Vanha Nuijamies-kyltti kiinnitetään takaisin paikoilleen — Kyltti löytyi navetan vintiltä heinäpaalien seasta: "Se pääsee arvoiselleen paikalle"

Ossi Välimäki

Riku Kouki (oik.) ja Jari Kärkkäinen toivat aikoinaan elokuvateatteri Nuijamiehen edustalla loistaneen kyltin takaisin Lappeenrannan Valtakadulle torstaina. 
Riku Kouki (oik.) ja Jari Kärkkäinen toivat aikoinaan elokuvateatteri Nuijamiehen edustalla loistaneen kyltin takaisin Lappeenrannan Valtakadulle torstaina. 

Tärkeä osa lappeenrantalaista kulttuurihistoriaa palaa kaupungin katukuvaan lähiviikkoina, kun Nuijamies-kyltti kiinnitetään entisen elokuvateatterin edustalle Valtakadulle. Kyseessä ei ole sama kyltti, jonka elokuvateatteriketju Finnkino poisti suljettuaan teatterin viime vuonna.

Lähiaikoina paikoilleen asetettava kelta-punainen kyltti loisti elokuvateatterin edustalla vielä 2000-luvulla. Sittemmin se korvattiin uudella. Mikko Vento Kulttuuritila Nuijamiehestä sanoo, ettei ole varmuutta, onko kyltti alkuperäinen elokuvateatterin alkuvuosilta.

— Ainakin tekniikka on vanhaa. Siellä on loisteputket sisällä. Se vaihdettiin aikanaan uuteen, koska sen korjaaminen oli haastavaa.

Nyt Nuijamies-työryhmä korjaa kyltin entiseen loistoonsa nykyaikaisella ratkaisulla.

— Lähiviikkoina pyrimme saamaan kyltin Nuijamiehen lipalle. Se on hieman ikääntynyt, ajan patinaa on, mutta kyllä siitä saadaan ihan toimiva kyltti. Se pääsee arvoiselleen paikalle, johon se historiallisesti kuuluu.

Pekka Hölkki

Vanha Nuijamies-kyltti oli paikoillaan elokuvateatterin edustalla vielä 2000-luvulle saakka. Arkistokuva vuodelta 1989.

Kulttuuritila Nuijamiehen talkooporukka nouti kyltin torstaina elokuvateatterin entisen omistajan Merja Luotola-Maarnelan luota.

— Se oli ollut säilytyksessä navetan vintillä. Heinäpaalien keskeltä se haettiin.

Vento kertoo, että Nuijamies pyritään muutenkin saattamaan mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon. Elokuvasaliin kiinnitetään kahdeksaan riviin 160 istuinta. Työryhmä on myös ollut yhteydessä Finnkinoon alkuperäisten seinä- ja porrasvalaisimien saamiseksi takaisin.

— Teemme töitä sen eteen, että ne saataisiin takaisin.

Kulttuuritila Nuijamiehen avajaisia on tarkoitus viettää syyskuussa.

Ossi Välimäki

Juttua muokattu 17.8. kello 14.55. Korjattu vanhan kyltin poistumisen ajankohtaa.