Lappeenrannan Kesämäen koulun 7B-luokkalaiset suunnittelivat Raatihuoneen ja Armadan korttelit uuteen uskoon — Koululaiset kaipaavat väriä, vettä ja vihreyttä kaupungin keskustaan

Ilpo Leskinen

Luukas Jämsen (vas.), Patrik Tammi, Anni Karhu  ja Salla Yli-Torkko halusivat piristää seurakuntatalon eli Koulukatu 10:n päädyn ankeaa seinää.
Luukas Jämsen (vas.), Patrik Tammi, Anni Karhu  ja Salla Yli-Torkko halusivat piristää seurakuntatalon eli Koulukatu 10:n päädyn ankeaa seinää.

Lappeenrannan Kesämäen koulun 7B-luokkalaiset ovat sanoneet painavan sanansa Lappeenrannan kaupunkisuunniteluun.

Koululaiset ovat työstäneet ideoita Raatihuoneen korttelin ja kauppakeskus Armadan korttelin uudenlaisesta tulevaisuudesta. Paikka on yksi keskeisimpiä Lappeenrannassa.

Yksi meistä heitti vitsinä puiston, ja siitä tulikin sitten idea, joka toteutettiin.

"Seurakuntakeskuksen
pääty on tylsän harmaa"

Työryhmä Anni Karhu, Salla Yli-Torkko, Luukas Jämsen ja Patrik Tammi halusi piristää seurakuntakeskuksen päätyä. He suunnittelivat siihen värikkään graffitin.

Päädyn edustan jalkakäytävä maalattiin värillisin raidoin pienimuotoiseksi esiintymisalueeksi. Edustalle suunniteltiin penkki kynistä, teroittimen näköinen roskakori yksinkertainen tikku-ukkoveistos.

Ilpo Leskinen

Aada Vainikka (vas.), Eetu Ihalainen ja Pinja Metso lisäsivät vihreyttä kauppakeskus Armadan katolle.Katolle tulee pieni puisto ja keskelle aurinkoenergialla lämpiävä kasvihuone. Työn nimi on Armadan aurinkopuisto.

— Haimme netistä ideoita katutaiteeseen. Talon pääty on tylsän harmaa. Halusimme siihen värejä, työryhmän jäsenet kertovat.

Kasvihuone lämpiää
aurinkoenergialla

Aada Vainikan, Eetu Ihalaisen ja Pinja Metson työryhmä oli ottanut käsiteltäväkseen kauppakeskus Armadan katon, joka toimii nykyisin pysäköintialueena.

Heidän suunnitelmassaan sinne ei autoja mahdu, vaan tilalle tulee vihreyttä.

Katolle ideoitiin puistoalue, jonka keskelle tulee aurinkoenergialla lämpiävä kasvihuone. Vieressä on kioski. Alku oli hankalaa. Ideaa piti hakea.

Ilpo Leskinen

Annika, Siiri, Topi ja Kiril ehdottavat muutoksia Raatihuoneen puistoon. He esittävät uutta polkua, mutta valaisinpylväs pysyy ennallaan. He haluavat puistoon sillan, jonka alta kulkee puro. Puro virtaa Saimaaseen, osin maan alla, osin maan pinnalla. Työn nimi on Mirakelbro.

— Yksi meistä heitti vitsinä puiston, ja siitä tulikin sitten idea, joka toteutettiin. Autot saavat lähteä katolta muualle, he kertoivat.

Akvaario, puistoja,
puro ja lampi

Ilpo Leskinen

Anttonin, Kimmon ja Roopen ideoimassa Akvaariossa on kalalajeja Saimaasta. Akvaarioon tarvitsee vain lasia ja metallikulmat.  Akvaariolle on katsottu paikka Armadan näyteikkunasta.

7B-luokalla oli kaikkiaan kuusi työryhmää, jotka ideoivat kahden korttelin tulevaisuutta ja valitsivat haluamansa yksityiskohdan.  Yhdessä suunnitelmassa esitettiin Saimaa-aiheista akvaariota Armadan näyteikkunaan.

Toinen työryhmä esitti Raatihuoneen puiston muuttamista uudella polulla, purolla ja puron ylittävällä sillalla. Puro virtaisi Saimaaseen, osin maan päällä ja osin maan alla.

Ilpo Leskinen

Koululaiset ovat perehtyneet Raatihuoneen korttelin historiaan. Työn tulokset ovat seurakuntakeskuksen aulan seinällä.

Vain yksi työryhmä esitti seurakuntakeskuksen purkamista. Talon tilalle tulisi ravintola isoine terasseineen ja puistoineen. Puistoon tulisi suihkulähde. Ravintola katolla visioitiin puutarha.

Yhden oppilasryhmän suunnitelmassa oli lammen perustaminen Raatihuoneen puistoon. Lammen yli pääsee kaarevaa, koristeellista siltaa pitkin. Lampea reunustavat aurinkoenergialla toimivat lamput.

Kasvatusta arkkitehtuuriin
ja aktiiviseksi kansalaiseksi

Nuorten suunnitelmat ovat syntyneet Kesämäen koulun, Taiteen edistämiskeskuksen, Lappeenrannan kaupunkisuunnittelun ja kuvataidekoulun yhteisessä projektissa.

Ilpo Leskinen

Aadan, Sannin, Anttonin ja Kimmon suunnittelema Raatihuoneen puisto sijaitsee Kauppakadun varrella. Suunnitelmassa seurakuntatalon tilalle rakennetaan ravintola, johon tulee iso terassi ja puisto. Ravintolan katolle tulee puutarha asiakkaille ja henkilökunnalle.

Raatihuoneen kortteli oli uuden opetussuunnitelman mukainen monialainen oppimiskokonaisuus. Samalla se oli osa arkkitehtuurikasvatuksen kokeiluhanketta.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, kaavoitusarkkitehti Sanna Kokko sekä arkkitehtuurin läänintaiteilija Eeva Astala Taiteen edistämiskeskuksesta olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

Astalan mukaan projekti yhdisti historian, kuvataiteen ja maantieteen sisältöjä.

Pimiä toivoo, että oppilaiden työt herättelevät itse kunkin ideoimaan Raatihuoneen ja Armadan kortteleiden tulevaisuutta.

Ilpo Leskinen

Raatihuoneen ja Armadan korttelin uudet ideat ovat esillä ja kaikkien katsottavana 10. marraskuuta saakka Lappeenrannan seurakuntakeskuksen aulassa.

— Nuorten ideoista saa uutta näkökulmaa alueen suunnitteluun. Nuoret katsovat paikkaa eri tavalla kuin aikuiset, Pimiä sanoo.

Lappeenrannan
polttopiste lähivuosina

Raatihuoneen ja Armadan alue valittiin suunnittelukohteeksi, koska se on nuorille helposti lähestyttävä ja tuttu paikka, jota he eivät ole välttämättä ajatelleet sen tarkemmin.

Alue on ajankohtainen myös kaupunkisuunnittelun kannalta. Kortteliin laaditaan asemakaavamuutoksia lähivuosina. Armadan omistaja on jo hakenut asemakaavan muutosta, ja Lappeenrannan seurakuntayhtymältä odotetaan samanlaista aloitetta.

Ilpo Leskinen

Tinja Mankinen, Veera Kaasinen, Tiina Sinkkonen ja Saaga Salmelin ovat suunnitelleet Raatihuoneen puistoon lammen, jonka musta ja koristeellinen kaarisilta ylittää ja jota reunustavat aurinkoenergialla toimivat valaisimet.

Raatihuoneen ja Armadan korttelit ovat Pimiän mukaan keskeisiä, kiinnostavia ja vaativia paikkoja tulevaisuuden kaupunkikuvan kannalta.

Sanna Kokon mukaan oppilaat pääsivät katsomaan uusin silmin Armadan ja Raatihuoneen aluetta. Tämä voi edistää sitä, että heistä kasvaa aktiivisia aikuisia, jotka pystyvät ja haluavat ottaa kantaa kaupunkikuvan tuleviin muutoksiin.

Näyttely nimeltä Ideoita Raatihuoneen korttelin kehittämiseen on esillä 10. marraskuuta saakka Lappeenrannan seurakuntakeskuksessa Koulukatu 10:ssä. Siellä on koululaisten tekemiä pienoismalleja ja julisteita.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.