Savitaipale valitsi kunnanjohtajaksi aluetieteen huippuosaajan — tohtoriksi Kimmo Kainulainen väitteli kulttuuripääoman taloudellisesta merkityksestä

Jaakko Avikainen

Kimmo Kainulainen on syntynyt Imatralla ja palaa nyt juuriensa suuntaan.
Kimmo Kainulainen on syntynyt Imatralla ja palaa nyt juuriensa suuntaan.

Etelä-Karjalan kulttuurikeskustelussa kannattaa kuunnella herkällä korvalla Savitaipaleen uutta kunnanjohtajaa. Aluetieteen tohtori Kimmo Kainulaisella on monta vastausta ainakin kysymykseen, mihin sitä kulttuuria oikein tarvitaan.

— Minä näen kulttuurin merkityksen hyvin laaja-alaisesti. Kulttuuripalvelut ovat oleellinen osa alueen laatukokonaisuutta. Kulttuuritarjonnan merkitys korostuu nykyisin yhä enemmän, kun ihmiset ja yrityksen valitsevat asuin- ja sijoittautumispaikkakuntaansa, Kainulainen sanoo.

Kainulainen ilmaisee itseään täsmällisesti, mutta tavalla, josta ei heti ota oikein tolkkua. Mutta näin tiedeihmisillä on tapana ilmaista itseään. Se on heille kuin toinen luonto, ja Kainulainen on tehnyt suuren osan työurastaan nimenomaan tutkijana ja opettajana.

Kainulainen väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistossa joulukuussa 2005 kulttuuripääoman ja festivaalien taloudellisesta merkityksestä. Hän tutki näitä vaikutuksia kymmenellä paikkakunnalla. Tutkittujen festivaalien joukossa oli mukana muun muassa Tampereen teatterikesä.

Kulttuuripääoman vaikutuksesta voisi tässä todistaa vaikka tarina siitä, miten Suomen Manchesterista, Näsijärven ja Pyhäjärven väliin ahdetusta hikipajasta tehtiin reilussa 40 vuodessa kulttuurikaupunki, joka on nimetty useana vuonna Suomen halutuimmaksi asuinpaikkakunnaksi.

— Kulttuuritapahtumien ympärille muodostuu uusia toimintatapoja, hankkeita ja yrityksiä. Kulttuuri luo osaamispooleja.

Kainulainen on aluetieteen huippukoulutettu asiantuntija. On helppo veikata, että Etelä-Karjalan kuntien välinen yhteistyö on hänen agendallaan tärkein toimintatapa.

— Kunnallishallinto on maakuntahallintoon siirtymisen takia historiallisessa vaiheessa. Koulutus, alueellinen kehitys ja kaavoitus ovat minun vahvuusalueitani. Uskon, että minulla on myös paljon annettavaa kuntasektorille.

Savitaipaleen kunnan ruoriin Kainulaisen veti kaipuu kotiseudulle. Hän on syntynyt Imatralla.

Uuteen tehtävään on jo tavoitteita:

— Savitaipalelaisten oikeutta saada paikallisia palveluita ajetaan tietenkin kaikin keinoin, Kainulainen sanoo ja lähettää terveisiä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten suuntaan.

Kimmo Kainulainen

Syntynyt vuonna 1967.

Suorittanut maisterin ja lisensiaatin tutkinnot aluetieteestä.

Väitellyt tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2005.

Työskennellyt aikaisemmin muun muassa Varkauden kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajana, ammattikorkeakoulun opettajana Helsingissä ja Mikkelissä sekä tutkijana Helsingin ja Tampereen yliopistoissa.

Aloittaa työn Savitaipaleella huhtikuun alussa.

Matti Saarela

Uusimmat uutiset