Sakkotuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaa — Lappeenrantalainen mies julkaisi tummaihoisia solvaavan ja uhkaavan tekstin Ylilauta-sivustolla

Rikos tapahtui vuonna 2017 internetin keskustelufoorumilla.

Moises Garibay

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Lappeenrantalainen vuonna 1986 syntynyt mies tuomittiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa 40 päiväsakkoon kiihottamisesta kansaryhmää vastaan.

Sakkojen suuruus on yhteensä 2 480 euroa.

Rikos tapahtui syyskuussa 2017, kun mies julkaisi ylilauta.org-sivustolla tekstin, joka kohdistuu tummaihoisiin ihmisiin.

Tekstin sisältö on rasistinen, väkivaltainen, erittäin ihmisvihamielinen ja kohdistuu yhteen ihmisryhmään.

Samalla siinä nostetaan valkoinen rotu muita ylemmäs.

Käräjäoikeuden mukaan mies julkaisi sivustolla viestin, jossa panetellaan ja uhkaillaan tummaihoisia ihmisryhmänä sekä esitetään, että heihin saisi kohdistaa väkivaltaa ja erilaisia vakavia rikoksia.

Tekstissä esitetään myös kansalaisoikeuksien poistoa.

Tuomittu tunnusti julkaisseensa tekstin, mutta kiisti rikoksen. Hän väitti, että halusi ainoastaan keskustella kirjoituksen sisällöstä, joka oli hänen mukaansa pöyristyttävä.

Käräjäoikeus ei vakuuttunut miehen väitteistä. Käräjäoikeus totesi päätöksestään, että miehen halu keskustella sisällöstä ei ilmennyt julkaisusta millään tavalla.

Ylilauta.org on keskustelufoorumi, johon voi osallistua anonyymisti. Ylilauta kertoo, että foorumilla voi keskustella lähes mistä tahansa asioista.