Pudonnut pienoiskopteri oli todennäköisesti käynyt Suomen puolella useamman kerran — Alueen ihmiset kertovat kopterin ääniä muistuttaneista havainnosta

Heinäkuussa Suomen puolelle putosi pienoiskopteri, jolla oli lennätetty savukkeita Venäjältä Suomeen. Todennäköisesti tämä ei ollut kopterin ensimmäinen lento.

Petri Vanhanen

Miehittämättömällä pienoiskopterilla on lennätetty savukkeita Venäjältä 
Suomeen. Tapaus paljastui yksityishenkilön havainnon perusteella 
heinäkuussa Suokumaanjärven eteläpuolella entisen Joutsenon alueella. Arkistokuva.
Miehittämättömällä pienoiskopterilla on lennätetty savukkeita Venäjältä Suomeen. Tapaus paljastui yksityishenkilön havainnon perusteella heinäkuussa Suokumaanjärven eteläpuolella entisen Joutsenon alueella. Arkistokuva.

Heinäkuun puolivälissä Venäjältä Suomen puolelle pudonnutta pienoiskopteria on lennätetty todennäköisesti jo aiemmin kesällä.

— Kun alueella olevia ihmisiä on haastateltu, he ovat kertoneet kopterin ääntä muistuttavista kuulohavainnoista. Ääntä ei ole kuitenkaan osattu yhdistää droneen, kertoo tutkinnanjohtajana toiminut yliluutnantti Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Havaintoja Suokumaanjärven ympäristössä on tehty ainakin kesäkuun alusta lähtien.

Myöhemmin syksyllä pienoiskopteriin viittaavia kuulohavaintoja on tehty myös Parikkalan alueella.

— Siellä tapahtumiin ei ole liittynyt valtakunnanrajaan liittyviä rikosepäilyjä, Ville Mihl sanoo.

Suokumaanjärven tapahtumia on käsitelty Kaakkois-Suomen ja Viipurin rajavaltuutettujen neuvottelussa.

Venäläisten mukaan suomalaisten kuvaama lennättäminen on voinut tapahtua heidän alueeltaan.

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella ja koko itärajalla pienoiskopterin käyttö salakuljetuksessa on täysin uusi ilmiö.

Vastaavista menetelmistä on tietoja esimerkiksi Liettuasta, jossa on todettu myös sotilastiedusteluun viittaavaa lennokkitoimintaa.