Tykkilunta sulanut normaalikesää enemmän, hiihtokauden aloitus Imatralla saattaa pahimmassa tapauksessa lykkääntyä

Minna Mäkinen

Lumihävikkiä on ollut tavanomaista enemmän, mistä hakekasan ympärille muodostuneet lätäkötkin kertovat.

Ukonniemen ensilumen latu on tarkoitus avata hiihtäjille ensi viikon lauantaina. Imatran kaupungin liikuntapaikkamestari Urpo Tiainen sanoo kiertelemättä, että aikataulu hirvittää.

— Kovin on sateista ja lämmintä. Pitäisi tulla pakkasia, että saisimme pohjan kunnolla kohmeeseen. Vähän on ollut puhetta, että jos oikein märältä näyttää, niin vielä voitaisiin lykätä aloitusta, Tiainen sanoo.

Lumetuksella on kuitenkin kiire, sillä Ukonniemessä järjestetään 4.—5. marraskuuta maastohiihdon FIS-kilpailu.

Lumen levitys aloitetaan Tiaisen mukaan sunnuntaina ja töitä jatketaan koko ensi viikko. Ensilumen ladusta tehdään aiempaa pidempi, sillä latua on luvassa kaikkiaan viitisen kilometriä.

Hävikkiä tavallista enemmän

Ukonniemen hiekkakentällä purun alla arvioitiin keväällä hytisevän noin 40 000 kuutiometriä tykkilunta, mutta sateinen kesä on aiheuttanut normaalia enemmän hävikkiä.

— Kaupungin mittamiehet kävivät paikalla kolmisen viikkoa sitten. Mittauksissa selvisi, että lunta on enää vajaa 20 000 kuutiometriä.

Tiaisen mukaan latu pyritään lumettamaan koko pituudeltaan, mutta vapaan hiihtoalue joudutaan osittain jättämään kapeammaksi kuin normaalisti.

— Se on siinä ja siinä onko lunta tarpeeksi. Jos lumi loppuu, niin lisää saadaan vasta, kun lunta päästään taas tykittämään. Ja siihen tarvitaan pakkasia.

Lumen tykityksestä vastaa Imatran Urheilijat.

— Seura tykitti lunta viime talvena niin pitkään kuin pystyi. Talvi oli haastava, eikä kunnon pakkasjaksoja ollut tammikuun alkua lukuun ottamatta. Sen jälkeen tykkien tuottokin oli aika vähäistä, Tiainen sanoo.

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.