Lappeenrannan kaupungin uusi organisaatio joutui verottajan hampaisiin — vastoin tehtyjä päätöksiä kaupunki ei siirräkään kiinteistöjä Lato Oy:lle

Verottajan päätös on elämälle vieras, sanoo strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen. Kiinteistöjen laajamittainen yhtiöittäminen voi tuoda parin miljoonan euron veroseuraamukset.

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan kaupungin uusi organisaatio yhtiöineen astui voimaan kesän alussa. Nyt sitä joudutaan ehkä jo rukkaamaan.
Lappeenrannan kaupungin uusi organisaatio yhtiöineen astui voimaan kesän alussa. Nyt sitä joudutaan ehkä jo rukkaamaan.

Verottajan linjaukset yllättivät Lappeenrannan kaupungin. Viime kesänä voimaan astunut uusi kaupunkiorganisaatio Kuntakiinteistöt-yhtiöineen voikin aiheuttaa kaupungille parin miljoonan euron vuotuiset veroseuraamukset.

Tämän takia kaupunki aikoo pikimmiten väliaikaisratkaisuna purkaa osittain tuoretta organisaatiota.

Virkamiehet yrittivät tehdä parhaansa, kun rakentelivat tätä uutta organisaatiota. Tapio Arola

— Verottajan päätös on elämälle vieras. En ole aiemmin sellaisesta yhdistelmästä kuullut, jossa yrityksen kulut eivät ole verovähennyskelpoisia mutta tuotto on veronalaista, arvioi verottajan kantaa kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen.

Hallinto-oikeus verottajan kannalla, kaupunki vallittaa KHO:een

Kaupunki valitti verottajan ennakkopäätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi kaupungin valituksen. Nyt kaupunki aikoo valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Kaupunki pyytää myös verottajalta uutta ennakkoratkaisua Lappeenrannan Kuntakiinteistöt Oy:n saamien tuottojen verokohtelusta.

Kuntakiinteistöt on Lappeenrannan Toimitilat Oy:n (Lato) tytäryhtiö. Laton asiantuntijana toimiva KPMG oli suositellut valittamista ja uuden ennakkoratkaisun pyytämistä. Kuntakiinteistöjen hallinnoitavana on noin 170 kiinteistöä.

Järjestelyssä otettava takapakkia

Minna Mänttäri

Lappeenrannan uuden kaupunginvaltuuston edeltäjä oli hyväksynyt uuden tiivistetyn ja yhtiöpainotteisemman organisaation.
Lappeenrannan uuden kaupunginvaltuuston edeltäjä oli hyväksynyt uuden tiivistetyn ja yhtiöpainotteisemman organisaation.

Naukkarisen mukaan KHO:n päätöstä saattaa joutua odottamaan vuosia. Valitusluonnos on tehty. KHO:lta on saatava valituslupa.

— Niin kauan kun prosessi on kesken, täytyy näitä kiinteistöjä pyörittää kaupungin kirjanpidossa eli jatkaa rakennusten pitämistä kaupungilla. Nyt on voimassa tuo hallinto-oikeuden päätös, emmekä voi tehdä veroilmoitusta sen vastaisesti.

Verotuksessa ongelmia tuottavat kaupungin omaan palvelutuotantoon liittyvät kiinteistöt on tarkoitus palauttaa kaupungin omaan tilinpitoon. Tavallaan entiseen tekniseen toimialaan kuulunut Tilakeskus palaa vastaamaan kaupungin omaan palvelutuotantoon kuuluvista kiinteistöistä.

Poliitikot yllättyivät täysin

Päättäjät pitävät verottajan linjausta outona.

 — Jos veropäätös jää voimaan, organisaatiossa on otettava takapakkia, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.)

Kakkolan mukaan verottaja pitää Kuntakiinteistöjen kahdeksan miljoonan euron tuloja veronalaisina, mutta tuloista ei saa tehdä vähennyksiä.

— Verottaja tulkitsee toiminnan kunnan perustoiminnaksi, ja tämä tulkinta yllätti meidät.

Ensimmäinen varapuheenjohtaja Jyri Hänninen (kok.) toteaa, että isoista rahoista on kysymys.
— Vaikutus on laskentatavan mukaan 1,6 ja yli kahden miljoonan euron välissä. Verottajan päätös oli kyllä hirmu erikoinen.

Uusi organisaatio aloitti riskillä

Kaupunki ehti aloittaa uudella organisaatiolla ennen kun sai pyytämänsä ennakkopäätöksen verottajalta.

— Verottajan käsittelyajat venyivät odotetusta. Halusimme, että ennakkopäätökset olisi saatu ennen kuin uusi organisaatio aloittaa, sanoo Naukkarinen.

Kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja Tapio Arola (kesk.) sanoo luottavansa kaupungin virkamiesten valmisteluun.
— He yrittivät tehdä parhaansa, kun rakentelivat tätä uutta organisaatiota. Varmaan on yritetty ottaa kaikki huomioon, ja kulman takaa saattaa kuitenkin tulla joku yllätys.

Kiinteistöjä yhtiöitetty kunnissa, mutta Lappeenrannassa ehkä laajamittaisemmin

Toinen varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) toteaa muiden tavoin, että kiinteistöjen yhtiöittäminen on yleistä kunnissa ja että valitukselle on hyvät perusteet.

Naukkarisen mukaan kyseessä on laajasti kuntiin vaikuttava verottajan ennakkopäätös.

— Kunnat ovat yhtiöittäneet kiinteistöjään ja yhdistelmä, jossa kunta omistaa yhtiön ja maksaa vuokraa konsernin sisäisesti itselleen, on yleinen.

Kuntaliiton arvion mukaan Lappeenrannan kaupunki on ilmeisesti yhtiöittänyt palvelurakennuksiaan selvästi muita kuntia laajemmassa mitassa.

Marleena LIikkanen

Kaupunki odottaa nyt verottajan uutta ennakkopäätöstä sekä valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Kaupunki odottaa nyt verottajan uutta ennakkopäätöstä sekä valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Fakta: Uusi organisaatio ehti aloittaa ennen verolinjausta

1.6.2017 kaupungin uusi organisaatio astui voimaan.

22.6.2017 verohallinto antoi ennakkoratkaisun Lappeenrannan Toimitila-konsernin tuloverotuksesta.

Kaupunki valitti verottajan ratkaisusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

19.2.2018 Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi päätöksen verottajan ratkaisua koskevaan valitukseen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

19.3.2018 kaupunginhallitus päätti pyytää verottajalta uutta ennakkoratkaisua Kuntakiinteistöt Oy:n saamien tuottojen verokohtelusta koskien vuotta 2018.

19.3.2018 kaupunginhallitus päätti valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä.
Lähde: Lappeenrannan kaupunginhallitus

Tästä on kyse: Hallinto-oikeus epäili tulonhankkimistarkoitusta

Lappeenrannan kaupunki päätti siirtää kaikki sen omaa palvelutuotantoa palvelevat uudishankkeet ja kaupungin suoraan omistukseen jääviin rakennuksiin kuuluvat vuosikorjaus- ja peruskorjaushankkeet Lappeenrannan Kuntakiinteistölle Oy:lle. Kuntakiinteistöjen hallintaan keskitettiin merkittävä osa kunnalliseen palvelutuotantoon liittyvistä rakennuksista.

Erimielisyyttä on siitä, ovatko hankkeista aiheutuvat kulut vähennyskelpoisia ja voidaanko ne jaksottaa elinkeinotulon verottamisesta annettujen säädösten perusteella Kuntakiinteistöjen verotuksessa.

Hallinto-oikeus totesi, että Kuntakiinteistöjen toiminta on tuloverolain mukaan verotettavaa toimintaa ja että Kuntakiinteistöjen toiminta liittyy kunnan harjoittamaan lakisääteiseen toimintaan.

Asiassa ei hallinto-oikeuden mukaan ole osoitettu, että Kuntakiinteistöt suorittaisi näiden tehtäväkseen määriteltyjen hankkeiden toteuttamisesta aiheutuvia kuluja todellisessa ja vakaassa tulonhankkimistarkoituksessa.

Tämän takia nämä menot eivät hallinto-oikeuden mukaan ole vähennyskelpoisia Kuntakiinteistöjen verotuksessa eikä niissä voida soveltaa elinkeinotulon verottamisesta annetun lain jaksottamista koskevia säännöksiä.
Lähde: Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös

Juttua päivitetty 26.3. klo 11.07. Otsikkoa muutettu. Korvattu lause "hätäratkaisuna kiinteistöjä palautetaan kaupungille" lauseella "vastoin tehtyjä päätöksiä kaupunki ei siirräkään kiinteistöjä Lato Oy:lle".