Pelastuslaitos ajoi 30 kilometriä Taipalsaarelle sammuttamaan nuotiota – Vuoromestari tuohtui: ”Järki käteen tässäkin asiassa”

Vuoromestari muistuttaa, että avotulen tekeminen on yksiselitteisesti kielletty metsäpalovaroituksen aikana. Ilmatieteen laitos ennustaa perjantain sateiden vievän varoituksen mukanaan.

Tiina Räikkönen

Nuotiosta lentävät kipinät aiheuttavat kuivuuden vuoksi metsäpalovaaran. Arkistokuva.
Nuotiosta lentävät kipinät aiheuttavat kuivuuden vuoksi metsäpalovaaran. Arkistokuva.

Makkaranpaistossa olleet ihmiset työllistivät Etelä-Karjalan pelastuslaitosta torstaina. Pelastuslaitos sai kello 12.20 hätäkeskuksen kautta tiedon Päihäniemessä Taipalsaarella nuotiota polttavasta seurueesta.

Vuoromestari Mikko Saastamoinen kertoo, että pelastuslaitoksen yksikkö kävi sammuttamassa nuotion ämpärillä ja vedellä.

— Tuli ilmoitus, että venäjää puhuvat henkilöt ovat tehneet nuotion reilummista puista, ja meidät hälytettiin paikalle sammuttamaan nuotio. Ilmoittajalla ei ollut varmuutta, onko metsäpalovaroitus voimassa vai ei.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ilmenee, että metsäpalovaroitus on voimassa osassa eteläistä Suomea, muun muassa Etelä-Karjalassa.

— Avotulen tekeminen on yksiselitteisesti kielletty, Saastamoinen sanoo.

Saastamoisen mukaan venäläisseurue oli autuaan tietämätön kiellosta.

— Tämä ei ollut ensimmäinen kerta näiden viikkojen aikana, kun ulkomaalaiset eivät ole olleet tietoisia suomalaisesta käytännöstä.

Pieni työ, pitkä ajomatka

Vaikka tehtävä oli sammutustyön osalta melko simppeli, vei käynti rutkasti aikaa. Päihäniemeen tulee Armilan paloasemalta matkaa liki 30 kilometriä.

Saastamoinen sanoo, että paikalla oli paljon ihmisiä, jotka katselivat vierestä sammutustöitä. Hän toivoo, että ihmiset kertoisivat metsäpalovaroituksen voimassaolosta tietämättömille.

— Järki käteen tässäkin asiassa. Tulemme pitkän matkan päästä kippaamaan yhden ämpärillisen vettä. Niin kohtelias ei tarvitse olla, että jättää mainitsematta asiasta. Suomalaiset voisivat mennä sanomaan, että nuotion polttaminen on kiellettyä, kun on niin kuivaa.

Vaikka matka oli pitkä ja tehtävä vaikutti vähäpätöiseltä, Saastamoinen muistuttaa nuotion vaaroista metsäpalovaroituksen aikaan.

— Samanlaisista nuotioista on lähtenyt metsäpaloja, joita olemme käyneet sammuttamassa. Vaikka itse nuotio ei olisi ongelma, siitä metsään lentävät kipinät ovat se, mitä pelätään. Emme halua tulla isomman homman takia uudelleen.

Metsäpalovaroitus on helppo tarkistaa

Meteorologi Eerik Saarikangas Ilmatieteen laitokselta kertoo, että metsäpalovaroitus on jälleen voimassa pienen tauon jälkeen. Maan pintakerros on juhannuksen sateiden jälkeen jälleen kuivunut

— Vaikka sade oli runsasta, oli takana niin pitkä kuivuusjakso, että se ei vienyt varoitusta pois kovin pitkäksi aikaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan metsäpalovaroitus poistuu perjantaina, kun laaja sadealue kulkee eteläisen Suomen yli ja pyyhkäisee illan ja yön aikana myös Etelä-Karjalaa. Kuinka paljon maakuntaan saadaan vettä, on vielä arvoitus.

— Ennusteet vähän vaihtelevat, mutta varmasti vettä tulee jonkin verran. Kertymät voivat vaihdella muutamasta millistä kymmeneen milliin.

Kovimmilta sateilta Etelä-Karjala on perjantaina pääosin välttymässä. Lappeenrannan pohjoispuolella vettä voi tulla runsaastikin.

— Imatralla vettä voi tulla jo vähän enemmän.

Vaikka metsäpalovaroitus on ennusteen mukaan poistumassa, kehottaa Saarikangas aina tarkistamaan tilanteen ennen avotulen tekemistä. Tieto löytyy Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta.