Lappeenrantalaisesta Tiia Koposesta tuli Kitta Kortmanin ja hänen tyttärensä perhekummi ja naisten lapsista sydänystävät — "Rahallista tukea minun ei ole mahdollista antaa, sopivampi tapa on lahjoittaa aikaa"

Toisen turvallisen aikuisen läsnäolo antaa pienen lapsen äidille tukea arkeen ja kullanarvoista omaa aikaa. Perhekummitoimintaan ohjataan perheitä esimerkiksi neuvolasta ja varhaiskasvatuksesta.

Jenni Hirvinen

Lappeenrantalainen Kitta Kortman (oikealla) sai Tiia Koposesta (vasemmalla) arjessa auttavan perhekummin. Myös Kortmanin tytär Karina ja Koposen tytär Eeti viihtyvät hyvin yhdessä.
Lappeenrantalainen Kitta Kortman (oikealla) sai Tiia Koposesta (vasemmalla) arjessa auttavan perhekummin. Myös Kortmanin tytär Karina ja Koposen tytär Eeti viihtyvät hyvin yhdessä.

Lappeenrantalaiset Tiia Koponen ja Kitta Kortman tapasivat ensimmäisen kerran helmikuussa 2018. Silloin Koposesta tuli Kortmanin ja hänen kaksivuotiaan tyttärensä Karinan perhekummi.

Perhekummius on Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Kymen piirin alaista toimintaa. Käytännössä se tarkoittaa, että MLL kouluttaa vapaaehtoisia perhekummeja pikkulapsiperheiden arjen tueksi. Tarkoitus on ehkäistä lapsiperheen ongelmien syntymistä ja kasaantumista.
— Ensimmäinen tapaaminen oli hyvin luonteva. Ei ollut yhtään vaivaantunut olo, vaikka toki jännittikin, Koponen sanoo.

Kortmanille arjen tuki tarkoittaa hyvin konkreettisia asioita. Hän voi esimerkiksi keskittyä kotitöihin sillä aikaa, kun Koponen leikkii Karina-tytön kanssa.

 Asumme Karinan kanssa kahdestaan, ja välillä pienen lapsen kanssa tulee haasteellisia tilanteita, koska tiettyjä kotitöitä en vain ehdi tehdä. -Kitta Kortman


Perhekummi voi auttaa,
kun ystävien aika on kortilla

Tavallisesti perhekummi tulee kylään perheen kotiin Lauritsalaan, mutta Koponen ja Kortman ovat käyneet myös muun muassa kävelyllä Lappeenrannan linnoituksessa. Tapaamisia on suunnilleen joka toinen viikko.

Kun Kortman on saanut kotityönsä valmiiksi, aikuiset istuvat kahvipöytään juttelemaan arkisista asioista. Tiia Koposen mukana on aina hänen oma tyttärensä, viisivuotias Eeti, josta on tullut tärkeä kaveri Karinalle. Vanhemmasta Eetistä on kiva opettaa asioita nuoremmalle Karinalle.
— Mukavampi meidän on tulla kylään kuin nököttää kahdestaan kotona. Lapsikin saa tästä valtavasti. Ei hän koe, että teemme vapaaehtoistyötä vaan tulemme kaverin luokse leikkimään. Minulle on alkanut tulla sama ajatus, että tullaan kylään ja ollaan yhdessä. Mekin olemme paljon kotona kahdestaan, kun mies on pitkiä aikoja reissussa, Koponen sanoo.

Kortman päätti hakea omaa perhekummia, koska hän koki tarvitsevansa toisen aikuisen apua arjessa satunnaisesti. Ystävienkin aika on kortilla heidän töidensä ja lastensa vuoksi.
— Asumme Karinan kanssa kahdestaan, ja välillä pienen lapsen kanssa tulee haasteellisia tilanteita, koska tiettyjä kotitöitä en vain ehdi tehdä. On henkisesti tärkeää, että saa keskittyä hommiin, ja toinen turvallinen aikuinen on läsnä.

Jenni Hirvinen

Tavallisesti perhekummi Tiia Koponen tulee Kitta Kortmanin kotiin Lappeenrannan Lauritsalaan ja auttaa niissä asioissa, joissa on tarvetta. Tapaamisia on suunnilleen joka toinen viikko. Kortmanin tytär Karina ja Koposen tytär Eeti tykkäävät piirtää yhdessä.
Tavallisesti perhekummi Tiia Koponen tulee Kitta Kortmanin kotiin Lappeenrannan Lauritsalaan ja auttaa niissä asioissa, joissa on tarvetta. Tapaamisia on suunnilleen joka toinen viikko. Kortmanin tytär Karina ja Koposen tytär Eeti tykkäävät piirtää yhdessä.

Moni perhe kaipaa lähipiiriin
välittäviä aikuisia

Perhekummitoimintaan ohjataan perheitä esimerkiksi neuvolasta ja varhaiskasvatuksesta. Monet perheet ovat yksinäisiä ja kaipaavat lähipiiriinsä lisää välittäviä aikuisia, sanoo tukihenkilötoiminnan koordinaattori Julia Lyytinen Mannerheimin lastensuojeluliitosta.
— Perhekummia kaipaavat yleensä perheet, jotka ovat muuttaneet uutena paikkakunnalle ja sukulaiset asuvat muualla. Tai sitten perheessä on pieniä lapsia, ja vanhemmat kaipaisivat lisäkäsiä. Joskus taas vanhempi haluaisi keskustella toisen aikuisen kanssa esimerkiksi lasten nukkuessa, Lyytinen sanoo.

Perhekummiksi voi päästä ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi MLL:n nettisivuilla ja osallistumalla perhekummikoulutukseen. Lappeenrannassa seuraava koulutus järjestetään huhtikuussa. Vapaaehtoisilta tarkistetaan rikosrekisteri.Vapaaehtoistyö antaa
ja siitä myös saa

Perhekummina olemisen lisäksi lähihoitajaksi opiskeleva Tiia Koponen tekee monenlaista vapaaehtoistyötä. Parhaillaan hän kouluttautuu myös kriisipuhelinpäivystäjäksi.
— Haluan, että voin jollain tavalla auttaa ja olla ihmisille tukena. Rahallista tukea minun ei ole mahdollista antaa. Minulle sopivampi tapa on lahjoittaa aikaa. Saan vapaaehtoistyöstä itselleni ihan yhtä paljon kuin annan, Koponen sanoo.