Lappeenrannan kerhotila-ammuskelu kytkeytyy vakaviin väkivaltarikoksiin, joista on epäilty liivijengiläisiä – Juttu etenee syyteharkintaan

Poikkeuksellinen ammuskelu tehtiin rynnäkkökiväärillä. Poliisi ei ole vahvistanut kuuluuko ammuskelun kohteena ollut kerhotila MC Carelialle.

Kai Skyttä

Poliisi ei ole vahvistanut, ammuskeltiinko Hyrymäessä juuri MC Carelian kerhotilaa kohti.
Poliisi ei ole vahvistanut, ammuskeltiinko Hyrymäessä juuri MC Carelian kerhotilaa kohti.

Lappeenrannan toukokuinen kerhotila-ammuskelu siirtyi maanantaina syyttäjälle syyteharkintaan. Syyteharkinnassa syyttäjä päättää, nostetaanko asiasta syyte, jonka jälkeen tapaus etenee käräjäoikeuteen.

Rikoksesta epäillyt vuosina 1989, 1991 ja 1966 syntyneet miehet ovat yhä vangittuina. Heidän epäillään ampuneen rynnäkkökiväärillä 11 laukausta kohti Lappeenrannan Hyrynmäessä sijaitsevaa kerhorakennusta.

Poliisi ei ole vahvistanut, mistä kerhotilasta on kyse, mutta alueella on Helvetin enkelit -moottoripyöräkerhoon kuuluvan MC Carelian kerhotila.

Tapahtumapaikasta, jäljistä ja luodeista on pystytty tämä päättelemään. — Tuomas Pöyhönen

Tutkinnanjohtaja Tuomas Pöyhösen mukaan rikoksen motiivi on selvinnyt poliisille esitutkinnassa. Sitä ei kuitenkaan vielä tuoda julkisuuteen.

— Ei ole kysymys mistään jengisodasta vaan henkilöiden henkilökohtaisista erimielisyyksistä, hän korostaa.

Pöyhönen kertoo tapauksen olleen haastava, aikaa vievä ja vaikeasti selvitettävä. Alussa rikosta tutki kymmeniä poliiseja, mutta tutkinnan loppupuolella tutkintaryhmä pieneni.

Tutkintakokonaisuuteen kuuluu kolme rikosta

Kerhotila-ammuskeluun on liitetty myös kaksi aikaisemmin tapahtunutta rikosta, joiden toisiinsa kietoutumista esitutkinta tukee.

Ensimmäinen rikos on ammuskelupäivänä 4. toukokuuta Imatran Rajapatsaalla tehty pahoinpitely. Pahoinpitelystä epäiltiin MC Carelian presidenttiä ja toista samaisen kerhon jäsentä.

Toinen tutkintakokonaisuuteen liittyvä väkivaltarikos tapahtui jo maaliskuussa. Vuosina 1982 ja 1990 syntyneiden miesten epäillään yrittäneen suistaa henkilöauto ojaan Kuutostiellä. Kun miehet saivat auton pysähtymään, he pahoinpitelivät sisällä olleen miehen pesäpallomailalla.

Vuonna 1990 syntynyt mies on sama MC Carelian jäsen, jota epäillään myös Imatran törkeästä pahoinpitelystä.

Pöyhösen mukaan esitutkinta vahvisti, että Lappeenrannan ammuskelu tehtiin juuri rynnäkkökiväärillä.

— Tapahtumapaikasta, jäljistä ja luodeista on pystytty tämä päättelemään.

Hän ei kuitenkaan kommentoi, onko ase poliisin hallussa. Poliisi on muutenkin ollut vaitonainen tutkinnasta, koska yksityiskohdat voivat haitata tapauksen tulevaa käsittelyä.

Tapauksen etenemisestä syyttäjälle kertoi ensin MTV.