Lappeenrannan päiväkodeissa käy nyt vain viidennes lapsista – Epäselvä tulevaisuus ja tulevat yt-neuvottelut huolettavat henkilökuntaa

Vaikka ryhmät ovat pienentyneet, kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat tällä hetkellä. Lapset sopeutuvat, mutta aikuisilla on kysymyksiä.

Kai Skyttä

Päiväkotien henkilökunnalle on toistaiseksi riittänyt tekemistä.
Päiväkotien henkilökunnalle on toistaiseksi riittänyt tekemistä.

Lappeenrannan päiväkodeissa on koronaviruksen vuoksi väljää. Vain noin viidennes tavallisesta lapsimäärästä käy tällä hetkellä päivittäin varhaiskasvatuksessa.

Päiväkotien henkilökunnalla on kuitenkin riittänyt tekemistä toistaiseksi. Tiloja on järjestelty ja leluja pesty.

– Meillä on myös striimattuja koulutuksia, joihin henkilökunta osallistuu. Lisäksi he tekevät myös rästiin jääneitä kirjallisia töitä, Lappeenrannan varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki kertoo.

Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa ei ole tällä hetkellä lomautettuna, mutta alkuviikosta päätettiin yt-neuvotteluiden aloittamisesta varhaiskasvatuksessa.

Kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat tällä hetkellä. Pieniä muutoksia on tehty, esimerkiksi Tykissä kokoontuneet Kourulan päiväkodin ryhmät on nyt yhdistetty Kourulaan.

Koronan vuoksi päiväkodeissa on lisätty siivousta ja käsienpesua, mutta erityistä suojavarustusta ei ole jaettu henkilökunnalle. Virkin mukaan asiassa noudatetaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ohjeistusta.

Lapset sopeutuvat hyvin uuteen

Myös Pontuksen päiväkodin käytävät ovat hiljenneet viime viikkoina. Tavallisesti yli 200 lapsen määrästä on nyt paikalla selvästi alle sata.

Jokaiselle lapselle on laadittu varhaiskasvatussuunnitelma, joka käydään läpi perheen kanssa yleensä syksyisin ja keväisin.

– Normaalisti huoltajat tulevat tänne paikan päälle ja varhaiskasvatuksen opettaja käy heidän kanssaan keskustelun. Nyt nämä keskustelut käydään lähinnä puhelimitse kontaktien välttämiseksi, päiväkodin johtaja Pia Heikura kertoo.

Perjantaina puolet Pontuksen päiväkodin henkilökunnasta oli poissa, koska osa oli ottanut lomaa ja palkatonta vapaata.

Lapsimäärän vähenemisestä huolimatta Pontuksen päiväkodissa ei ole yhdistetty ryhmiä, vaan jokainen saa olla omassa ryhmässään ja tutuissa tiloissa.

– Toki lapsia ihmetyttää, miksi kavereita on niin paljon vähemmän, mutta lapset kyllä sopeutuvat tosi nopeasti ja hyvin tilanteisiin, Heikura sanoo.

Kai Skyttä

Pontuksessa korona herättää kysymyksiä erityisesti aikuisissa.
Pontuksessa korona herättää kysymyksiä erityisesti aikuisissa.

Henkilökunnalla monta huolta

Tilanne koronaviruksen kanssa mietityttää niin nuoria kuin vanhojakin. Pia Heikuran mukaan lapset Pontuksen päiväkodissa eivät kysele paljoa asiasta, mutta henkilökunta vastaa tarvittaessa.

– Meidän täytyy olla tarkkana, mitä puhumme tästä lasten kuullen, ettemme luo pelkotiloja, Heikura toteaa.

Opetushallitus on julkaissut sivuillaan ohjeet, kuinka koronatilannetta pitäisi käsitellä lasten kanssa. Neuvoja löytyy myös Unicefin ja Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

Päiväkodin henkilökuntaa korona saattaa mietityttää monin tavoin: sekä oman, omien läheisten että päiväkodin lasten mahdollisen sairastumisen vuoksi. Nykyisen tilanteen epävarmuus ja tulevat yt-neuvottelut voivat lisätä huolta.

– Tällä hetkellä meillä kaikilla on rauhallinen mieli, mutta kysymysmerkkejä on ilmassa, kun ei oikein tiedetä tulevasta, Heikura sanoo.

Pontuksen päiväkodin henkilökunta pitää päivittäin tilannekatsauksen, jossa käydään läpi uusimmat korona-aiheet ja muu mielen päällä oleva. Tauti ei ole jatkuvasti läsnä.

– Kahvihuoneessa halutaan puhua vähän muustakin kuin koronasta. Positiivisuus ja huumori kantavat täällä, Heikura kertoo.

Luetuimmat