Hurttia huumoria, julmetusti paperitöitä ja tuhat tuntia talkoita — Ukkoporukalla syntyi hirsisauna Saimaan rannalle

Lähes puolen vuosisadan ikäinen sauna tuli tiehensä päähän. Talkoilla syntyi uusi maisemaan sopiva hirsisaura, jossa talkooporukka pääsi nauttimaan ensimmäiset löylyt syyskesällä.

Soila Puurtinen

Esko Tynkkynen (vas.) ja Veli Kautonen sanovat saunanlöylyissä, että 1,5-vuotinen talkooprojekti onnistui hyvin, vaikka alussa saunaurakka vähän pelottikin.
Esko Tynkkynen (vas.) ja Veli Kautonen sanovat saunanlöylyissä, että 1,5-vuotinen talkooprojekti onnistui hyvin, vaikka alussa saunaurakka vähän pelottikin.

Savu nousee piipusta keskellä louhikkoista mäntymaisemaa. Järvi on tyyni, ja vastarannan latvat heijastuvat veden pintaan. Vesi on talven alla jo hyisen kylmää, mutta lautoja pitkin rantaan astelee mieskaksikko pyyhkeet vyötäisillään.

Pulahdus viileään veteen maistuu, kun lämpö on ensin otettu ukkoporukalla itse rakennetusta saunasta.

— Olihan se melkoinen helpotus, kun rakennustarkastaja teki elokuussa lopputarkastuksen. Lauantai-iltana ropsautettiin uusi sauna tulille ja kylvettiin talkooporukan kanssa ensi kertaa. Ne olivat hyvin makoisat löylyt, Esko Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen ja toinen uimari Vesa Kautonen ovat Olavin Retkeilijöiden puuhamiehiä ja uuden saunan talkooporukan kantavia voimia.

Soila Puurtinen

Sauna sulautuu hyvin maisemaan.

Ukkoporukan timpuritaidot ja rapistunut sauna

Suomen Ladun jäsenjärjestön Olavin Retkeilijöiden Tervastupa Naistenlahdella on ollut vuosikymmeniä savonlinnalaisten hiihtäjien ja retkeilijöiden tukikohtana. Esimerkiksi hiihtokauden aikana siellä käy 2 000—5 000 hiihtäjää. Hiihtoreitit ovat kaupungin ja Olavin Retkeilijöiden ylläpitämiä.

Tervastuvan lähes puolen vuosisadan ikäinen sauna oli yli vuosi sitten tullut tiensä päähän. Lautarakenteet olivat lahonneet ja saunarakennuskin päässyt rapistumaan retkeilijöiden kovassa käytössä.

Soila Puurtinen

Hirsisaunan kolme seinää on maalattu tummalla tervamaalilla. Rannalle avautuva seinä on jätetty luonnon omaan väriin. Ikkunoiden ja ovien punaiset puitteet korostavat vaaleaa seinäpintaa.

Pihlajaveden rannalle päätettiin siksi rakentaa talkoovoimin uusi, iso hirsisauna. Timpuritaitoa Olavin Retkeilijöiden ukkoporukasta löytyi sen verran, ettei vierastyötä kaivattu kuin kaivinkoneen käyttöön, lattian hienovaluun ja takan muuraukseen.

Rakentaminen ja talkoot voisivat olla yhtälö, joka johtaa työtapaturmiin. Tynkkynen kuitenkin kertoo, ettei runsaaseen 1 500 talkootuntiin sattunut yhtään työtapaturmaa — ei edes naulaan astumisia. Retkeilijöiden saunatalkoissa kaikki tekijät oli myös vakuutettu.

Koko projekti onnistui jälkeenpäinkin arvioiden kommelluksitta. Työt etenivät hallitusti eikä yllätyksiä tullut. Esko Tynkkynen toimi saunan arkkitehtinä ja vastaavana mestarina.

Maisemaan sopiva uutteralla työllä

Retkeilijöiden lähes 40 neliön sauna on rakennettu oksattomasta 134x186 millin lamellihirrestä. Hirret on liimattu kuudesta lamellista. Ulkomitoiltaan 6x7-metrisen hirsisaunan rakennushirret saatiin perille autokuljetuksena. Tervamaalilla kolmelta sivulta käsitelty sauna sopii hyvin Pihlajaveden louhikkoiseen mäntyrinteeseen.

Soila Puurtinen

Hirsisauna kuisti on tarkoituksella tehty isoksi, jossa on hyvä vilvoitella ja katsella Pihlajaveden aaltojen loputonta liikettä.

Kun yhdessä tehdään, saadaan paljon aikaan. — Esko Tynkkynen

Tervastuvan saunaprojektia vetänyt Tynkkynen kertoo rakentamisen vaatineen 1 525 talkootuntia. Töitä paiskittiin omien harrastusten tai aikataulujen puitteissa parinkymmenen talkoolaisen voimin, mutta ydinporukassa oli 3—6 miestä.

Saunantekijät kertovat pienen porukan tehneen 5—6-tuntisia työpäiviä. Kertaakaan sovittuja töitä ei tarvinnut siirtää. Hurtti huumori oli talkooporukan kantava voima. Miehet nauravat motiivina olleen ”pakon ja kaveriporukan hienovaraisen painostuksen”. Jos osaamista ei joka työvaiheeseen ollut, työkalujen ojentajan tai neuvojan paikka oli aina vapaana. Kyydityksetkin kaupungista reilun 10 kilometrin päähän hoituivat kimppakyydeillä.

Saunaprojektiin ei osallistunut yhtään alle kuusikymppistä ja erikoistöihin löytyi porukasta aina osaava jäsen. 

Soila Puurtinen

Pihlajaveden tuulet ja etelään suunnatut aurinkopaneelit rannassa jauhavat Olavin Retkeilijöiden rantasaunaan valoa.

Saunan sähkötyötkin tehtiin omin voimin. Eikä virta tule maakunnallisen sähköyhtiön verkosta. Rantasaunan valaistuksen vaatiman energian tekee aurinkopaneeli ja vinhasti syystuulessa pyörivä tuulivoimala.

— Tästä on nuorempien helppo jatkaa vaikka tie- ja latupohjien kunnostamisella, talkooporukka nauraa saunan löylyissä.

Rinta rottingilla lauteille

Betoniakin rahdattiin perille metsäautotietä pitkin useita kuormia. Olavin Retkeilijöiden talkoilla tekemä tie kesti raskaat autot, mutta sadekesä pakotti suojaaman keskeneräisiä rakenteita jatkuvasti.

— Oli se rakentaminen kohtalaisen iso ja uskalias projekti ihan talkootöinä tehtynä. Rakentaminen alkoi vuosi sitten syksyllä vanhan saunan purkamisella ja uuden pohjatöillä, mutta EU:n hankehakemus piti jättää jo keväällä 2016. Sähköpostilla ja puhelimella kutsuttiin porukkaa kasaan. Nyt uskaltaa jo kulkea rinta rottingilla, kun yli vuoden projekti on valmis ja hyväksytty, Tynkkynen nauraa.

Ensilöylyt Tervastuvan hirsisaunassa saatiin heittää syyskesästä.

Soila Puurtinen

Hirsisauna on sen verran iso, että löylyihin mahtuu useampikin kylpijä yhtä aikaa.

Talvella Savonlinnan seudun hiihtäjät ja retkeilijät pääsevät lämmittelemään ison hirsisaunan lauteille.

Nyt talven kynnyksellä uutta saunaa käyttävät kylmävesiuimarit. He aikovat jatkaa uintikauttaan myös talven yli pitämällä uintiavantoa sulana. Sauna on myös yksityisten ja muiden yhdistysten vuokrattavissa.

Paperityötä ihan julmetusti

Talkootöinä, ilman omia pääomia rakennettu iso hirsisauna kysyi myös rakennusaikaista rahaa. Talven hiihtäjien mehumyynnillä pääomia ei kerätä edes saunatarpeisiin. Savonlinnan kaupunki lainasi retkeilijöille 7 000 euroa ja Olavin Rasti 20 000 euroa, koska EU:n rahoitus tulee jälkijättöisesti.

— Paperityötä tämä teetti julmetusti, kun EU-rahoitusta oli mukana. Sai täyttää monenlaista lappua ja lomaketta, ennen kuin maksuerä tuli rakennustilille. Eikä siihen mikä tahansa lomake kelvannut, Tynkkynen kertoo.

Soila Puurtinen

Ison rakennusurakan jälkeen talkooporukalle maistuu nokipannukahvit, kun ELY-keskuksen tarkastaja on juuri hyväksynyt puolitoista vuotta kestäneen hirsisaunan.

EU-rahaa 55 000 euron rakennuskuluihin on tulossa 22 000 euroa. Viimeistä maksatuserää varten ELY-keskuksen tarkastaja kävi tarkastamassa paikat marraskuun puolivälissä. Olavin Retkeilijät odottaa loppuerää vielä ennen joulua eikä panisi pahakseen, jos Savonlinnan kaupunki muuttaisi 7000 euron lainan yhdistyksen avustukseksi.

EU:n hankerahoitus kanavoitui Olavin Retkeilijöiden saunaprojektiin Savonlinnan maaseutualueen Piällysmies-nimisen toimintaryhmän kautta. Piällysmies -toiminnan tavoitteena on tukea taloudellisesti maaseudun kehittämistä sekä asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeita.

Tynkkynen pitää saunaa esimerkkinä Suomen Ladun muillekin jäsenseuroille Itä- ja Kaakkois-Suomessa retkeilijöiden talkootyön tehosta:

— Kun yhdessä tehdään, saadaan paljon aikaan.

Soila Puurtinen

Veli Kautonen (vas.) ja Esko Tynkkynen – ukkojen talkoosaunan puuhamiehet.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat