Kukaan ei osaa kertoa tarkasti, kuinka kattavasti eteläkarjalaiset lapset on rokotettu tuhkarokkoa vastaan — THL:n rekisteri ei näytä todellista tilannetta

Eksote on pyytänyt THL:ta korjaamaan alakanttiin näyttäviä rekisteritietoja.

Sami Heiskanen

Rokotuskattavuudesta on tullut viime aikoina kuuma puheenaihe.
Rokotuskattavuudesta on tullut viime aikoina kuuma puheenaihe.

Mikä on rokotussuoja eteläkarjalaisilla lapsilla esimerkiksi tuhkarokon osalta? Tarkkaa lukua ei tällä hetkellä kukaan osaa kertoa, ei Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri saati Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Lasten rokotukset on Eksoten mukaan kirjattu ja tiedot välitetty THL:lle, mutta ilmeisesti tiedot eivät ole siirtyneet oikein ja tilasto näyttää alakanttiin.

THL.n rekisterin mukaan esimerkiksi vuonna 2015 syntyneistä lapsista vain 88,2 prosenttia olisi saanut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen. THL:n verkkosivuilla on rokotekattavuuskartan yhteydessä Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen osalta maininta, että ”rokotuskattavuustiedot voivat olla aliarvio rokotusten kirjaamiseen ja/tai tietopoimintaan liittyvien puutteiden vuoksi.” Toisaalla samalla sivulla viitataan tiedonsiirto-ongelmaan.

On mahdollista, että rekisteritiedoissa on puutteita muidenkin kuin tuhkarokkorokotusten osalta.

Kun samaisen THL:n tilastoista laskee kuntakohtaiset rokotuskattavuusluvut, päästään Etelä-Karjalassa suurin piirtein valtakunnalliseen keskiarvoon, joka on 94,4 prosenttia MPR-rokotettuja vuonna 2015 syntyneistä lapsista.

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen pitää jo maakunnan maineen vuoksi tärkeänä, että tilastot antaisivat oikeaa tietoa laumasuojasta tarttuvien tautien suhteen.

Eksote on palvelupäällikkö Kirsi Leinosen mukaan pyytänyt THL:ää tarkistamaan lukuja pariinkin otteeseen. Asia on siellä vielä vaiheessaan.

— Meillekin tämä on tärkeä asia, että meillä on oikea kuva. Rokotusten kirjaamisissa voi olla unohduksia ja lipsahduksia, mutta käymme tämänkin asian läpi henkilökunnan kanssa, Leinonen sanoo.

Ensimmäinen MPR-rokote saadaan tavallisimmin noin vuoden ikäisenä, ja tehoste kuuden vuoden iässä. Pienillä paikkakunnilla, jossa syntyy vähän lapsia, jo muutama rokottamaton lapsi näkyy kunnan kohdalla tilastoinneissa.

Etelä-Karjalan alhaista tuhkarokkorokotuslukua THL:n rekisterissä ihmeteltiin jo alkuvuonna. Erityisesti kummastutti vuonna 2015 syntyneiden kohdalla reipas pudotus, 7,5 prosenttia, edellisvuonna syntyneiden rokottamiseen. Ainakin osaselitys löytyi siitä, että kun Imatra liittyi Eksoteen vuoden 2016 alusta, imatralaisen tiedot eivät siirtyneetkään ongelmitta Eksoten tietokantaan. Eksote selvitti asiaa jo keväällä ja aikoi lähettää puutteelliset tiedot uudelleen THL:ään.

Keväällä Eksote tiedotti, ettei vanhempien asenne MPR-rokotuksia kohtaan ollut muuttunut, eivätkä rokotuksista kieltäytymiset olleet mitenkään nousseet huolenaiheeksi.

— Virhe johtui Imatralla käytössä olleen potilastietojärjestelmän tiedonsiirron ongelmista alkuvuonna 2016. Tämän vuoksi Eksoten rokotuskattavuusluvut ovat liian matalat. THL tekee yhteistyötä terveyskeskusten ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja, lausui erikoissuunnittelija Jonas Sundman THL:stä Eksoten tiedotteessa viime huhtikuussa.

Luetuimmat