Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet poliisijohdon virkarikosjutussa

Syytteessä Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä oli kahdeksan poliisia aina entiseen poliisiylijohtajaan Mikko Paateroon saakka.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet korkean poliisijohdon virkarikosjutussa. Käräjäoikeuden mukaan kukaan vastaajista ei ole rikkonut virkavelvollisuuksiaan syytteissä väitetyin tavoin.

Oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei vuosina 2008–2013 ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä, mutta laitos kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä.

Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä.

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan osalta nimenomaisia virkavelvollisuuksia oli kahdeksasta vastaajasta vain silloisella poliisikomentajalla Jukka Riikosella sekä huumerikosyksikössä työskennelleillä rikostarkastajalla ja rikosylikonstaapelilla.

Apulaispoliisipäällikkönä toimineella Lasse Aapiolla ja huumerikosyksikön päälliköllä Jari Aarniolla ei sen sijaan ollut nimenomaisia virkavelvollisuuksia tietolähdetoiminnan järjestämisen tai toteuttamisen osalta, oikeus totesi.

Syytettynä oli kahdeksan poliisia. Kolme heistä oli Helsingin huumepoliisista ja loput olivat Helsingin poliisi ja poliisin ylijohtoa vuosina 2009—2013.

Epäselvyydet liittyvät Jari Aarnion johtaman huumepoliisin tietolähdetoimintaan. Yksikkö tuhosi tietolähteiden henkilötiedot rekistereistä eikä rekisteröinyt uusia. Myöskään tapaamisia heidän kanssaan ei dokumentoitu.

Esimiesporrasta puolestaan syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta sen takia, etteivät he syyttäjän mukaan puuttuneet huumepoliisin toimintaan. 

HS, Mikko Gustafsson ja Susanna Reinboth

Uusimmat uutiset

Kommentoidut