Kimmo Jarva yhdistäisi yrityspalvelut Etelä-Karjalassa saman katon alle, Imatralla on valmiuksia neuvotteluihin

Yrityspalvelujen pitäisi uudistua maakuntahallinnon myötä, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva haluaa selvittää, voisiko Etelä-Karjalan yrityksille perustaa yhteisen yrityspalveluyhtiön.
Tällä hetkellä Imatran seudulla yrityspalveluista vastaa kuntien omistama Imatran seudun kehitysyhtiö ja Lappeenrannassa kaupunkiorganisaatioon sulautunut Wirma Lappeenranta. Wirma Oy toimii edelleen hiljaisena pöytälaatikkoyhtiönä.
— Mielestäni myös yrityspalvelujen olisi uudistuttava. Lappeenrannan kaupunki haluaakin selvittää, olisiko Etelä-Karjalassa tarvetta maakunnalliselle yrityspalvelulle, jossa olisi mukana Lappeenrannan ja Imatran kaupungit, korkeakoulut ja ammatillinen koulutus sekä pk-yritysten ja suuryritysten edustajia.
Maakuntauudistukseen liittyvä lainsäädäntö tuo paineita luoda kokonaan uudenlainen yrityspalveluihin keskittyvä yhtiö.
— Jos maakuntauudistus toteutuu, kuntien pitää yhtiöittää elinkeinopalveluja tai ostaa niitä markkinoilla jo toimivilta yrityksiltä, Jarva sanoo.

Yrittäjät valmiita uuteen yrityspalveluyhtiöön


Tilitoimistoyrittäjänä työskentelevä Etelä-Karjalan yrittäjien uusi puheenjohtaja Minna Kokki sanoo, että yrittäjät katsovat harvoin kuntarajoja kun palveluita tarjotaan.
— Tarvetta on, tosin ei vain yhtä toimipistettä, vaan ainakin suurimpiin kuntiin palvelupisteet niin että paikallisuuskin osittain säilyy.
Kokin mukaan isot linjaukset ja esimerkiksi yhteistyö oppilaitosten ja järjestöjen kanssa olisi helpompaa kun olisi vain yksi taho.
— Tämä tukisi myös suunniteltua hankintapalvelua. Nyt näyttää siltä, että Imatra ja Lappeenranta ovat tälle vihreän valon antaneet.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari toivoo, että Jarvan ehdotus saa tuulta siipiensä alle.
— Yhtenäinen kehitys maakunnasta puuttuu nyt kokonaan, kun jokainen organisaatio miettii vaan omaa tulevaisuuttaan.
Lappeenrannan seudulla pienemmät kunnat jättivät Wirman, koska eivät olleet tyytyväisiä palveluihin.
Holtarin mukaan olisi myös pienempien kuntien etu olla mukana samassa pöydässä Imatran ja Lappeenrannan kanssa.
— Koko maakunnan etu on mitä yhtenäisemmin toimitaan. Nyt on selkeästi huomattu Lappeenrannassakin, että ei ollut fiksu veto antaa pikkukuntien lähteä pois Wirmasta ja näivettää toimintoja.

Imatra myöntää pienet resurssit


Imatralla Jarvan ehdotusta tai nykyistä laajempaa yhteistyötä ei ainakaan suoralta kädeltä lytätä.
Imatran yrittäjätaustainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen sanoo olevansa avoin uusien toimintatapojen tarkastelulle.
— Imatralla tästä ei viime aikoina ole keskusteltu laajemmin, mutta maakuntauudistuksen yhteydessä asioita voidaan pohtia.
Helmisen mukaan yrityspalveluihin keskittyvän kehitysyhtiön resurssit ovat kapeat.
— Jos tätä kautta löytyisi leveämpiä hartioita parempien palvelujen järjestämiseen, niin kyllä asiaa kannattaa selvitellä.

Kehitysyhtiö valmis yhteistyöhön

Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja Aki Keskinen sanoo, että maakunnallisten kasvupalvelujen osalta yhteistyö Imatran, Lappeenrannan ja yliopiston kesken on ollut hyvää jo nyt.  
— Toisaalta näyttää siltä, että pienet kunnat ovat menossa toiseen suuntaan. Kuntien omat elinkeinopalvelut ovat tärkeä osa paikallista elinvoimaa, Keskinen sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset