Miljonäärit ovat rikastuneet sillä, taloustieteilijät varoittavat sen riskeistä — Onko kryptovaluutta Bitcoin nykypäivän sampo vai suuri kupla?

Maailmassa on ihmisiä, joiden varat ovat kiinni vaihtoehtovaluutoissa. Ailahteleva Bitcoin kasvattaa arvoaan räjähdysmäisesti, mutta sen riskit ovat suuret.

Jasmin Ojalainen

Samu Hallikainen seuraa Bitcoinin kurssia useita kertoja
viikossa. Kysyntään määräytyvä arvonnousu on viime aikoina jatkanut poikkeuksellisen
jyrkkää kiitoaan ylöspäin.
Samu Hallikainen seuraa Bitcoinin kurssia useita kertoja viikossa. Kysyntään määräytyvä arvonnousu on viime aikoina jatkanut poikkeuksellisen jyrkkää kiitoaan ylöspäin.

Samu Hallikaisen lompakko on aineeton ja sisältää algoritmeja. Imatralaisen finanssialan yrityksen tuotevastaava kiinnostui kryptovaluutta Bitcoinista vuonna 2013. Niitä ei ole fyysisesti olemassa, vaan yksi Bitcoin on käytännössä pitkä digitaalinen numerosarja.
— Ostin ensimmäiset bitcoinit vuonna 2014, kun kurssi oli vähän yli 200 euroa. Minua kiinnostaa lähinnä sen potentiaali ja mahdollisuus muuttaa rahoitusalaa ympäri maailmaa.

Torstaina Bitcoin rikkoi hetkellisesti 19 000 dollarin rajapyykin. Tänään yksi Bitcoin vastaa 13 292 euroa ja arvo on noussut 800 prosenttia vuodessa. Arvon määrää kysyntä eli ostokykyä siis löytyy, mutta Hallikaisen kryptovaluutat viihtyvät visusti virtuaalilompakossa.
— Todennäköisesti en myy, on mielenkiintoisempaa omistaa niitä. Haluan nähdä, mitä niille käy.

Huijausmahdollisuuksista varoitetaan

Bitcoin pohjautuu avoimeen lähdekoodiin. Kaikki siirrot ovat julkisia, mutta osapuolet anonyymejä. Hallikainen myöntää, että vapaus tuo ongelmia, sillä yksityisyys mahdollistaa kaupankäynnin katteelta piilossa.
— Huumekauppa on ongelma, sitä ei voi kieltää kukaan. Mutta samalla lailla sitä käydään paperirahalla.

Bitcoin-maailmaa ovat kuohuttaneet virtuaalipankkiryöstöt, kun pörssejä hakkeroitu tai varoja kadotettu jäljettömiin. Finanssialan ihmisenä Hallikainen tunnistaa riskit, muttei ole törmännyt niihin. Virtuaalilompakko on turvallisuussyistä kolmannen osapuolen hallussa.
— Huijauksien suhteen se on suhteellisen turvallinen, ellei käyttäjä toimi itse huolimattomasti. Kuka vain voi seurata avointa lähdekoodia ja kurkistaa konepellin alle. Uhka ei ole merkittävämpi, mutta jos arvo tulee samalla lailla alas, riski on suurempi.

Rahoitusjärjestelmässä kyse on luottamuksesta ja tällä puolella se on hyvin huteralla pohjalla. — Veli-Matti Mattila

Finanssivalvonta antoi varoituksen kryptovaluutan riskeistä 22. marraskuuta. Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila viittaa ICO-rahoitukseen (initial coin offering), jossa yritykset antavat yksityishenkilöiltä kerättyä joukkorahoitusta vastaan rahakkeita tai kryptovaluuttaa.
— Voi olla, että rahakkeella ei ole mitään arvoa, koska kukaan sääntele sitä tai valvo, että yritys maksaa takaisin.

Verottajaa kiinnostavat pääomatulot

Mattila huomauttaa, että vaihdannan välineeksi suunniteltu kryptovaluutta toimii nykyisin ensisijaisesti sijoituskohteena.
— Aika hankalaa on maksaa päivittäisiä menoja rahalla, jonka arvo voi olla ihan eri illalla kuin aamulla ja luottaa siihen, että ne eivät katoa sähköisestä lompakosta. Erikseen on rikollisuus, jossa se on valitettavan yleinen maksuväline.

Maaperä on otollinen harmaalle taloudelle, jonka piiriin voi ajautua myös tarkoituksetta. Mattila muistuttaa, että bitcoin-kaupankäynnissä myytävä voitto on verotettavaa pääomatuloa. Sijoituskohteena se on hänen mukaansa riskipitoinen, sillä se ei ole suoranaisesti kytköksissä reaalimaailman ilmiöihin.
— Jos virtuaalivaluutan kysyntä räjähtää käsiin, hinta nousee jyrkästi ja kysynnän laskiessa se putoaa kuin kivi. Erilaiset kriisit voivat yllättää ja lisätä voimakkaasti kysyntää, kun etsitään turvasatamaa.

Heiluriliike jakaa näkemyksiä

Mattilan mukaan arvokehityksessä kyseessä on usein kupla, sillä sijoittaminen on pitkälti spekulatiivista. Suurilla riskeillä kauppaa voi käydä tyhjästäkin.
— Kuplien riski on ilmeinen. Rahoitusjärjestelmässä kyse on luottamuksesta ja tällä puolella se on hyvin huteralla pohjalla. Rahalla ei välttämättä ole ostovoimaa.

Hallikainen ei suosittelisi Bitcoinia ensisijoittajalle sen räjähdysalttiuden vuoksi. Hän kuitenkin uskoo, että korjausliike heilahteluun tapahtuu.
— Bitcoin hakee vielä paikkaansa ja tasaantuu jossain vaiheessa. Spekulatiivista se on, mutta kuplasta en sano. Siitä on puhuttu siitä asti, kun tuhannen dollarin raja meni rikki ensimmäistä kertaa. Nyt ollaan 15 000 dollarissa.

Järistyksistä ei globaalia uhkakuvaa

Kryptovaluuttaa ei voi verrata viralliseen rahaan, koska taustalla ei ole keskuspankkia, joka huolehtisi arvon vakaudesta. Lisäksi sitä ei valvo viranomainen, mutta EU suunnittelee uutta sääntelyä rikollisen toiminnan kuten rahanpesun, huumekaupan ja terrorismin rahoituksen kitkemiseksi.

Markkina-arvon rakettimainen kehitys ja sen ailahtelevaisuus eivät Mattilan mukaan ole globaaleja uhkatekijöitä, vaikka sijoittaminen virtuaalivaluuttoihin lisääntyisikin. Maksumarkkinatkin mullistuvat hitaasti. Mattila toteaa sen vaativan sääntelyä, ennen kuin tavallinen kadunkulkija avaa virtuaalilompakkonsa.
— Kryptovaluutta on hyvin marginaalista globaalin rahoitusjärjestelmän kannalta. Jos sääntelyhankkeet etenevät ja luodaan uskottava pohja niin, että luottamus lisääntyy ja arvokehitys vakautuu, suosio voi kasvaa. Mutta miksi tällaista käyttäisi maksuvälineenä tavallisen rahan sijaan, täytyy olla erittäin hyviä syitä siihen.

"Villin lännen poletti" on vallan pelinappula

Ideologisesti kryptovaluuttaan liitetään libertarianismi, joka edustaa vapautta valtion säätelystä. Syynä sen käytölle voi olla mahdollisuus toimia pankkijärjestelmästä irrallaan. Tätä pohtii myös Hallikainen.
— Koko idea on, että valta otetaan ja annetaan yksityisille ihmisille.

Ajatukset kryptovaluutan tulevaisuudesta synnyttävät mielenkiintoisen ristiriidan. Saavuttaakseen rahalle ominaisen vakauden, Bitcoin saattaisi tarvita hallintoelintä. Se kuitenkin syö alkuperäistä tarkoitusta.
— En usko Bitcoinin hyötyvän siitä, että kolmas osapuoli ottaisi sen haltuunsa. Se on kasvanut niin suureksi, että hajautuksen takia se ei ole käytännössä edes mahdollista. Kuka vain voi olla osa ketjua ja ylläpitää rekisteriä, Hallikainen toteaa.

Fakta: Kryptovaluutta Bitcoin

Ei ole virallinen raha: sitä ei hallinnoi keskuspankki tai valvo viranomainen. Se on suurin ja yksi ensimmäisistä kryptovaluutan toteutuksista.

Digitaalisesti hajautettu kansainvälinen rinnakkaisvaluutta, jonka olemassaolo rakentuu ympäri maailmaa sijaitsevien käyttäjien tietokoneista.

Tuotetaan louhimalla, eli tietokoneiden laskentatehoa käytetään ylläpitämään vertaisverkkoa.

Sen loi Satoshi Nakamoto -nimimerkillä esiintynyt taho, jonka henkilöllisyyttä ei ole vahvistettu.

Enimmäismäärä on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä niitä on laskettu liikkeelle 16,3 miljoonaa.

Ennen vuotta 2011 arvo oli alle yhden dollarin Bitcoinia kohden.

Lähteet: Bittiraha-sivusto, Kauppalehti, Yle: Kuningaskuluttaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat