Puutiaisaivokuumeen tartuntojen määrä väheni — Sammonlahti on edelleen Etelä-Karjalan riskialue

Juha Jantunen

Puutiaisaivotulehdustartuntoja on Etelä-Karjalassa saatu eniten Lappeenrannan Sammonlahdessa. Silti riski sairastua on melko pieni.

Punkkien levittämään aivotulehdukseen (TBE) sairastuneiden määrä laski Etelä-Karjalassa viime vuonna.

Huippuvuosina 2014 ja 2015 tartunnan saaneita oli maakunnassa kahdeksan, mutta viime vuona määrä väheni viiteen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista.

Muutos ei ole merkittävä, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) sanoo.

— Tämä tarkoittaa sitä, että täällä on löydöksiä ja niitä on enemmän kuin monessa muussa paikassa. Henkilökohtainen riski sairastua on aika pieni.

Lappeenrannan Sammonlahti on Suomalaisen mukaan puutiaisaivokuumetartuntojen hotspot Etelä-Karjalassa, mutta yksittäisiä tartuntoja on saatu muuallakin.

Rokotteella puutiaisaivokuumeelta suojautumista voi suositella ihmisille, jotka liikkuvat paljon luonnossa tai veneilevät.

Suomalaisen mukaan ihmisten on itse arvioitava, pitääkö riskiä niin merkittävänä, että haluaa ottaa rokotteen ja maksaa siitä.

— Jos ihminen taudin saa, se voi olla raju. Suuri osa niistä, joilla on ollut oireinen puutiaisaivokuume, on ehkä ajatellut, että olisi pitänyt ottaa rokote.

Jos haluaa suojan puutiaisaivokuumetta vastaan ensi kesäksi, kannattaa nyt ottaa ensimmäinen rokote, Suomalainen sanoo.

Toinen rokote pitäisi ottaa 1—3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas rokote pitäisi ottaa 5—12 kuukauden päästä toisesta rokotuksesta.

Kahden rokotteen jälkeen ihmisellä on jo melko hyvä suoja, ja kolmannen rokotteen jälkeen suoja on pitkäkestoinen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.