Taloyhtiön puheenjohtaja tilasi putkiremontin materiaaleja omalta yritykseltään — Hovioikeus hylkäsi syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä

Hovioikeuden mukaan taloyhtiölle ei aiheutunut taloudellista vahinkoa, vaikka putkiremontin materiaaleja tilattiin hallituksen puheenjohtajan 49-prosenttisesti omistamalta yritykseltä.

Moises Garibay

Itä-Suomen hovioikeus antoi tiistaina päätöksen 

luottamusaseman väärinkäytöstä.

 Kuvituskuva.
Itä-Suomen hovioikeus antoi tiistaina päätöksen luottamusaseman väärinkäytöstä. Kuvituskuva.

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt imatralaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa vastaan nostetun syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Taloyhtiön putkiremontin ja saunaosaston remonttiin käytettyjä materiaaleja tilattiin vuosina 2014—2015 yhtiöstä, jonka osakkeista hallituksen puheenjohtaja omisti 49 prosenttia ja tämän avopuoliso 51 prosenttia.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan asunto-osakeyhtiölle 56 000 euroa korkoineen vahingonkorvauksia ja maksamaan noin 9 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Mies ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon. Hän vaati syytteen ja korvausvaatimusten hylkäämistä.

Menettely ei aiheuttanut taloudellista vahinkoa

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli tapauksen. Sen mukaan asiassa on riidatonta, että miehellä ei ollut oikeutta päättää putkiremontin tarvikkeiden tilaamisesta yritykseltä, jonka omistaja hän oli.

Asiassa on kysymys on siitä, onko menettely aiheuttanut vahinkoa taloyhtiölle.

Hovioikeus piti uskottavana miehen kertomusta siitä, että yritysten tekemiä tarjouksia oli hylätty muun muassa siksi, että ne eivät voineet toteuttaa urakkaa halutussa aikataulussa. Myös se oli uskottavaa, että kyseinen yritys oli viimesijainen varteenotettava vaihtoehto tarvikkeiden toimittajaksi.

Asiassa ei näytetty, että taloyhtiö olisi saanut materiaalit halvemmalla joltain toiselta yritykseltä.

Syytetyn menettelyn ei siten voida katsoa aiheuttaneen taloudellista vahinkoa tai sen vaaraa. Syyte on näin ollen hylättävä.

Valtion ja taloyhtiön on korvattava miehen oikeudenkäyntikuluja ja muita kuluja noin 11 000 euroa.