukaan kaupungin muilla toimialoilla ei ole odotettavissa yt-neuvotteluja.