Satavuotiaan Suomen luonnonsuojelukampanja ylitti reilusti tavoitteensa — Etelä-Karjalassa suojeltiin 45 hehtaaria

Raimo Eerola

Satavuotiaan Suomen luonnonsuojelukampanja ylitti reilusti tavoitteensa — Etelä-Karjalassa suojeltiin 45 hehtaaria

Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestetyn Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan ansiosta maahan perustettiin viime vuonna 170 uutta luonnonsuojelualuetta. Niiden yhteenlaskettu koko on 3064 hehtaaria.

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön kampanja kannusti maanomistajia perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Kampanjan tavoite oli 1800 hehtaaria, eli se ylittyi reilusti.

Etelä-Karjalassa luonnonsuojelualueita perustettiin 45 hehtaaria, joista yksityisten maanomistajien osuus on 16 hehtaaria ja Lappeenrannan kaupungin osuus 29 hehtaaria Pappilanniemessä.

Kampanjassa suojellut kohteet ovat etupäässä erilaisia metsiä ja soita sekä niiden yhdistelmiä. Lisäksi joukossa on ulkosaariston luotoja, lintukosteikoksi ennallistettu entinen turvesuo ja pieni lintujärvi.

Kampanjaan sai osallistua myös rahalahjoituksilla. Mukana olleiden säätiöiden kautta lahjoitettiin rahaa yhteensä noin 350 000 euroa. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun.

Valtio osallistuu kampanjaan suojelemalla yksityisten lahjoituksia vastaavan pinta-alan. Toistaiseksi suojelupäätöksiä on tehty 665 hehtaarin edestä, ja uusien kohteiden etsintä jatkuu.

Kommentoidut