Laatuviinien harrastajalle voi koittaa kuivat ajat

Alkoholia voi tilata Suomeen, jos omistusoikeus siirtyy ostajalle ulkomailla. Tuomo Puhakainen tuo pienten tuottajien laatuviinejä maahan niin, että viini vaihtaa omistajaa Virossa. Esitys uudeksi alkoholilaiksi ei mainitse käytäntöä.

Kai Skyttä

Tuomo Puhakainen (vas) on viimeiset 15 vuotta reissannut etsimässä laatuviinejä pieniltä perheviljelmiltä. Vigneti di Ettore viinitilan omistaja Giampaolo Righetti on käynyt useasti myös Lappeenrannassa. Kuva vierailulta vuoden 2013 lokakuussa.
Tuomo Puhakainen (vas) on viimeiset 15 vuotta reissannut etsimässä laatuviinejä pieniltä perheviljelmiltä. Vigneti di Ettore viinitilan omistaja Giampaolo Righetti on käynyt useasti myös Lappeenrannassa. Kuva vierailulta vuoden 2013 lokakuussa.

Valmisteilla oleva alkoholilaki aiheuttaa harmaita hiuksia Suomen viiniharrastajille. Lappeenrantalainen Tuomo Puhakainen pelkää hänen pyörittämänsä Wine Saimaan toiminnan muuttuvan laittomaksi, jos hallituksen esitys alkoholilaiksi menee läpi sellaisenaan.

Puhakainen tilaa Wine Saimaan kautta asiakkailleen laatuviinejä pieniltä viinintuottajilta, joiden viineillä ei ole mahdollisuuksia päästä Alkon valikoimiin.

Lakiesityksen mukaan suomalaiset saisivat edelleen tilata alkoholia ulkomailta, kunhan järjestävät kuljetuksen itse ja maksavat verot. Tällöin kyseessä on etäosto.

Lakiesityksen perusteluissa sen sijaan on maininta, että etämyyntikielto jatkuu kuten ennenkin. Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää alkoholin kuljetuksen.

Valviralta tarkat ohjeet Viinikauppa.com-jupakan jälkeen

Puhakaisen mukaan etämyyntikielto on kuitenkin tulkinnanvarainen asia.

— Virkamiehet ovat kirjoittaneet lain perusteet siten kun haluaisivat asian olevan, Puhakainen katsoo.

Valvira antoi alkoholin tilaamiselle ja maahantuonnille hyvin tarkat ohjeet vuonna 2010. Niiden taustalla on  oikeudenkäynti, jonka Valvira hävisi alkoholin nettikauppaa harjoittaneelle Viinikauppa.comille vuonna 2010.

Ohjeiden mukaan alkoholia voi tilata netinkin välityksellä, jos juomien omistusoikeus siirtyy ostajalle ulkomailla. Juomat on myös maksettava ulkomaiselle myyjälle ennen kuin ne tuodaan Suomeen. Ostajan on itse järjestettävä juomien kuljetus Suomeen.

— Niitä ohjeita olen minäkin noudattanut kuin piru raamattua, vuonna 2013 Wine Saimaan perustanut Puhakainen toteaa.

Wine Saimaan asiakkaat maksavat tilauksensa Puhakaisen Virossa toimivalle yritykselle ennen kuin juomat ylittävät Suomen rajan. Puhakainen maksaa verot Suomen verottajalle, tilaa kuljetukset ja hoitaa kuljetusmaksut. Juomat menevät suoraan tilaajille.

Puhakainen on huolissaan siitä, hautautuuko Valviran ohje uudessa laissa niin, että toiminnasta tulee laitonta.

Nyt odotellaan Alkotaxi-päätöstä

Sosiaali- ja terveysministeriössä uutta lakia valmistelemassa ollut johtaja Kari Paaso kertoo, että vanhan alkoholilain maahantuontia koskeva pykälä siirrettiin sellaisenaan uuteen lakiin.

— Se on sanamuodoltaan epäselvä, mutta siihen ei haluttu koskea, koska oikeustapaus on vielä kesken.

Oikeustapauksella Paaso viittaa Suomessa vuonna 2009 pyörineestä Alkotaxi-palvelusta alkaneeseen käräjöintiin. Helsingin hovioikeus tuomitsi alkoholia suomalaisille toimittaneen virolaisen veropetoksesta, mutta katsoi, että mietojen juomien etämyynti olisi sallittua.

Arja Puhakainen

Italialaisen Buffalo ja Azienda agricola San Salvatore -viinitilan omistaja Giuseppe Pagano esittelee Puhakaiselle sulfiitittomia viinejään.

Hovioikeuden päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmasta oikeudesta (KKO), mutta pyyntöön ei vielä ole saatu vastausta.

Kun lainvoimainen oikeuskäytäntö saadaan, myös lakia voidaan Paason mukaan tarkentaa. Siihen asti käytäntö on Paason mukaan se, mikä nykyäänkin.

Harrastustoimintaa

Tuomo Puhakainen kertoo, että hänen kaltaisiaan toimijoita on Suomessa kymmenkunta. Itse hän pyörittää Wine Saimaata sivutoimenaan ja harrastuksen vuoksi Saimaan Kuidun toimitusjohtajuuden ohella.

Wine Saimaalla on asiakkaita ympäri Suomea, pääasiassa Etelä-Karjalassa ja Etelä-Suomessa.

Jos viiniharrastajien mahdollisuus saada laatuviinejä Alkon hyllyjen ulkopuolelta heikkenee, se olisi Puhakaisen mukaan takaisku koko viinikulttuurille.

— Paljolti viiniseurojen ja -harrastajien ansiosta juomakulttuuri on muuttunut, että alkoholi ei enää ole tabu ja juopottelujuoma, hän huomauttaa.

Uusi alkoholilaki on parhaillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Eduskunta äänestää laista marraskuussa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat