Lappeenrannan perinteinen kitarafestivaali saattaa lähivuosina siirtyä pois kaupungin harteilta — ”Toivottavasti festivaalia pystytään kehittämään siihen suuntaan, että se houkuttelisi laajempaa yleisöä”

Ja kitara soi -festivaali järjestetään tänä vuonna 18. kertaa kaupungin voimin. Viime vuosina kävijämäärät eivät ole nousseet. Jos tapahtumaa päätetään jatkaa, vastuu sen järjestämisestä voi siirtyä yhdistyksille ja vapaaehtoisille.

Marleena Liikkanen

Ja kitara soi -festivaali on alun perin kitarataiteilija Jyrki Myllärisen käsialaa. Kuvassa Myllärisen musisointia Kehruuhuoneella vuonna 2015.
Ja kitara soi -festivaali on alun perin kitarataiteilija Jyrki Myllärisen käsialaa. Kuvassa Myllärisen musisointia Kehruuhuoneella vuonna 2015.

Soittimena perinteinen kitara on sen verran intiimi, ettei sen varaan voi rakentaa kävijämääriltään kovinkaan suuria musiikkitapahtumia.

Siksi Lappeenrannan tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallion mielestä ei ole ihme, että perinteinen Ja kitara soi -festivaali veti alkuaikoinaan puoleensa pienempiä yleisömääriä.

— Kitara vaatii tiettyä läheisyyttä soittajien ja yleisön välillä, eivätkä suuret konserttisalit ole välttämättä siihen sopivia. Sen vuoksi tapahtuman kohderyhmänä on ollut kooltaan pienempi yleisö, Kallio toteaa.

Lappeenrannan kaupunki järjestää kitarapainotteisen musiikkitapahtuman tänä vuonna jo 18. kertaa. Alun perin lappeenrantalaislähtöisen kitarataiteilija Jyrki Myllärisen ideasta syntynyt kitaramusiikin tapahtuma on vuosien varrella laajentunut ja monipuolistunut. Klassisen kitaramusiikin rinnalle on tullut musiikin genrerajoja rikkovampia esityksiä.

Tapahtumalle ei ole kuitenkaan lähdetty tavoittelemaan mitään tietynlaista yleisöä.

— Festivaali on suunnattu yleisesti lappeenrantaisille, kaakkoissuomalaisille ja kaikille klassisesta kitaramusiikista kiinnostuneille, Kallio painottaa.

Tänä vuonna teemana suomalaisuus

Ja kitara soi -tapahtumassa on vieraillut keskimäärin 600 kävijää vuosittain. Tänä vuonna teemaksi on nostettu suomalaisuus, mikä näkyy muun muassa esiintyjävalinnoissa.

Festivaalivieraat pääsevät kuuntelemaan muun muassa näyttelijälegenda Seela Sellan runonlausuntaa suomalaisen klassisen musiikin ja pianon säestyksen kera.

Ei ole mikään itsetarkoitus, että tapahtuman pitää olla kaupungin järjestämä. — Alina Kujansivu

Kallio haluaa nostaa esille myös neljän muusikon Kekkonen-kitarakvartetin, joka saattaa olla suomalaisille outo ilmestys. Valtionpäämies Urho Kekkosen legendoista nimensä saanut kokoonpano on kiertänyt ulkomailla soittamassa esimerkiksi eurooppalaisia klassikkokappaleita.

— Sen parempaa klassista kitaramusiikkia on vaikea löytää Suomesta tai edes ulkomailta. Kekkonen-kvartetti kokoontuu eri puolilta maailmaa soittaakseen täällä Lappeenrannassa.

Kaupungilta rahaa 13 000 euroa

Vuosien varrella tapahtuma on tuonut myös väriä kaupungin kulttuuritarjontaan. Viestintäjohtajan ja toisen kaupunginsihteerin Alina Kujansivun mukaan tapahtumaa on pidetty yhtenä kaupungin bränditapahtumista.

— Festivaali on aina tuonut Lappeenrantaan sellaista musiikki- ja kulttuuritarjontaa, jota ei kaupungissa muuten ole ollut tarjolla. Sen vuoksi festivaali on nähty järjestämisen arvoisena.

Lappeenrannan kaupunki on aiempina vuosina tukenut tapahtumaa noin 15 000 eurolla. Tänä vuonna summa on 13 000 euroa.

Kujansivun mukaan kävijämääriä seurataan ja tapahtumasta saatua palautetta käydään läpi, jotta voidaan arvioida tapahtuman jatkoa.

— Toivottavasti festivaalia pystytään kehittämään siihen suuntaan, että se houkuttelisi laajempaa yleisöä.

Nykyään Lappeenrannan kaupunki ei enää toimi järjestäjänä kovinkaan monessa tapahtumassa. Kujansivu muistuttaa, että kaupungin strategisena tavoitteena on mahdollistaa ja tukea tapahtumien järjestämistä, ei niinkään itse toimia niiden järjestäjänä.

— Ei ole mikään itsetarkoitus, että tapahtuman pitää olla kaupungin järjestämä, vaan muitakin vaihtoehtoja on tarkoituksenmukaista tarkastella.

Harri Teitto

Jorma Kallion klassinen kitaransoitto on sen verran intiimiä musiikkia, ettei se sovi kovinkaan hyvin suurille yleisömäärille soitettavaksi.
Jorma Kallion klassinen kitaransoitto on sen verran intiimiä musiikkia, ettei se sovi kovinkaan hyvin suurille yleisömäärille soitettavaksi.

Vapaaehtoisvoimin vastaisuudessa?

Tulevina vuosina Ja kitara soi -festivaalin järjestäminen saattaakin olla vapaaehtoisten käsissä. Asiasta on Jorma Kallion mukaan jo puhuttu tapahtuman alullepanijan ja taiteellisen johtajan Jyrki Myllärisen kanssa.

— Jos 18 vuotta sitten tehtyä päätöstä tarkastelee tämän päivän näkökulmasta, vaihtoehtona olisi voinut ollut se, että tapahtumalla olisi ollut oma kannatusyhdistyksensä tai kansalaisjärjestönsä. Se voisi olla seuraava vaihe, jos tapahtumaa päätetään jatkaa.

Kallion mielestä festivaalin järjestäminen enemmän paikallisten toimijoiden voimin sitouttaisi heitä enemmän itse tapahtumaan. Tekijöitä tarvitaan muun muassa tiedotukseen, salien varaamiseen ja kahvitusten järjestämiseen.

Lisäksi vapaaehtoisvoimin järjestetty tapahtuma voisi tulla nykyistä halvemmaksi.

— Kun kaupunki ei olisi enää sopimuskumppanina, hinnoittelu voisi olla taiteilijoiden kesken toisenlainen. Kun taiteilijat sopivat hinnoista keskenään ystävinä, se voisi olla suoraviivaisempaa ja halvempaa.

Seuraavat keskustelut kitarafestivaaleista tulevatkin Kallion mukaan todennäköisesti käsittelemään sitä, onko viimeistään 20. tapahtuma jonkin yhdistyksen eikä kaupungin tuottama.

— Joka tapauksessa tavoitteena on pitää kiinni pitkäikäisestä festivaalista, joka on vaikuttanut varmasti Lappeenrannan kulttuuri-ilmeeseen näiden vuosien aikana.

Ja kitara soi -festivaali:

14.11. klo 19 Lappeen kirkko: Kekkonen-kvartetti. Festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan neljää suomalaisen ammattilaiskitaristia.
15.11. klo 21 Vanha Raatihuone: ”Maa on niin kaunis.” Kanteletaiteilija Marja Nevankallion konsertti, jossa hän soittaa sekä perinteistä 5-kielistä kannelta että nykyaikaista konserttikannelta.
16.11. klo 20 Kulttuuritila Nuijamies: Koutus-yhtye. Harmonikkataiteilija Harri Kuusijärven luotsaama yhtye siirtyilee musiikissaan vapaasti improvisaation, taidemusiikin ja jazz-traditioiden välillä.
17.11. klo 16 Lappeen kirkko: ”Tänä yönä en pelkää kulkea läpi pimeän”. Konserttia, näyttämöteosta ja runotapahtumaa yhdistävä päätöskonsertti, jossa kuullaan näyttelijä Seela Sellaa, sopraano Pia Freundia ja pianisti Kristian Attilaa.

Luetuimmat

Kommentoidut