Miksi 14-vuotiaat pelaavat Suomen mestaruudesta? ”Mielestäni meidän täytyy oppia ja opettaa nämä pelaajat voittamaan”

Kalle Sipiläinen

IPS/PEPO-yhteisjoukkueen Tuomo Salo (oik.) ja HJK:n Denis Cukici taistelivat tiukasti Sammonlahden tuliterällä tekonurmella alkusarjan viimeisessä ottelussa lauantaina. HJK voitti niukasti 1—0.
IPS/PEPO-yhteisjoukkueen Tuomo Salo (oik.) ja HJK:n Denis Cukici taistelivat tiukasti Sammonlahden tuliterällä tekonurmella alkusarjan viimeisessä ottelussa lauantaina. HJK voitti niukasti 1—0.

Onko nuorten urheilu liian kilpailuhenkistä? Tappaako se ilon liikunnasta? Täytyykö juuri murrosikään tulleiden poikien ratkoa vielä Suomen mestaruuksia?

Ainakin viimeiseen kysymykseen PEPOn ja Imatran Palloseuran yhteisjoukkuetta Lappeenrannassa pelattavassa 14-vuotiaiden SM-lopputurnauksessa valmentava Jukka Vakkila vastaa kyllä.

— Mielestäni meidän täytyy oppia ja opettaa nämä pelaajat voittamaan.

Kokenut valmentaja vieraili juuri Saksassa maan jalkapallon vuotuisessa symposiumissa. Saksa hallitsee lajia lähes kaikilla portailla. Se puolustaa ensi vuonna maailmanmestaruutta Venäjän MM-kisoissa.

Tänä kesänä Saksa voitti jo esikisana pelatun Confederations-cupin sekä 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, vaikka sen A-maajoukkueen parhaimmisto vietti samanaikaisesti ansaittua kesälomaa.

Voittamisen mentaliteetti

Saksassa ratkaisun avaimeksi ei tarjottu sitä, että maassa on enemmän jalkapalloilijoita kuin Suomessa asukkaita. Tai sitä, että maan valmennusjärjestelmä on remontoitu erinomaiseksi.

— He analysoivat, että heillä on voittamisen mentaliteetti. Se on suurin syy, Vakkila sanoo.

Hän korostaa, että muuallakin osataan pelata, mutta Suomessa homma on ehkä mennyt jossain vaiheessa vähän pehmeäksi. Mukaan hiipi asenne, ettei ole mitään väliä, vaikka turpaan tuli.

— Se ei tarkoita, että voittaa pitäisi keinolla millä hyvänsä. Se tarkoittaa, että pitää oppia taistelemaan ja harjoittelemaan. Pelaajan pitää ajatella niin, että minä voitan tämän tilanteen, voitan itseni, teen tämän asian paremmin. Voittamisen voi käsittää monella tavalla.

Oma halu ja asenne ratkaisevat

Nuorten pelaajien kehittymisestä ei Vakkilan mukaan kannata tehdä liian aikaisin johtopäätöksiä. Ratkaisevinta on oma halu ja asenne, intohimo kehittää itseään.

— Kyllähän sen tietyissä kavereissa voi täälläkin nähdä, mutta tämänikäisistä pelaajista kun on kyse, kaikennäköistä voi vielä tapahtua. Toki joku on motorisesti ja koordinatiivisesti muita parempi ja oppii pallonkäsittelyssä asioita nopeammin, mutta se ei tarkoita, etteikö joku muukin voisi kehittyä ja ajaa sitten kaikkien ohi.

SM-lopputurnauksessa Vakkila oli joukkueensa otteisiin tyytyväinen. IPS/PEPO kärsi alkulohkossa kaksi niukkaa tappiota ja pelasi kerran tasan. Pelit jatkuivat otteluilla sijoista 9—12.

— Täällä on 15 Suomen parasta joukkuetta, jotka ovat hankalien ja vaikeiden karsintojen kautta päässeet mukaan. Me olemme järjestäjänä saaneet 16. paikan. Pelaajamme ovat selviytyneet erinomaisesti ottaen huomioon, että meillä on viisi 2004-syntynyttä pelaajaa joukkueessa. Tämä on 2003-syntyneiden kilpailu.

Lappeenrannassa viikonvaihteessa pelattavan 14-vuotiaiden SM-lopputurnauksen otteluiden tulokset löytyvät täältä.

Kalle Sipiläinen

Kalle Sipiläinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.