Tiia Javanainen sisusti rakkaudella 1980-luvun lapsuudenkotinsa raikkaaksi ja nuorekkaaksi

Jussi Lopperi

Javanaisilla luetaan paljon. Lukemiseen löytyy useita lokoisia paikkoja. Tauluista osa on Tiia Javanaisen töitä.

Jussi Lopperi

Javanaisten suunnitelmissa on uusia jossain vaiheessa keittiö, mutta remontilla ei ole kiire.

Jussi Lopperi

Osb-levystä tuli persoonallinen seinäratkaisu. Javanaiset maalasivat ruskean levyn valkoiseksi.

Jussi Lopperi

Valoa tulvii kotiin suurista ikkunoista.

Jussi Lopperi

Tyttären huoneessa kaikki tärkeät tavarat ovat käden ulottuvilla.

Jussi Lopperi

Kun Javanaisten tytär syntyi, äiti teki lapselleen kaksi taulua. Ne koristavat tytön huonetta.

Jussi Lopperi

Makuuhuoneen seinämateriaali on tasoitelaastia.

Jussi Lopperi

Takkahuoneesta tuli houkutteleva luku- ja musiikkinurkkaus.

Jussi Lopperi

Javanaisilla kierrätetään lasit, metallit ja muut kierrätykseen kelpaavat kannellisissa säiliöissä.

Jussi Lopperi

Klassikkotuoli päätyi Javanaisille entisen työpaikan poistoista.

Jussi Lopperi

Johtojen ja laitteiden ei aina tarvitse näkyä. Ne voi myös jemmata liukuoven taa.

Jussi Lopperi

Makuuhuoneessa on hillityt värit.

Kouvolasta lähtöisin olevat Tiia ja Ville Javanainen haaveilivat omasta omakotitalosta. Pääkaupunkiseudun he olivat päättäneet jossain vaiheessa elämää vaihtaa rauhallisempaan asuinpaikkaan, vaikka Vantaa kotipaikkana olikin miellyttävä. Heidän tyttärensä lähestyi kouluikää.

— Halusimme, että lapsi pääsisi samaan kouluun, jota me molemmat olemme käyneet. Myös meidän isämme kävivät sitä. Ukkini on ollut rakennuttamassa Korian koulua, Tiia Javanainen kertoo.

Javanaisten paluu kotikonnuille Korialle tapahtui lopulta aiottua nopeammin. Tiia Javanaisen vanhemmat tarjosivat omakotitaloaan Korialta perheelle. Joulun jälkeen asiasta alettiin puhua tosissaan. Talon aikoinaan rakentaneet vanhemmat ryhtyivät etsimään uutta kotia ja Javanaiset myymään asuntoaan Vantaalla.

— Tuntui turvalliselta palata tänne ja ostaa tuttu talo. Molempien perheet ja suvut ovat nyt lähellä.

1980-luvun tiilitaloa oli remontoitu 2000-luvun alussa. Laajempaa remonttia ei nyt tarvittu. Pelkkä pintaremontti riitti. Talossa on parkettilattiat. Ne jätettiin ennalleen. Talon mäntypaneelikatto oli jo aiemmin maalattu valkoiseksi. Javanaisille jäi tapettien irrottaminen ja sisäseinien maalaus sekä sisustaminen.

Lapsuuden kodin aiempi sisustus oli nätti ja runsas. Ville Javanainen antoi vaimolleen vapaat kädet ja luotti tämän sisustustaitoihin. Pari on asunut yhdessä vuodesta 1998. Yhteisiä koteja on takana useita. Ne kaikki vaimo on sisustanut niin, että myös mies on pitänyt lopputuloksista.

— Hän ei ole kyseenalaistanut valintojani. Emme riitele sisustukseen liittyvistä asioista.

Javanainen valitsi sisustukseen persoonallisia ratkaisuja. Olohuoneen suurin seinä on päällystetty rosoisella oriented strand board eli osb-levyllä, jota käytetään yleensä kosteutta kestävänä materiaalina puurakentamisessa. Levyt Javanainen maalasi valkoisiksi.

Makuuhuoneen seinään ei tahtonut löytyä rouheaa pintaa mistään. Javanaiset kokeilivat seinään useita eri laasteja. Lopulta he päätyivät tasoitelaastiin. Ville Javanainen levitti laastin seinään tarkoituksella huolimattomasti. Kun se kuivui, väri muuttui kauniin harmaaksi.

Myy-valaisimien ripustaminen ruokapöydän päälle tuotti alkuun pulmia, koska pitkiä johtoja ei saatu roikkumaan kattoon kauniisti. Tekstiilijohtojen lyhentäminen ei tullut kysymykseen. Asia ratkesi putkiliikkeessä, jossa Javanaiset teettivät vesiputkista kattoon ripustettavan telineen. Sen ympärille kieputetut johdot ovat samalla tehokeino.

Javanaisen vanhemmat yhdistivät jo aikoinaan perheen tyttärien huoneet yhdeksi isoksi makuuhuoneeksi. Sinne tuli makuutilan lisäksi työpiste. Johdot, tulostimet ja muut tarvikkeet on piilotettu kaapin liukuoven taakse.

Tiia Javanainen on tyytyväinen sisustusprojektinsa lopputulokseen. Ammatiltaan hän on graafinen suunnittelija. Kotiseudulle palattuaan hän perusti yrityksen, Purotie Designin. Hänen töitään on kodin seinillä, muun muassa olohuoneessa ja tyttären huoneessa.

Javanainen kertoo miettivänsä sisustukseen liittyvät ratkaisut tarkasti etukäteen. Sen vuoksi hutiostoksia ei yleensä tapahdu.

— En pidä keskeneräisyydestä. Ehkä siksi tämä valmistui niin nopeasti.

Javanaisten kodissa on sekä design- että massatuotteita.

— Voimme hankkia tarvitsemiamme Ikeasta, mutta joukossa on myös klassikoita.

Koti on pääväriltään valkoinen. Päätöksiä edelsi tarkka valkoisen eri sävyjen valinta. Väriläiskiä vaaleaan kotiin tuovat tekstiilit ja taulut sekä valaistus. Ikkunoissa ei ole verhoja, koska Javanainen etsii vielä mahdollisimman hyvin valoa läpäiseviä materiaaleja.

Esineitä kodissa on esillä hillitysti.

— En pidä liiasta askeettisuudesta, mutta en myöskään halua liikaa tavaraa esille. Emme hanki mitään sellaista, jolle emme tiedä valmiiksi paikkaa.

Tiia Javanaisen lempihuone on takkahuone, joka on kodin musiikki- ja lukunurkkaus. Onnistumisiin hän listaa myös näkymän keittiöstä olohuoneeseen sekä makuuhuoneen.

Johanna Tenovirta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.