Keskon vetäytyminen Imatran Sienimäen K-marketista yllätti vuokraisännän — ”Luulimme neuvottelujen vielä jatkuvan, mutta sitten saimme lukea lopetuksesta lehdestä”, harmittelee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Nurmikoski

Keskon aluepäällikkö Jari Kuosmanen ei allekirjoita sitä, että Kesko olisi sanonut vuokrasopimuksen irti äkkipikaisesti.

Minna Mäkinen

Tiedonkulku vaikuttaa kangerrelleen vuokralaisen ja vuokraisännän välillä Sienimäellä. Taloyhtiö yllättyi Keskon ilmoituksesta sulkea K-market ensi kuussa.
Tiedonkulku vaikuttaa kangerrelleen vuokralaisen ja vuokraisännän välillä Sienimäellä. Taloyhtiö yllättyi Keskon ilmoituksesta sulkea K-market ensi kuussa.

Uutinen Imatran Sienimäen K-marketin joulukuussa tapahtuvasta lopetuksesta yllätti kaupan vuokraisännän eli Asunto-osakeyhtiö Rousku-Salvan. Osakeyhtiön hallitus oli siinä käsityksessä, että Keskon kanssa neuvotellaan vielä tilojen tarvitsemasta remontista.

— Olimme 30. lokakuuta yhteydessä Keskoon. Kuulostelimme, mitä meidän pitäisi tehdä, että kauppa jäisi tiloihin. Meillä oli sellainen käsitys, että Kesko selvittelee vielä asiaa. Seuraavaksi (8.11.) luimme lehdestä, että kauppa lopetetaan. Samana päivänä Kesko sanoi irti vuokrasopimuksen. Ei siinä hirveästi päästy neuvottelemaan, harmittelee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Nurmikoski.

Tieto tutkimuksista ja sisäilmaongelmista tuli yllätyksenä

Lokakuun 17. päivä Kesko oli lähettänyt isännöitsijälle tiedoksi elintarvikevalvonta-, kosteusmittaus- ja työterveysraportit. Ne tulivat hallitukselle yllätyksenä.

Nurmikosken mukaan taloyhtiö ei myöskään ollut tietoinen marketia vaivaavista sisäilmaongelmista ennen lokakuuta.

— Keskolla asia saattoi olla tiedossa pitkään. Meille tieto ei ollut kuitenkaan kantautunut.

Nurmikoski arvioi, että marketin käytössä olevat tilat olisivat tarvinneet mittavan remontin.

— Taloyhtiö olisi voinut laittaa remonttiin jonkin verran rahaa. Nyt jäi askarruttamaan, olisimmeko kyenneet tekemään sellaisen remontin, että kauppa olisi voinut tiloissa jatkaa.

Isännöitsijä Mika Vakkilainen Isto Etelä-Karjalasta kertoo, että kaupan sosiaalitilojen vessassa tehtiin vuosi sitten kosteusvauriokorjauksia.

— Se kohta saatiin tuolloin kuntoon. Jos mittavampaa remonttia olisi tehty, oli toiveena se, että Kesko osallistuu kustannuksiin. Remontti olisi merkinnyt vuokran nostoa ja olisimme halunneet Keskolta myös jonkinlaisen määräaikaisen vuokrasopimuksen. Kesko teki nyt omat ratkaisunsa.

Keskon aluepäällikkö Jari Kuosmanen: Asian ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä

Keskon aluepäällikön Jari Kuosmasen mukaan tilojen sisäilmaongelmat olivat tiedossa jo kuukausien ajan.

— Asian ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Meidän kauppapaikkapäällikkömme (Jesse Kohonen) ja tilojen isännöitsijä olivat asiasta keskustelleet. Saimme kuulla jo useita viikkoja aiemmin, että taloyhtiöllä ei ole mahdollisuutta ryhtyä laajamittaisiin korjauksiin. En allekirjoita sitä, että Kesko olisi sanonut vuokrasopimuksen irti äkkipikaistuksissaan.

Kuosmasen mukaan tilat olisivat vaatineet täydellisen peruskorjauksen, jotta siellä olisi pystynyt toimimaan.

— Henkilökunnan terveys on etusijalla. Työtilat eivät olleet asialliset. Sen vuoksi piti tehdä nopea päätös.

Taloyhtiöllä edessä omat tutkimukset

Asunto-osakeyhtiö ei ole vielä miettinyt, mitä vuonna 1968 valmistuneelle liikekiinteistölle jatkossa tehdään.

— Kiva tiloihin olisi joku toimija saada tilalle. Meidän pitää nyt tehdä omat tutkimukset ja kartoitukset, jotta tiloja voidaan käyttää turvallisesti, sanoo Nurmikoski.

Markettilan lisäksi rakennuksen päädyssä on entinen parturitila, joka on ollut tyhjillään jo useita vuosia.

Kesko ei suunnittele korvaavaa myymälää Sienimäelle

Kuosmasen mukaan kaupankäynti Sienimäellä olisi voinut jatkua ainakin toistaiseksi, jos kiinteistö olisi ollut kohtuukunnossa. Kesko ei tällä hetkellä suunnittele korvaavan myymälän perustamista alueelle.

— Jos kauppaa varten pitäisi rakentaa uusi tila, nostaisi se kokonaiskustannuksia merkittävästi.

Imatralla Keskon tavoite on Kuosmasen mukaan nyt se, ettei marketverkosto harvene enää.

Sienimäen K-market sulkee ovensa 14. joulukuuta.