Matti Viialainen ryhtyy tunnustelemaan maakuntaliitosta — Päätöksiä voisi tehdä selvityksen pohjalta aikaisintaan vuonna 2021

Kymenlaakson maakuntajohtaja ei innostu: "Vieras ajatus meille. Koko Saimaa on vierasta aluetta kotkalaisille."

Jussi Lopperi

Matti Viialainen tunnustelee kaakon maakuntien kiinnostusta yhteiseen laajempaan maakuntaan. Ainakin Kymenlaaksossa ajatus tuntuu vieraalta.
Matti Viialainen tunnustelee kaakon maakuntien kiinnostusta yhteiseen laajempaan maakuntaan. Ainakin Kymenlaaksossa ajatus tuntuu vieraalta.

Etelä-Karjalan liitto ryhtyy selvittämään mahdollista maakuntien yhdistämistä Kaakkois-Suomessa.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen ryhtyy tunnustelemaan yhdistymishalukkuutta kiinnostuneiden kanssa. Varsinaista yhdistymisselvitystä Etelä-Karjalan liitto ei ainakaan tässä vaiheessa ryhdy tekemään.

— Kokoamme ensin virkatyönä tosiasioita Kaakkois-Suomesta ja niiden pohjalta käymme keskustelua siitä, voidaanko edetä varsinaiseen selvitykseen. Ja mitkä ovat muiden maakuntien halukkuudet osallistua liitokseen, maakuntajohtaja Viialainen toteaa.

Väestöennusteet ohjaava tekijä

Mikäli Viialaisen tunnustelut johtavat selvityksen tekoon, päätökset yhteisestä maakunnasta voitaisiin tehdä seuraavalla vaalikaudella aikaisintaan vuonna 2021.

— Tarkoitus on, että mahdollinen selvitys on käytettävissä seuraavien valtuustojen aloittaessa kevään 2021 kunnallisvaalien jälkeen. Samassa yhteydessä voidaan myös pitää maakuntavaalit, jos sellainen tilanne tulee esiin.

Maakuntaliitos nousi esille, kun Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden esitti muun muassa Etelä-Saimaassa julkaistussa yleisönosastokirjoituksessa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhdessä muodostaman Saimaan maakunnan perustamista.

Viialaisen tehtävänä on myös selvittää samaan vaalipiiriin kuuluvan Kymenlaakson halukkuus maakuntaliitokseen.

Viialainen sanoo, että liitosta ohjaavana tekijöinä on syyskuun lopulla julkistettavat tuoreet väestöennusteet, kuntatalouksien näkymät ja kuntien taloudelliset mahdollisuudet selvitä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta.

— Tavoitteena täytyy olla nykyistä tehokkaampi hallinto. Nyt teemme paljon päällekkäistä työtä. Elinkeinopolitiikkaan ja edunvalvontaa suurempi maakunta voi tuoda lisää poliittista voimaa.

Kymenlaakso tyrmää, Etelä-Savo keskustelee

Kymenlaaksossa usko kolmen maakunnan liitokseen on vähäistä.

— Täysin vieras ajatus. Koko Saimaa on kotkalaisille vierasta seutua, jos ei satu mökkiä siellä olemaan. Savonlinna on myös täysin vieras paikka meille, lataa Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Mikkolan mukaan Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan liitos voisi jotenkin tulla kysymykseen.

— Kolmen maakunnan liitos on kyllä kovin pitkän polun päässä. Yhteistä ei ole kuin vaalipiiri.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo, että asia on esillä maakuntahallituksen kokouksessa ensi viikolla.

— Meillä ei ole ollut liitoksiin muuta kantaa kuin se, että Etelä-Savo on yksi Suomen 18 maakunnasta. Keskustelua varmaan käydään, mutta meillä ei ole vielä vastauksia Viialaisen kysymyksiin.