Malminetsintäyhtiön varausluvasta Etelä-Karjalassa tehtiin kuusi valitusta

67 maanomistajan yhteisvalitus lähti Itä-Suomen hallinto-oikeuteen viime hetkillä.

Mika Strandén

Malminetsintäyhtiön kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea entisen Telkkälän kaivoksen ympäristöön Taipalsaarella. Lähes 30 vuotta sitten lopetettu kaivos on täyttynyt vedellä.
Malminetsintäyhtiön kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea entisen Telkkälän kaivoksen ympäristöön Taipalsaarella. Lähes 30 vuotta sitten lopetettu kaivos on täyttynyt vedellä.

Malminetsintäyhtiö Finnaust Mining Finlandin varausluvasta Etelä-Karjalassa on valitettu laajalti. Itä-Suomen hallinto-oikeuden tietohallinnon mukaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) syyskuisesta päätöksestä on tehty kuusi valitusta.

Valituksen ovat jättäneet Lappeenrannan kaupunki, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat, Taipaleen seurakunta sekä 67 paikallista kiinteistön- ja maanomistajaa. Myös kuudes valitus on yksityishenkilön jättämä.

Maanomistajien yhteisvalitus lähti hallinto-oikeuteen aivan viime hetkillä, sillä hankkeen puuhamiehenä toimineen Jukka-Pekka Koskisen mukaan tilanne tehtiin valittajien kannalta hyvin haasteelliseksi. Varausaluetta koskenut kartta oli päivitetty Tukesin sivuilla malminetsintäyhtiön osittaisen purkautumishakemuksen mukaiseksi kesken valitusajan.

Finnaust Mining Finland on kertonut pienentävänsä oma-aloitteisesti varausaluetta alkuperäisestä ja keskittävänsä tutkimukset kolmeen pääosin Taipalsaarella sijaitsevaan kohteeseen. Alkuperäiseen varauslupaan merkitty 242 neliökilometrin laajuinen alue ulottuu Savitaipaleen kirkonkylän itäpuolelta Taipalsaaren Kattelussaareen ja osittain Lappeenrannan puolelle.

– Tarkistimme tämän vielä maanantaina Tukesilta, josta saatiin kirjallinen vastaus alueesta. Valitus laadittiin sen mukaan, Koskinen kertoo.

Koskisen mukaan mahdollinen myöhempi päätös varausalueen pienentämisestä ei muuta yhteisvalituksen lähtökohtia. Valituksessa käsitellään varaus- ja vaikutusalueesta muodostuvaa kokonaisuutta, johon mihin tahansa sijoittuva kaivostoiminta vaikuttaisi kielteisesti.

Uusimmat uutiset