UPM:n liikevoitto ja -vaihto laskivat, paperiliiketoiminta nousi voitolliseksi

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan kustannussäästöt ovat valitettavia henkilöstön kannalta, mutta välttämättömiä UPM:n tuloksenteko- ja kilpailukyvylle.

Kai Skyttä

UPM kertoi osavuosituloksestaan tiistaina. Lappeenrannan Kaukaan tehtailla alkaa huolto ensi viikolla. Arkistokuva.
UPM kertoi osavuosituloksestaan tiistaina. Lappeenrannan Kaukaan tehtailla alkaa huolto ensi viikolla. Arkistokuva.

Sellun ja paperin hintojen lasku sekä paperitoimitusten väheneminen heikensivät metsäyhtiö UPM:n heinä–syyskuun tulosta.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto laski 215 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 342 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto pieneni 18,7 prosenttia 2,0 miljoonaan euroon.

Yhtiön sanoma-, aikakauslehti ja tulostuspapereita valmistava UPM Communications Paper -yksikkö nousi takaisin voitolliseksi. Sen vertailukelpoinen liikevoitto oli 19 miljoonaa euroa.

Huhti–kesäkuussa Communications Paper teki 10 miljoonan euron vertailukelpoisen tappion. Yritysten, toimistojen ja koulujen sulkeminen koronaviruksen vuoksi on vähentänyt esimerkiksi printtimainontaa ja kopiopaperien käyttöä, mikä on vaikuttanut yksikköön.

Viime vuonna heinä–syyskuussa Communications Paperin vertailukelpoinen liikevoitto oli 85 miljoonan euroa.

Voitollisuus on UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan käynnissä olevien kustannussäätöjen ja tehostustoimien ansiota.

– Olemme ryhtyneet toimiin kilpailukykymme varmistamiseksi, ja liiketoiminnot menestyivät tyydyttävästi COVID-19-pandemian aiheuttamissa erittäin poikkeuksellisissa oloissa, Pesonen totesi osavuosikatsauksessa.

Koronaviruspandemian vuoksi esimerkiksi tehtaiden huoltoseisokkeja on siirretty keväältä syksyyn. UPM:n Kaukaan tehtaat kertoo Facebookissa, että huoltoseisokki alkaa ensi viikolla.

Pesosen mukaan UPM varmistaa kilpailukykyään muun muassa kustannuksia leikkaamalla ja toimintaa uudelleen järjestelemällä. Yhtiö on esimerkiksi sulkenut Jyväskylän vaneritehtaan ja Chapellen paperitehtaan Ranskassa ja päättänyt sulkea sanomalehtipaperia valmistavan Kaipolan tehtaan ja myydä Walesissa sijaitsevan Shottonin paperitehtaan. Myös Kaukaan sellutehtaalla sekä Kymissä ja Pietarsaaressa on käyty yt-neuvotteluja enimmillään 110 työpaikan vähentämiseen tehtailla.

–Toteutuneet ja julkistetut toimet ovat valitettavia monille UPM:läisille, mutta ne ovat välttämättömiä lyhyen aikavälin tuloksentekokyvyn ja pitkän aikavälin kilpailukyvyn kannalta, Pesonen sanoo.

UPM ennakoi, että sen koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto on selvästi pienempi kuin vuonna 2019.

Sijoittajien ensimmäinen reaktio UPM:n tulokseen oli pettymys. UPM:n osake oli 4,0 prosentin laskussa 24,60 eurossa kello 10.41.

Kommentoidut