Saimaan jääkansi taipuu kevääseen kumeasti korahdellen — Lammassaaren edustalla laineet liplattavat jo

Mari Pajari

Tuulet painavat jäitä kohti rantaa.

Saimaan äärellä liikkuvat ovat saaneet viime päivinä kuunnella keväisiin kuuluvaa sinfoniaa. Jäiden lähtöä edeltävä kumea jyrähtely ja pauke voimistuu usein yötä kohti.

Jään ääntely liittyy keväisten päivien tuomaan lämpötilojen vaihteluun. Päivällä jääkansi laajenee ja yötä kohti suunta on toinen. Siksi päiväkävelyllä äänet kuuluvat rannan tuntumasta. Illan tullen järvien selältä kantautuvat terävät paukahdukset taas saattavat kuulua rantamökkien sisätiloihin asti.

Saimaan selillä jään ääniä ei enää pitkään voi kuunnella, sillä jäät ovat sulamassa kovaa vauhtia. Muun muassa Imatran suositun ulkoilualueen, Lammassaaren rannan tuntumaan aallot lainehtivat jo vapaina.

Mari Pajari

Lammassaaren laavun edessä jäät sinnittelevät vielä, mutta selällä on jo sulaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.