"Mies totesi, että tuohon voisi laittaa kukkapöydän" –  Nyt lappeenrantalaisen Sini Taipaleen anopiltaan saamalla kultaköynnöksellä on 109 seuralaista

Ennen Sini Taipale osti vain uudet kukat kuolleiden tilalle, nyt hän pyrkii vaalimaan kasvejaan ja iloitsee jokaisesta uudesta lehdestä. Kuluvalla viikolla vietetään huonekasviviikkoa myös Lappeennrannassa.

Mika Strandén

Kasveihin kiintyy, mutta ei niitä inhimillisinä näe. Jos joku kasvi ei ota viihtyäkseen Sini Taipaleen hoidossa, hän voi hyvin luopua siitä.
Kasveihin kiintyy, mutta ei niitä inhimillisinä näe. Jos joku kasvi ei ota viihtyäkseen Sini Taipaleen hoidossa, hän voi hyvin luopua siitä.

Äitille. Kukaruukku. T. Sara.

Kortti ja kukkaruukku odottivat kotona töistä palaavaa Sini Taipaletta vähän aikaa sitten.

Lappeenrantalaisen Taipaleen lapset tietävät, mitä antaa äidille lahjaksi, sillä Taipaleen huonekasvi-innostus on jatkunut jo jokusen vuoden.

Eletään huonekasviviikkoa, ja haastattelupyynnön innoittamana Sini Taipale laski kasvinsa.

– Niitä oli paljon enemmän kuin luulin, 110. Tosin pari odottaa nyt poistamistaan, koska niissä on kirvoja, enkä ole niihin kovin kiintynyt.

Ruukkuja on vielä enemmän kuin 110, koska monia lajeja kasvaa useammassakin ruukussa.

Mika Strandén

Harva huonekasvi pitää pelkästä peruskukkamullasta. Monet eivät tarvitse multaa lainkaan .
Harva huonekasvi pitää pelkästä peruskukkamullasta. Monet eivät tarvitse multaa lainkaan .

Peruskukkamullalla ei pitkälle pötkitä

Sini Taipaleen huonekasvien määrä ei vielä hätyyttele ennätyksiä. Toisella lappeenrantalaisella, rescuekasvien pelastajana tunnetulla Katja Timperillä on kotonaan satoja kasveja, joista suuri osa on tällä viikolla kuskattu näytille Timperin työpaikalle, Lappeenrannan Valmakauppaan Harapaisiin.

Mutta mopo uhkaa karata – tai on jo karannut – Taipaleeltakin. Viime vuoden alussa hän löysi jokunen vuosi sitten perustetun Huonekasviseuran, ja nyt harrastus on siinä vaiheessa, että Taipale käy metsästä hakemassa kasveilleen männynkaarnaa ja muuta sopivaa materiaalia kasvualustaksi.

– Ennen kasvien hoito oli sitä yhtä ja samaa peruskukkamultaa, mutta nyt sitä on vain vanhimmassa kultaköynnöksessä. Nyt olen jo perehtynyt asiaan niin, että tiedän, että multaa kannattaa ilmavoitaa ruukkusoralla tai erilaisilla seoksilla. Moni kasvi ei tarvitse multaa lainkaan.

Mika Strandén

Sini Taipaleen kodin olohuoneen pitkä ikkunaseinusta on kuin kasveja varten tehty. Viime talvena hän hankki ensi kertaa nuorille pistokkaille kasvivalon.
Sini Taipaleen kodin olohuoneen pitkä ikkunaseinusta on kuin kasveja varten tehty. Viime talvena hän hankki ensi kertaa nuorille pistokkaille kasvivalon.

"Kauan ostin vain uudet, jos vanhat kuolivat"

Taipaleen kotona, niin lapsuudenkodissa kuin omassakin, on aina ollut kasveja.

– Mutta kauan ostin aina vain uudet tilalle, jos vanhat kuolivat. Nyt yritän perehtyä siihen, miksi ne eivät pärjää ja hoitaa niitä paremmin.

Vanhin Taipaleen kasveista, anopilta saatu kultaköynnös, on sinnitellyt kuitenkin hengissä pian 20 vuotta.

– Sen sain, kun lähdin opiskelemaan Jyväskylään.

Taipale ei oikein osaa sanoa, mikä viime vuosina on saanut kasvi-innostuksen nousemaan nykyisiin mittoihin.

– En ole mikään sisustaja, mutta kasveista tykkään.

Tai sitten olosuhde vain oli sopiva. Lapset kasvoivat. Perhe on asunut omakotitaloaan Rutolassa nyt 10 vuotta. Olohuoneessa on pitkä rivi ikkunoita, joiden alla oli tilaa.

– Mies se taisi ekana todeta, että tuohon alle voisi laittaa kukkapöydän.

Mika Strandén

Ei mikään sisutaja, arvioi Sini Taipale itseään. Vanha Singer ja kasvit sopivat kuitenkin hyvin yhteen.
Ei mikään sisutaja, arvioi Sini Taipale itseään. Vanha Singer ja kasvit sopivat kuitenkin hyvin yhteen.

Kalliilla hinnalla Taipale ei kukkiaan osta

Anopilta saatu kultaköynnös onkin viime vuosina saanut seuraa monelta taholta.

Kun pienenpienen kasvin ilman juuria saa kasvamaan, se tuottaa iloa. — Sini Taipale

Noin puolet kasveistaan Taipale arvioi ostaneensa kaupoista, loput ovat tulleet kavereilta, Facebookin kirpppariryhmästä ja Huonekasviseuran pistokkaiden vaihtotapahtumista.

– Ihan hirveästi en uskalla laittaa rahaa yhteen kasviin, jos se vaikka kuoleekin. Kallein, mitä olen ostanut, on maksanut 20 euroa.

Parhaita paikkoja ja tilaisuuksia hankkia uusia kasveja ovatkin Taipaleen mielestä vaihtotapahtumat. Netin myyntiryhmissä pistokas voi maksaa 10–20 euroa, vaihtotapahtumissa vaihtuvat vain kasvit, ei raha.

Hidas kasvu kiehtoo

Suurin osa Taipaleen huonekasveista on viherkasveja. Lempilajeinaan hän pitää posliinikukkia, lehtikaktuksia ja erilaisia köynnöstäviä kasveja.

– Sellaiset, missä on kauniit tai erikoiset lehdet, viehättävät. Kukkiminen ei merkitse, vaikka ovat jotkut posliinikukat kukkineetkin. Köynnöstävissä kasveissa kivaa on se, että niissä kasvun näkee hyvin, ja sitä on kiva seurata.

Monet Taipaleen lempikasveista ovat kuitenkin hidaskasvuisia. Vuoden ponnistelujen tulos saattaa olla vain pari lehteä.

Taipaleen harrastuksen suhteellisen nuoruuden näkeekin hyvin kukkapöydästä. Suurin osa kasveista on vielä pieniä. Suurin kasvi on lattialla seisova viirivehka, jonka Taipale sai viime äitienpäivänä.

Mika Strandén

Kasvimäärän kasvu alkaa vähitellen tasoittua, Sini Taipale arvioi. Nyt suurin osa kasveista opn vielä pieniä, mutta kasvaessaan ne tarvitsevat lisää tilaa.
Kasvimäärän kasvu alkaa vähitellen tasoittua, Sini Taipale arvioi. Nyt suurin osa kasveista opn vielä pieniä, mutta kasvaessaan ne tarvitsevat lisää tilaa.

Summanmutikalla kokeillen

Peruskaupoista ei 110 kasvin omistajalle enää välttämättä löydy mitään uutta, ainakaan niiden lempilajien joukosta.

Kasvinsa Taipale pystyy myöskin vielä muistamaan niin, että vahingossa ei tule hankittua kasvia, joka kotona jo on.

– Nimet ovat välillä hakusessaan, mutta olen kyllä ne kaikki tiennyt, Taipale nauraa.

Taipale ei myöskään pidä kirjaa kasveistaan tai hiiden hoidosta.

– Aika ei riitä sellaiseen. Enemmän summanmutikalla etenen ja kokeilen. Netistä haen hoito-ohjeita. Ja tiedän jo, että jatkuvaa kosteutta vaativat kasvit eivät pärjää minulla. En ole saanut selville sopivaa kastelua.

Vaikka kasveihin kiintyy, Taipale osaa luovuttaakin.

– Jos alkaa näyttää siltä, että kasvi ei viihdy hoidossani tai tuholaiset lähde parilla käsittelyllä, menetän mielenkiintoni, hän myöntää.

Hoitohetki rauhoittaa

Nykyisen kasvimäärän suihkutteluun ja hoitamiseen Taipale arvioi kuluvan viikossa yhteensä pari tuntia. Pienille kasveille riittää, kun ne vie keittiön hanan alle.

– En oikein tiedä, mikä kasvien hoidossa tuottaa iloa, mutta hauska niitä on hoitaa. Ehkä se on itselle rauhoittumisen hetki, kun keskittyy ja hiljentyy siihen vähäksi aikaa.

Ja kasvua on kiva seurata.

– Aina sitä iloitsee, kun näkee kehitystä ja kasvi tekee uuden lehden. Tai kun pienenpienen kasvin ilman juuria saa kasvamaan. Se tuottaa iloa.

Kasveista kiinnostuneille

Huonekasviviikko 14.–20.9.2020

(jäljellä olevat tapahtumat)

Plantventures Kulttuuritila Nuijamiehessä 17.9. klo 17–20.

Lappeenrannan Valmakaupan Kasvikimara 17.–18.9. klo 10–16.30.

Kasvitreffit ‘Korona-edition’ Kibar’s Lavolalla koko viikon.

Kaktusnäyttely ja kasvitreffit Ylämaan kirjastossa koko viikon.

Huonekasviseura

Vuonna 2017 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on koota yhteen Suomen huonekasviharrastajat taidoista ja harrastuksen laajuudesta riippumatta. Seura haluaa myös jakaa tietoa huonekasveista sekä vaalia vanhoja kasveja, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle.