Eksote on lakkauttanut yli 500 laitoshoitopaikkaa viiden vuoden aikana — omaisten mukaan hoitopaikan saamisen kriteerit ovat liian tiukat

Viime vuonna Eksoten alueella oli 334 laitoshoitopaikkaa, kun vuonna 2011 paikkoja oli yhteensä 849. Luvuissa ei ole mukana Imatran tietoja.

Hoivajohtaja Taina Jaakon mukaan tavoitteena on, että ikäihmisten ympärivuorokautinen hoito toteutetaan jatkossa asumisyksiköissä.

— Jos asiakas tarvitsee lyhytaikaista vuodeosastohoitoa, niin järjestämme paikan. Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, että kukaan asuu sairaalassa pitkiä aikoja.

Jaakon mukaan kevyempiä asumisratkaisuja on jo lisätty, mutta ei riittävästi. Viime vuonna maakunnassa oli 252 tuetun asumisen paikkaa, mikä on 95 paikkaa enemmän kuin vuonna 2011. Samalla on panostettu myös koti- ja omaishoidon lisäämiseen.

Etelä-Saimaan toimitukseen yhteyttä ottanut imatralainen Marjatta Rikkinen on huolissaan vanhustenhoidon tilanteesta.

Rikkinen kertoo äitinsä saaneen aivoinfarktin lokakuussa 2008. Sen seurauksena 86-vuotias äiti menetti vasemman käden ja jalan toimintakyvyn.

— Sairaalajakson jälkeen teimme sopimuksen, että kotihoitaja käy äidin luona aamulla ja illalla. Kesällä iltahoitajan käynnit kuitenkin loppuivat. Asiaa kysyessäni ilmoitettiin, että henkilöstöä on liian vähän, eivätkä iltakäynnit ole tarpeellisia.

Rikkinen valitti asiasta, minkä jälkeen iltakäynnit jatkuivat. Hän kertoo joutuneensa vaatimaan hoitoa kovin ottein myöhemminkin.

— Rintasyöpää sairastanut äitini kotiutettiin sairaalasta huonokuntoisena. Silloin menin poliisilaitokselle ja jätin rikosilmoituksen heitteelle jätöstä. Poliisi teki asiasta vahinkoilmoituksen potilasasiamiehelle.

Tapahtumien seurauksena äiti pääsi koekotiutukseen. Lisäksi tehtiin hakemus pääsystä ympärivuorokautiseen hoitoon.

— Sinne äiti ei kuitenkaan ehtinyt, vaan kuoli kotiinsa neljä ja puoli vuotta halvauksen jälkeen, Rikkinen kertoo.

Lue aiheesta lisää maanantain Etelä-Saimaasta tai mobiilisovelluksesta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.