Lappeenrannan yliopistolta tyhjilleen jääviä tiloja yritetään nyt täyttää tavalla tai toisella —  koko valtavaa rakennusmassaa ei enää tarvita

Rehtorin ykköstoiveena olisi saada kampukselle lisää yrityksiä ja lukio. Tilat omistava Syk haluaa kampukselle myös asuntoja.

Lappeenrannan yliopistolta tyhjilleen jääviä tiloja yritetään nyt täyttää tavalla tai toisella —  koko valtavaa rakennusmassaa ei enää tarvita

Lappeenrannan Skinnarilassa entisiä yliopiston tiloja kumisee tyhjänä. Rajujen kasvu- ja rakentamisvuosien jälkeen jo vuosia toimintoja on tiivistetty.

— Yliopisto maksaa vuodessa vuokria sivupisteet mukaan lukien kymmenisen miljoonaa euroa. Vähänkin merkittävämmillä tilankäytön tehostamisilla saavutetaan satojen tuhansien eurojen säästö vuositasolla, kuvailee yliopiston talousjohtaja Minna Sutela.

Voisiko sinne saada päiväkotia, yläastetta, lukiota. Näitä on jo eri kampuksilla Suomessa. Juha Uotila

Uusia vuokralaisia on jo saatu ja niitä on haussa. Osaa yliopistolta vapautuneista tiloista käyttää Saimaan ammattikorkeakoulu.

Lappeenrannan kaupunki vuokraa Skinnarilan esikoululaisille ja 3—6-luokkien oppilaille väistötiloja siihen asti kunnes uutta koulutilaa valmistuu. Yliopisto toivoo kampukselle myös lukiota. Yksityisen päiväkodin kanssakin on jo käyty keskusteluja.

— Haluamme kampukselle erilaisia toimijoita ja kampusta avoimemmaksi ympäröivälle kaupungille. Kaikkien tilojen, esimerkiksi peruskorjatun ravintolan, monimuotoista toimintaa kannustetaan, sanoo Sutela.

Rakennus 4 tyhjenee ensin

Kai Skyttä

Tämän luokan tilalle tulee jakelukeittiö.

Yliopisto on Skinnarilassa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (Syk) vuokralaisena. Sykin kampuskehitysjohtaja Juha Uotila kertoo, että parhaillaan haetaan uusia toimijoita tyhjentyvään rakennus neloseen.


— Ja isossa mittakaavassa mietitään yhdessä yliopiston kanssa, mitä kaikkea kiinteistöihin voisi tulla. Kaupungin kanssa käydään neuvotteluja heidän mahdollisista tilatarpeistaan.


Uotilan mukaan Sykin mielivisio on ajatus elinikäisestä oppimisesta.


— Voisiko sinne saada päiväkotia, yläastetta, lukiota. Näitä on jo eri kampuksilla Suomessa. Esimerkiksi Tampereen keskustakampuksella on lukio ja Hervannan kampuksella avautui päiväkoti.


— Kaikille kampuksille on tehty strategiat kehittämisen pohjaksi. Mietimme, miten ne kehittyvät ja pysyvät elinvoimaisena ja virkeänä.

Kampus yritetään pitää elinvoimaisena


Uusia peruskorjaustarpeita ei ole lähivuosina näköpiirissä eikä uutta tilaa ole tarkoitus enää rakentaa.


— Toki jos olisi tulossa joku iso toimija, voitaisiin tutkia investoinnin mahdollisuus. Asuminen on yksi toiminto jota kampukselle on suunniteltu. Tämä johtaa uudisrakentamiseen.

Lisää tietointensiivisiä yrityksiä

Rehtori Juha-Matti Saksan ykköstoiveena on saada kampukselle lisää yrityksiä ja lukio.

— Haluaisin tänne lisää tietointensiivisiä yrityksiä ja lukion. Sellaisen kunnianhimoisen lukion, joka haluaisi olla Suomen paras.

Saksa korostaa yhteistyön tuomia hyötyjä.

Kai Skyttä

Skinnarilan alakoululaiset menevät luokkiinsa tästä, näyttää kiinteistöpäällikkö Harri Lumme.

— Kun olemme olleet yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa kampuksella, niin samalla tutkimuspuoli on kasvanut merkittävästi ja yritysrahoitus myös. Ammattikorkeakoulukin on voittanut. Meitä kiinnostaa toiminnallisuus, että yhdessä syntyy jotain sellaista, mitä missään muualla ei ole.

Saksa näkee yliopiston tilatarpeen kutistuvan vielä selvästi.


— Opetusmenetelmät ovat kehittyneet. On paljon digitaalista opetusta. Ei perinteisiä luokkatiloja enää tarvita ja niitä on jäänyt tyhjilleen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.