Lappeenrantalainen Lari Linnamurto vetää keskustelua kannabiksen vapauttamisesta – ”Päätös pitäisi tehdä aivan objektiivisesti kaikkia tieteen sääntöjä noudattaen”

Tutkija Aleksi Huplin mielestä kannabiksen käytöltä pitäisi poistaa rangaistus, koska kieltäminen ei toimi.

Mika Strandén

Lari Linnamurto juontaa perjantaina keskustelua kannabiksen dekriminalisaatiosta. Hän toivoo erilaisten kantojen tulevan esille keskustelussa.
Lari Linnamurto juontaa perjantaina keskustelua kannabiksen dekriminalisaatiosta. Hän toivoo erilaisten kantojen tulevan esille keskustelussa.

Kannabiksen dekriminalisaatiosta on puhuttu pitkään. Nyt asia on pinnalla siksi, että kansalaisaloitteella kerätään nimiä aloitteeseen, jolla ajetaan rangaistuksen poistamista kannabiksen käytöltä, pienen määrän hallussapidolta ja kasvatukselta. Aloitteen mukaan kansalaisille pitäisi sallia 25 gramman ja neljän kasvin kasvattaminen.

Toukokuussa vireille pistetty aloite oli torstai-iltapäivään mennessä saanut lähes 22 000 allekirjoitusta.

Keskustelun aallot rantautuvat Lappeenrantaan, kun kaupungissa järjestetään perjantai-iltana keskustelu aiheesta. Tilaisuuden keskustelun avaa lappeenrantalaislähtöinen sosiologian tohtoriopiskelija Aleksi Hupli. Sekä Huplin pro gradu -tutkielma että tekeillä oleva tohtorinväitös käsittelevät päihteitä ja päihdepolitiikkaa.

Huplin mielestä päihdepolitiikka pitäisi siirtää kriminaalipolitiikan puolelta sosiaali- ja terveyspolitiikkaan.

— Kieltolakipolitiikka ei toimi. Se ei estä päihteiden tai huumeiden käyttöä, vaan käyttötrendit ovat lisääntyneet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nuorten kannabiksen käyttö on lähtenyt kasvuun tällä vuosikymmenellä. Kannabista käyttävät eniten 25—34-vuotiaat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa todetaan, että marihuanan ja kannabiksen kokeilut ovat yleistyneet maakunnassa.

Leimautumisen pelko voi estää avun hakemista

Huplin mukaan on ongelmallista, että kannabiksen käyttö leimaa ihmistä. Esimerkiksi kannabiksen käyttörikoksesta jää merkintä rekistereihin, mikä voi vaikeuttaa pääsyn joillekin aloille. Leimautumisen ja rangaistuksen pelko saattaa estää hoitoa tarvitsevien hoitoon hakeutumista.

— Kriminaalipolitiikka aiheuttaa enemmän ongelmia, kuin mitä se ratkaisee. On tutkimusnäyttöä muualta maailmasta.

Esimerkiksi Portugalissa huumausaineiden käytöstä ei enää rangaista, mikä on kääntänyt huumekuolemat laskuun.

Lari Linnamurto juontaa perjantai-iltana Lappeenrannassa paneelikeskustelua, jonka aiheena on kannabiksen dekriminalisaatio. Lappeenrantalaisen ensihoitajan mielestä kannabislainsäädäntöä voidaan löyhentää, mutta sitä ennen asiaa pitää selvittää perusteellisesti.

— Päätös pitäisi tehdä aivan objektiivisesti kaikkia tieteen sääntöjä noudattaen. Eikä niin, että lonkalta ammutaan väitteitä, jotka eivät perustu mihinkään.

Linnamurto ei kerro, onko hän allekirjoittanut aloitteen.

— Minulla ei ole omaa kantaa suuntaan tai toiseen. Jos on ihmisiä, jotka voisivat hyötyä kannabiksen lääkevaikutuksesta, se olisi mahtavaa. Kipulääkkeistä muun muassa opioidit aiheuttavat vaikeita sivuvaikutuksia.

Paneelikeskusteluun on osallistumassa Lappeerannassa toiminut erikoistuva lääkäri Niko Nousiainen sekä SDP:n kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Anneli Kiljunen.

Keskustelutilaisuus järjestetään Mielen Melodiat -talossa, Satamatie 15, kello 17.30 alkaen.

Juttuun lisätty tapahtumapaikka ja -aika perjantaina kello 11.02.