Imatran tuore johtajakaksikko korostaa yhteisöllisyyttä ja sitä, että kaupunki on asukkaitaan varten — Kai Roslakka valittiin pikavauhdilla uudeksi kaupunginjohtajaksi

Kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina myös uuden apulaiskaupunginjohtajan. Kaisa Heinon ja Kai Roslakan virat astuivat voimaan välittömästi.

Piia Kaskinen

Tuore apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino, ja yhtä tuore kaupunginjohtaja, Kai Roslakka.
Tuore apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino, ja yhtä tuore kaupunginjohtaja, Kai Roslakka.

Imatran kaupunginvaltuuston maanantainen kokous ei ollut pituudella raskautettu, siitä huolimatta, että valtuusto lisäsi esityslistalle uuden pykälän heti kokouksen alkuun.

Kokous alkoi puoli kuudelta. Jo hieman ennen kuutta valtuusto oli ehtinyt siunata uudeksi kaupunginjohtajaksi Kai Roslakan, ja apulaiskaupunginjohtajaksi Kaisa Heinon.
Valtuusto teki päätökset yksimielisesti.

Päätökset tehtiin pikavauhtia.
Vasta aikaisin maananatai-aamuna Imatran kaupunginhallitus tiedotti kokoontuvansa ylimääräiseen kokoukseen. Kokouksen ainoana asiana oli uuden kaupunginjohtajan valinta.
Kaupunginhallitus esitti valtuustolle yksimielisesti Roslakan ja Heinon valitsemisesta virkoihin.

Roslakka: Nopea reagointikyky on elinehto

Kuin pisteenä iin, ja maanantain nopeiden käänteiden päälle tuore kaupunginjohtaja korosti kiitospuheessaan sitä, että nopea päätöksenteko on etenkin tulevaisuudessa kaupunkien ja kuntien elinehto — ja Imatralla, jos missä, se osataan.
— Nyt valmistellaan kaikkien aikojen suurinta muutosta kuntakentällä, maakuntauudistusta. Sen päätösesitykset ja -sisällöt muuttuvat viikottain. Se, kuinka hyvin ja nopeasti kunta pystyy reagoimaan ennakoimattomiin muutoksiin, on niiden kannalta ratkaisevan tärkeää, hän sanoi.

Roslakan pesti astui voimaan saman tien. Hänen ensimmäinen työtehtävänsä oli jo maanantai-iltana: Eksote-aiheiset neuvottelut Ruokolahden ja Rautjärven kunnanjohtajien kanssa.
— Huomisaamuna käsittelyssä on ensi vuoden ensilumenladun lumetus. Ja illalla on Pätilän Antin, Ruokolahden kunnanjohtajan läksiäiset.

Piia Kaskinen

Kai Roslakka on järjestyksessään yhdeksäs johtaja Imatrankaupungin ja kauppalan historiassa.

Uusi luotsi pystyy myöntämään myös sen, kun on väärässä

Roslakan mukaan tärkeintä on se, että kaupunki on kaupunkilaisia varten.
— Se, että tästä tulee hyvä paikka imatralaisille elää, vaikuttaa kaiken päätöksenteon pohjalla, hän totesi.

Hän uskoo olevansa ennen kaikkea neuvotteleva johtaja.
— En usko siihen, että kaikki viisaus asuu yhdessä päässä. Parhaat ratkaisut löytyvät yhteistyössä ja neuvottelemalla.
Pahimmillaan neuvotteleminen voi johtaa myös kompromisseihin, jotka eivät tyydytä enää ketään. Siltä varalta Roslakka toteaa tiedostavansa sen, että on nyt kaupunginjohtaja.
— Viime kädessä vastuu on minun.

Kun päätöksiä on tehtävä nopeasti, virheitäkin voi tulla, Roslakka sanoo. Kun niitä tulee, ne on vain tunnustettava, ja tehtävä uusi päätös.
— Siinä mielessä päätöksenteko ja neuvotteleminen ovat myös itsetuntokysymyksiä. Minulla ja tuoreella apulaiskaupunginjohtajalla riittää kyllä itsetuntoa myöntää olevamme tarpeen tullen myös väärässä.

Elinkelpoisuuden vahvistaminen on tärkeintä

Ennen uutta pestiään Roslakka on toiminut kaupungin palveluksessa yhteensä 17 vuotta. Hänen mukaansa Imatran tärkein kysymys juuri nyt on elinkelpoisuuden vahvistaminen.

Lyhyellä tähtäimellä se tarkoittaa omaan pesän liittyvän vähättelyn lopettamista, ja yksimielisiin ratkaisuihin pääsemistä. Pitkällä tähtäimellä se tarkoittaa muun muassa maakuntamallin rakenteellisia järjestelyjä, ja tulevista sote-kustannuksista kärryillä pysymistä.

Apulaiskaupunginjohtajaksi Kaisa Heino

Kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana perustaa Imatralle myös apulaiskaupunginjohtajan viran, ja valitsi virkaan Kaisa Heinon.

Heino on toiminut Imatran kaupungin palveluksessa vuodesta 2012 lähtien. Uutta pestiään ennen hän työskenteli hallintojohtajana, ja kesäkuun alusta myös vt. kaupunginjohtajana, Rami Hasun irtisanouduttua kaupunginjohtajan virasta kesäkuun alussa.

Heinolle kaikkien kuntalaisten mukaan ottaminen ja yhteisöllisyys on avainasemassa. Haaste on pitkälti viestinnällinen.
— Monesti käsittelyyn tulevat asiat ovat hyvin monimutkaisia ja hankalia. Silti ne on pystyttävä esittämään kaupunkilaisille mahdollisimman ymmärrettävässä muodossa, hän sanoo.
Sillä kaupungin tärkein on sen iskulauseessa.
— Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, niin Imatran voima on meissä. Se tarkoittaa sitä, että kaupunki on olemassa ihmisiään varten.

Maanantaisessa kokouksessaan kaupunginvaltuusto myös myönsi eron Imatran aiemmalle kaupunginjohtajalle, Rami Hasulle.
Hasu irtisanoutui virasta kesäkuun alussa, toimittuaan siinä vain vuoden.

Uutista täydennetty klo 20:53: Lisätty Hasun erosta kertova kappale.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet