Jotex teki miljoonainvestoinnin ja hakee kasvua ulkomailta, verkot on jo laskettu kansainvälisille vesille

Korvenkylästä kajahtaa! Kolmannen sukupolven perheyritys investoi koneeseen, "jolla voi tehdä mitä vaan."

Kai Skyttä

Jotexin yrittäjät Tero Pikkusilta (vas), Outi Pikkusilta ja Jere Välimaa uskovat yrityksensä kasvumahdollisuuksiin. Seuraavat investointikohteet ovat jo vireillä.
Jotexin yrittäjät Tero Pikkusilta (vas), Outi Pikkusilta ja Jere Välimaa uskovat yrityksensä kasvumahdollisuuksiin. Seuraavat investointikohteet ovat jo vireillä.

Joutsenon Korvenkylässä tehdään tulevaisuudessa teräksestä melkeinpä mitä tahansa.

Jo kolmannen sukupolven ohjauksessa oleva Jotex Works sai maaliskuussa asennettua halliinsa puolitoista miljoonaa euroa maksaneen avarruskoneen eli aarporansa. Sen avulla yritys aikoo valloittaa maailmaa. Verkot on jo laskettu Saimaata edemmäs kansainvälisille vesille.

— Tämä on sellainen kone, että sillä voi tehdä mitä vaan, sanoo toimitusjohtaja Outi Pikkusilta ja hymyilee leveästi.

Kokoluokassaan Jotexin avarruskone on Suomessa lähes ainutlaatuinen. Uusi kone mahdollistaa entistä suurempien ja raskaampien tilausten valmistamisen. Sen tekniikka mahdollistaa suurta tarkkuutta vaativien osien valmistamisen entistä tehokkaammin.

Investoinnin valmistelu kesti kaksi vuotta

Jotex Worksin päätuotteita ovat erilaiset komponentit, koneen osat ja suuremmatkin laitetoimitukset esimerkiksi paperiteollisuuteen.

Lisäksi yrityksen palvelupalettiin kuuluu teollisuuden huolto- ja asennuspalvelut. Esimerkiksi huhtikuussa Kaukaan jättiseisokissa tehdasalueella näkyy asennusjoukkoja Jotexin haalareissa.

Jotexilla uuden koneen hankintaa ei tehty hetken mielijohteesta. Investointiprojekti kesti kaikkinensa kaksi vuotta.

— Ensimmäinen vuosi kului suunnitteluun ja eri vaihtoehtoihin tutustumiseen. Sen jälkeen tehtiin päätös. Koneen pohjien teko kesti kolme kuukautta ja asennustyö saman verran, sanoo toimitusjohtajan puoliso ja tuotantopäällikkö Tero Pikkusilta.

Kai Skyttä

Jotexin uusi aarpora tuo Korvenkylässä sijaitsevalle konepajalle lisää kilpailukykyä.
Jotexin uusi aarpora tuo Korvenkylässä sijaitsevalle konepajalle lisää kilpailukykyä.

Yrittäjä ei olisi yrittäjä, jos katse ei olisi jo tulevaisuudessa ja seuraavissa investoinneissa. Suunnitelmissa on peittausalueen eli pintakäsittelyosaston uusiminen. Pajalle on myös tarkoitus tuoda uutta robotiikkaa.

— Selvitämme jatkossa, miten automaatiota voisi lisätä esimerkiksi hitsauksessa.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen vauhtia kasvuun

Investointihalukkuuden taustalla on usko oman työn laatuun, markkinoihin ja kasvumahdollisuuksiin.
Kun Outi Pikkusilta miehensä ja laatupäällikkönä toimivan veljensä Jere Välimaan kanssa otti Jotexin haltuunsa vuonna 2011, tavoitteena oli yhtiön toiminnan kasvattaminen kannattavalla tavalla.
Viime vuonna 30 henkilöä työllistävän yhtiön liikevaihto oli 3,5 miljoonaa euroa. Lähivuosien tavoitteena on nostaa se 4,5 miljoonaan euroon.
— Kasvua haetaan nimenomaan ulkomailta. Meillä on laitettu paukkuja uusasiakashankintaan.
Ala on suhdanneherkkä, joten mikään ei ole varmaa.
— Uusien asiakkaiden nimiä ei papereissa ole, mutta tilanne näyttää hyvältä.
Jotexin tuotannosta vientiin menee 50 prosenttia, ja toinen puoli jää kotimaahan, osa Etelä-Karjalaan. Viennistä valtaosa menee Pohjoismaihin, mutta asiakkaita on myös muualla Euroopassa.

Osaavan työvoiman puute voi olla kasvun esteenä

Vaikka Jotex Works hakee uuden avarruskoneensa avulla uutta kasvua konepajalleen, yrittäjät näkevät edessään myös kasvun esteitä.

Konepajoja on viime vuosina vaivannut ICT-sektorilta tuttu ongelma eli työvoimapula. Toimitusjohtaja Outi Pikkusilta sanoo, että Jotex voisi palkata vaikka heti useamman ammattilaisen.

— Jos osaava koneistaja kävelee ovesta sisään, voidaan heti kätellä. Työpaikka löytyy.
Pikkusilta kertoo esimerkin vaikeasta rekrytointitilanteesta.
— Tämä on jännittävä ilmiö. Haimme parikin kertaa TE-toimiston kautta levyseppähitsaajia ja koneistajia. Kahden viikon saalis oli nolla soittoa.

Konepajateollisuuden täytyy näyttäytyä houkuttelevampana

Jotex ei ole työvoimapulansa kanssa yksin. Pikkusilta sanoo keskustelleensa muiden konepajayrittäjien kanssa, ja ilmiö on tuttu koko alalla. Hän on huolissaan siitä, ettei ala kiinnosta nuorisoa.

— Toimialan houkuttelevuutta tulisi nuorten silmissä nostaa. Konepajoista on pinttynyt mielikuva savusta, pölystä ja melusta, mutta se on väärä.
Nykyaikaiset konepajat pyrkivät pitämään tuotantotilat siisteinä ja näin myös turvaamaan työntekijöidensä työturvallisuuden ja viihtyvyyden.

— Lisäksi meillä on paljon automaatiota, ja tuotteemme ovat high techiä. Jo niiden vaatimuksena on siisti työympäristö.

Pikkusilta lisää, että alalla on hyvät palkat.
— Jos osaajia löytyy, rekrytointi ei jää palkasta kiinni.

Pikkusilta muistuttaa, että suomalaisilla konepajoilla on hyvä maine maailmalla, ja kilpailukyky on luotu nimenomaan laadun ja osaavan henkilökunnan avulla.
— Pystymme pärjäämään kansainvälisillä markkinoilla, mutta työn pitää olla laadukasta ja siihen tarvitaan osaavaa henkilökuntaa.
Jotexilla on käytetty rekrytoinneissa apuna myös oppisopimusjärjestelmää, mutta yhtä aikaa kovin montaa työssäoppijaa ei voi olla.