Kesämäenrinne peruskorjataan sittenkin — outo veivaus päättyy, kun uudisrakentaminen yllättäen todettiinkin kalliiksi

| Peruskorjaus joutui jäähylle alkuvuodesta, vaikka kaavamuutos oli tehty ja määrärahaa myönnetty.

Mika Strandén

Kesämäenrinteen koulun peruskorjaus maksaa 10,9 miljoonaa euroa. Uudisrakennus tulisi monta miljoonaa euroa kalliimmaksi.
Kesämäenrinteen koulun peruskorjaus maksaa 10,9 miljoonaa euroa. Uudisrakennus tulisi monta miljoonaa euroa kalliimmaksi.

Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulu peruskorjattaneen sittenkin. Jo tehdyt peruskorjauspäätökset jäihin pistänyt uudisrakennusvaihto osoittautui tarkemmassa selvittelyssä liian kalliiksi.

Kaupunkikehityslautakunnalle esitetään, että se päättää käynnistää Kesämäenrinteen koulun peruskorjaushankkeen toteutussuunnittelun viime marraskuussa hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Peruskorjausvaihtoehto onkin kokonaistaloudellisesti uudisrakennusta edullisempi.

Jos suojeltu koulurakennus jäisi kaupungin käsiin, maksaisi rakennuksen vuotuinen ylläpito 80 000 — 250 000 euroa.

Useita miljoonia kalliimpi

Uudisrakennus tulisi elinkaarikustannukset huomioon ottaen 2,5 — 2,8 miljoonaa euroa peruskorjausvaihtoehtoa kalliimmaksi. Todellinen kustannusero olisi vielä miljoonaluokkaa suurempi, koska luvuissa ei ole otettu huomioon tontinmyyntitulojen menetystä, teatterin lavastamon, Saimaan tukipalvelujen henkilöstötilojen korvaamiskustannuksia eikä mahdollisia uuden lähiliikuntapaikan kustannuksia.

Marleena Liikkanen

Rakennuksella on SrT-suojelumerkintä eli sitä ei saa purkaa.

Uudisrakennuksen rakentaminen purkukustannukset mukaanlukien maksaisi 14,2 miljoonaa euroa, ja alustava vuokra on 1,167 miljoonaa euroa vuodessa. Infrakustannuksia tulisi vielä 0,2 miljoonaa euroa sekä maaperän puhdistuskustannuksia samoin 0,2 miljoonaa euroa.

Peruskorjaus taas maksaa noin 10,9 miljoonaa euroa. Alustava vuosivuokra on 1,095 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen aikana tarvitaan väistötilat, jotka maksavat arvion mukaan 0,6 — 1 miljoonaa euroa.

Rakennuksen suojelumerkintä ja muita ”yllätyksiä”

Peruskorjausta ja laajennusta varten oli jo tehty kaavamuutos ja peruskorjaukselle myönnetty määrärahaa. Lappeenrannan Toimitilat Oy sai yllättäen tammikuussa tehtäväksi selvittää uudisrakennusvaihtoehdon, jonka piti tulla kokonaistaloudellisesti peruskorjausta edullisemmaksi.

Ajatus oli, että uudisrakennuksessa tilat saadaan puristettua pienemmiksi ja tehokkaammiksi. Samalla Kesämäenrinteen koulun rakentamishanke näytti siirtyvän vuosilla eteenpäin.

Uudisrakennuksen paikkoina tutkittiin Opintien luoteispuolen tonttia sekä Tykin kentän tonttia. Kumpikin paikka olisi vaatinut asemakaavan muutoksen.

Mika Strandén, mIKA sTRANDÉN

Peruskorjauksen ajaksi tarvitaan väistötilat, joiden kustannus olisi 0,6 — 1 miljoonaa euroa.

Opintie oli ykkösvaihtoehto. Tontilla on tällä hetkellä kaupungin varikko, teatterin lavastamo ja Saimaan Tukipalvelut Oy:n henkilöstötiloja. Kaupungin olisi pitänyt hankkia näille korvaavia tiloja sekä mahdollisesti tehdä uusi lähiliikuntapaikka. Näihin kustannuksiin ei ole varauduttu. Lisäksi uudisrakennushankkeen takia kaupunki olisi menettänyt maan myyntituloja 1,8 — 2,4 miljoonaa euroa, kun uuden koulurakennuksen tonttia ei olisi voitu myydä.

Lisäksi vasta ilmeisesti jälkikäteen havahduttiin siihen, että nykyistä Kesämäenrinteen koulua ei saa välttämättä purkaa. Kaava edellyttää selvitttämään rakennuksen suojelutarpeen. Jos rakennus on suojeltava, sille pitäisi löytää muuta käyttöä tai se pitäisi myydä.

Jos suojeltu koulurakennus jäisi kaupungin käsiin, maksaisi rakennuksen vuotuinen ylläpito 80 000 — 250 000 euroa.

Juttua muutettu 13.8.2018 klo 8.45. Tarkennettu, että Kesämäenrinne ei ole vielä suojeltu rakennus. Sen sijaan kaava edellyttää selvittämään suojelutarpeen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet