Lappeenrantaan tulevaan kirsikkapuistoon lahjoitettavien puiden määrä moninkertaistui – Rusokirsikkapuun taimet ovat nyt loppu koko maasta

Kaupunkilaiset innostuivat lahjoittamaan kirsikkapuita. Ensimmäiset puut istutetaan ensi viikolla.

Mia Lindström

Arkistokuva Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistosta vuodelta 2019.
Arkistokuva Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistosta vuodelta 2019.

Lahjoitettujen puuntaimien määrä Lappeenrantaan tulevaan kirsikkapuistoon nelinkertaistui viikossa.

Uutisoimme viime viikolla, että Lappeenrantaan tulee kirsikkapuisto. Kirsikkapuita istutetaan Lappeen Pappilan ja Valtakadun väliselle Pappilanpellon puistoalueelle.

Lappeenrannan kaupunginpuutarhurin Hannu Tolosen mukaan lahjoitettujen taimien määrä on nyt noin 80, kun se vielä viime viikolla oli 20.

Tolonen kertoo saaneensa kaupunkilaisilta paljon positiivista palautetta hankkeesta.

– Innostuneita istuttajia on nyt vaikka kuinka. Yksittäiset henkilöt ovat ilmoittaneet lahjoittavansa puita yhdestä puusta kymmeneen puuhun.

Tolosen mukaan lahjoittajien ikähaitari on ollut laaja.

– Olen ehdottanut lahjoittajille sellaista käytäntöä, että he hankkivat puut ja ilmoittavat, kun saavat ne. Tämän jälkeen voimme yhdessä istuttaa ne.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston maanantai-illan tilinpäätöskokouksessa kannustettiin puiden lahjoittamiseen. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Koskenranta haastoi puheenvuorossaan muut valtuustoryhmät lahjoittamaan puita tulevaan kirsikkapuistoon.

Halukkaille lahjoittajille suunnitteilla istutustapahtuma syksyllä

Tolonen kertoo, että istutukset on tarkoitus aloittaa ensi viikolla.

Istutettavien puiden lajike on rusokirsikkapuu.

Tolosen mukaan lajikkeen suosio Suomessa on johtanut uusien taimien saatavuusvaikeuksiin.

– Myyjät ovat olleet yllättyneitä lajikkeen suosiosta. Tällä hetkellä lisää rusokirsikkapuita ei saa koko maasta ennen elokuun loppua mistään.

– Rusokirsikkapuut ovat tänä vuonna valtakunnallisesti olleet erittäin suosittuja. Niitä istutetaan muihinkin kaupunkeihin.

Lajike on kotoisin Japanista, jossa kirsikkapuiden kukintaa juhlistava hanami kuuluu maan merkittävimpiin vuotuisiin juhliin.

Puut kukkivat Suomessa yleensä toukokuussa. Kukinta kestää vain noin viikon ajan.

Tolosen mukaan puita on mahdollista tänä vuonna istuttaa lokakuun loppuun asti. Hän sanoo, että puita voi periaatteessa istuttaa niin pitkälle syksyyn, kun maa on sulana.

– Olemme pohtineet syyskuun alkupuolella järjestävämme suuremman istutustapahtuman, nyt kun tilanne on se, että taimia saa vasta elokuussa.

– Jos rusokirsikkapuun taimia onnistuu saamaan jostain, niitä voi istuttaa pitkin kesää.