Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov: Rajan kansainvälistäminen Parikkalassa tai Imatralla vaatii Suomelta aktiivisuutta ja aikaa

Asioiden eteneminen riippuu suomalaisten yritysten ja liike-elämän aktiivisuudesta, arvioi Imatralla vieraillut Kuznetsov.

Minna Mäkinen

Pavel Kuznetsov on toiminut Venäjän Suomen-suurlähettiläänä elokuusta 2017.
Pavel Kuznetsov on toiminut Venäjän Suomen-suurlähettiläänä elokuusta 2017.

Konkreettisia edistysaskeleita ei lähiaikoina ole luvassa Imatran ja Venäjän välisen raideliikenteen tai Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämisen suhteen. Näin arvioi Imatralla Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov.

— Täytyy todeta, että kansainvälistäminen vaatii aina hyvät taloudelliset perusteet. Luulen, että tulevaisuudessa rajamme on vielä avoimempi ja läpinäkyvämpi, mutta se vaatii aikaa ja rahaa, niin kuin aina.

Venäjän puolella ei Kuznetsovin mukaan ole tällä hetkellä suunnitelmia raja-asemien kehittämisen suhteen.

— Torfjanovkassa raja-asema on iäkäs ja vaatisi investointeja.

Kuznetsov on Suomessa käynyt keskusteluja Imatraa ja Parikkala koskevista toiveista.

— Mitään konkreettista kerrottavaa esimerkiksi Imatran suhteen ei kuitenkaan ole. Asioiden eteneminen riippuu paljolti suomalaisten yritysten ja liike-elämän aktiivisuudesta.

Kuznetsovista nyt on syytä odottaa, että kansainvälistämistä koskevia toiveita tuodaan esiin Venäjän ja Suomen virallisissa tapaamisissa.

— Viiime aikoina ne eivät ole olleet esillä.

Kuznetsov kiitti toimivaa rajayhteistyötä

Suomessa käynnissä olevasta mittavasta Airiston Helmi -tutkinnasta Kuznetsov lausui varovaisesti.

— Käsittääksemme kyseessä on verorikkomuksiin ja rahanpesuun liittyvä tutkinta. Jos Suomen poliisi kääntyy meidän puoleemme, olemme valmiita antamaan asiassa virka-apua.

Syyskuussa suomalaisten autoilua Venäjälle hankaloitti Venäjän uusi tullilaki, joka esti käytännössä osamaksuautojen pääsyn maahan ilman erillistä vakuusmaksua. Venäjä ei tiedottanut asiasta etukäteen. Asia saatiin kuitenkin pois päiväjärjestyksestä muutamissa viikoissa, kun Suomen tulli toimitti Venäjän tullille listan rahoitusyhtiöistä.

— Tapaus on hyvä esimerkki maittemme tulliviranomaisten välisestä yhteistyöstä. Asia saatiin ratkaistua nopeasti ja tehokkaasti. Muilla rajoillamme ei näin toimivia yhteyksiä ole, vaan siellä käytäntö on edelleen voimassa.

Kuznetsovin mukaan yhteistyössä on kuitenkin aina edelleen parannettavaa.

Suurlähettiläs vieraili Imatralla tiistaina. Hän tapasi Imatran kaupungin johtoa sekä luennoi Paasikivi-seuran järjestämässä tilaisuudessa.

Minna Mäkinen

Suurlähettiläs tapasi Imatralla muun muassa Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakan sekä apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heinon. Hän kirjoitti myös terveisensä kaupungin vieraskirjaan.
Suurlähettiläs tapasi Imatralla muun muassa Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakan sekä apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heinon. Hän kirjoitti myös terveisensä kaupungin vieraskirjaan.