Suomalaiset ovat eurooppalaisten kärkikastia turvavyön käytössä — katso Biisonimafian video

Suomalaiset erottuvat Euroopassa edukseen turvavyön käytössä, paljastaa 17 Euroopan maan välinen, liikenteeseen liittyviä mielipiteitä ja kokemuksia selvittänyt tutkimus.

Vain kuusi prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei turvavyötä ole välttämätöntä käyttää auton takapenkillä. Kyselymaiden keskiarvo oli 15 prosenttia.

Suomalaisista kuljettajista 86 prosenttia myös varmistaa kysymällä, että matkustajilla on vyö kiinni. Keskiarvo oli 79 prosenttia.

— Vastauksista näkyy hyvin se, että suomalaiset suhtautuvat turvavyön käyttöön automaattisena osana automatkustamista ja tietävät turvavyön merkityksen turvallisuudelle. Petrattavaa löytyy kyllä vielä – eritoten takapenkin vyön käytössä ja siitä muistuttamisessa. Takapenkillä turvavyön käyttö on tärkeää myös muiden matkustajien näkökulmasta. Onnettomuuden sattuessa ilman vyötä matkustavat takapenkkiläiset törmäävät väistämättä etumatkustajien päälle, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo tiedotteessa.

Auki jäänyt turvavyö on yksi taustatekijä nuorten vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Turvatyyny ei ole syy jättää vyö kiinnittämättä.

— Jotta airbagit toimisivat niin kuin ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla kunnolla kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa tappava, Vuoristo sanoo.

Liikenneturva julkaisi äskettäin nuorille suunnatun turvavyövideon, joka on tehty yhteistyössä stunt- ja komediaryhmä Biisonimafian kanssa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.