Savitaipalelaislähtöinen Taneli Tikka on kulkenut menestykseen pohjan kautta

Vesa Laitinen

Taneli Tikka on nykyisin Suomen jotavia tietotekniikka-asiantuntijoita. Tärkein oppitunti oli ensimmäisen firman konkurssi.
Taneli Tikka on nykyisin Suomen jotavia tietotekniikka-asiantuntijoita. Tärkein oppitunti oli ensimmäisen firman konkurssi.

Taneli Tikka on johdattanut useita yrityksiä menestykseen. Hän on istunut yli 30:n yrityksen johtotehtävissä. Hänen tärkein oppituntinsa oli ensimmäisen oman firman konkurssi.

24-vuotiaana hän oli keskellä oman, miljoonaluokan firmansa konkurssia. Asunto oli menossa alta ja luottotietojen säilyminen oli pienestä kiinni. Unelmat olivat kaatuneet.

Tästä kaikesta kertoo nykypäivänä Suomen it-alan huippuosaajiin kuuluva mies. Tikan tie on 14 vuodessa vienyt konkurssista Suomen yritysmaailman johtoasemiin.

Tikka on syntyisin Savitaipaleelta. Hänen äitinsä harrasti ohjelmointia Tikan ollessa pieni, ja hänen mukaansa sillä oli suuri merkitys hänen tulevan uransa kannalta. Hän oppi koodaamaan kuusivuotiaana.

— Se oli perheen yhteinen juttu. Äiti osasi opettaa ja neuvoa, ja minä ja veljeni harrastimme molemmat koodaamista. Aika monta aurinkoista kesäpäivää tuli vietettyä sisällä koneella.

Kun Tikka oli peruskouluikäinen, perhe muutti Savitaipaleelta Uudellemaalle.

Koulusta valmistumisensa jälkeen Tikka perusti ensimmäisen yrityksensä, Taika Technologiesin. Sovelluksia kehittäneen yhtiön visio oli, että internetistä voisi tulla vielä joskus sosiaalinen paikka, jossa ihmiset voisivat jakaa kuvia, tiedostoja ja kommentoida toisensa tekemisiä.

Sijoittajat innostuivat ideasta, mutta sitten it-kupla puhkesi 2000-luvun alussa.

— Rahoittajat tulivat varovaisiksi, ja muutkin ihmiset menettivät uskonsa teknologiaan.

Taika Technologies ajautui konkurssiin vuonna 2002. Tikka oli ottanut lainaa ja käyttänyt sitä yrityksen perustamiseen, ja velat kaatuivat hänen niskaansa.

Oman, itselle tärkeän projektin kaatuminen on oli vaikea paikka, mutta myös tärkeä tilaisuus oppimiseen. Konkurssi sai nuoren miehen pohtimaan sitä, mitä hän haluaa elämällään tehdä.

Tikka työskenteli hetken muualla, mutta päätti palata yrittäjäksi. Häntä pyydettiin alamäessä olevan pilvipalveluyritys Magentan johtoon.

Kuudessa kuukaudessa Tikka oli kääntänyt yhtiön tuloksen vahvasti tappiollisesta nollille.

— Se oli oikeastaan ensimmäinen suuri onnistuminen. Jos toinenkin yritys olisi mennyt konkurssiin, olisin saattanut menettää uskoni.

Tikan mukaan yhtä tärkeää kuin epäonnistumisesta oppiminen onkin myös onnistumisista oppiminen. Toista konkurssia ei Tikan luotsaamille yrityksille ole enää tapahtunut.

Magentan myynnin jälkeen hän on työskennellyt yli 30:n yrityksen johtotehtävissä. Tällä hetkellä hän istuu MTV:n ja hitsausyritys Kempin hallituksissa. Tikan Startup Sauna -säätiö järjestää syksyisin kuuluisaa Slush-tapahtumaa, jossa uudet yritykset esittelevät liikeideoitaan. Hän myös kouluttaa ja konsultoi muita yrityksiä.

Tikka työskentelee Tieto oyj:ssä teollisen internetin osaston päällikkönä. Hänen tehtävänään on auttaa yhtiöitä löytämään sellaista teknologiaa, joka auttaa niitä menestymään.

Tikka sanoo, että on hakeutunut tarkoituksella moniin erilaisiin tehtäviin.

— Yritän vältellä vain yhdelle, kapealle alalle erikoistumista. Nautin siitä, kun välillä voin olla opiskelijan roolissa ja välillä asiantuntijana ja kaikkea siltä väliltä.

Stina Kivinen