Syrjitäänkö tyttöjä Suomessa? Näin vastasivat tyttöjen päivän sankarit Imatran kävelykadulla — ”Yläasteella pojat saattoivat huudella, että kuulut keittiöön”

Kanerva Jalarvo

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään tänään 11. lokakuuta jo kuudetta kertaa. Kysyimme Imatralla, millaista on elää tyttönä Suomessa 2010-luvulla, ja kuinka hyvin sukupuolten tasa-arvo ja yhtäläiset oikeudet toteutuvat nuorten naisten mielestä?

Emmi Taavitsainen, Imatra

— Tyttönä on oikein hyvä elää Suomessa. Edelleen puhutaan joidenkin ammattien kohdalla miesten ja naisten ammateista, tai vastaavasti koulussa on tyttöjen ja poikien liikuntalajit. Mielestäni pitäisi olla yhteiset lajit kaikille. Tasa-arvo on kuitenkin yhä yleistymään päin. Itse en ole kokenut, että sukupuolen vuoksi olisi kohdeltu eri tavalla.

Kanerva Jalarvo

Julia Jurvanen, Imatra

— Tyttöjen oikeudet toteutuvat hyvin Suomessa. En ole kokenut sukupuolista syrjintää. Mielestäni tasa-arvon suhteen täällä ei ole juurikaan parannettavaa. On aika selvää, että kaikilla on yhdenvertaiset oikeudet. Sitä osaa myös arvostaa, kun lukee uutisia siitä, millainen tyttöjen tilanne voi olla muualla päin maailmaa.

Kanerva Jalarvo

Vilma Raatikainen, Lappeenranta

— Tyttöjen asiat ovat todella hyvin Suomessa. En ole koskaan törmännyt siihen, että sukupuolen vuoksi olisi kohdeltu eri tavalla. Yläasteella pojat saattoivat huudella, että kuulut keittiöön, mutta mitään vakavaa ei ole sattunut kohdalle. Mielestäni parannettavaa ei ole. Tosi tyytyväinen voi olla.

Kanerva Jalarvo

Sofia Sinkkonen, Imatra

— Mielestäni tyttöjen tilanne on täällä hyvä. Minkäänlaista syrjintää ei ole koskaan sattunut omalle kohdalleni. Kaikissa maissa tilanne ei ole kuitenkaan samanlainen — asiat voisivat siis olla paljon huonomminkin. Suomessa tasa-arvoasiat ovat hyvin, joten kehitettävää ei tule mieleeni.

Kanerva Jalarvo

Ida Paakkinen, Imatra

— Sukupuolten tasa-arvo ja tyttöjen oikeudet toteutuvat Suomessa hyvin. Itselläni ei ole kokemuksia siitä, että sukupuoli olisi vaikuttanut siihen kuinka kohdellaan. Mieleeni ei tule tapauksia lähipiiristäkään. Mielestäni näiden asioiden suhteen Suomessa ei ole parannettavaa.

Kanerva Jalarvo

Anni Rautio, Imatra

— Suomessa tyttöjen on hyvä elää. Itselleni ei tule mieleen tilannetta, jossa olisi syrjitty sukupuolen vuoksi. Esimerkiksi meidän koulussa tyttöjä ja poikia on kohdeltu tasavertaisesti. Suomessa tytöillä on varmasti yhtäläiset mahdollisuudet edetä elämässä kuin pojillakin. Etenkin jos vertaa muihin maihin, joissa tyttöjen ja naisten asema on huonompi.

Tyttöjen päivän viikolla tapahtuu

Lappeenrannassa kauppakeskus Isossa Kristiinassa on esillä Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely, joka kuvaa tyttöjen elämää pakolaisleireillä. Näyttely on esillä 29. lokakuuta saakka.

Kauppakeskuksessa esiintyvät myös Two Step ja K-pop-tanssijat 11. lokakuuta.

Paikalla on myös Plan International Suomen vapaaehtoisia kertomassa tyttöjen oikeuksista ja jakamassa rannenauhoja sekä leikkitatuointeja.

Lappeenrannan kirjastoissa esitellään tyttöjä koskevaa kirjallisuutta kuluvan viikon aikana.

Kanerva Jalarvo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.