Suomalainen rehellisyys viehättää vaihto-opiskelijoita: Vietnamilaisopiskelijat haluavat olla osa Imatraa ja ystävystyä paikallisten vanhustenkin kanssa

Puutteellinen kielitaito ja suomalaisten ujous pitää kansainväliset opiskelijat usein omissa piireissään.

Kaisa Beltran

Opiskelija Ha Nguyen haluaa tutustua myös vanhuksiin ja lapsiin.
Opiskelija Ha Nguyen haluaa tutustua myös vanhuksiin ja lapsiin.

Restonomiopiskelija Hong-Minh Len ensikosketus Imatraan tapahtui Facebookin kautta. Keskusteluryhmässä Suomessa jo opiskelevat ja sitä suunnittelevat vietnamilaiset jakoivat kokemuksiaan.
Saimaan ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Petra Yli-Kovero on kuullut vietnamilaisten opiskelijoiden ajatustenvaihdosta sosiaalisessa mediassa.

— Suomi tuntuu olevan Vietnamissa hyvässä huudossa.

Vietnam on yksi niistä kahdestakymmenestäyhdestä maasta, jossa järjestetään pääsykokeita suomalaisiin ammattikorkeakouluihin. Kokeita järjestetään sekä pohjoisen Hanoissa, että etelän Ho Chi Minh Cityssä. Vietnam on kuulunut Suomen ammattikorkeakoulujen Finnips -ohjelmaan alusta saakka.
Yli-Kovero uskoo tämän olevan syynä myös Saimaan ammattikorkeakoulun suureen vietnamilaisten määrään.

— Monesta maasta on hyvin vaikea saada valintakoekutsun perusteella viisumia Suomeen. Heidän ei siinä kohdassa tarvitse matkustaa, ja se näkyy meillä suurena hakijoiden ja opiskelijoiden määränä, Yli-Kovero selittää.

Stipendijärjestelmä houkuttaa

Nykyään kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta Suomeen tulevat opiskelijat maksavat opinnoistaan. Oppilaitokset on velvoitettu rakentamaan kukin omannäköisensä stipendijärjestelmä EU:n ulkopuolisille oppilaille. Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskelevilla on mahdollisuus saada opintomaksut takaisin sataprosenttisesti, mikäli opinnot sujuvat suunnitellusti.

Vietnamilainen Ha Nguyen päätti opiskella Suomessa kahdesta syystä. Ensimmäinen syy oli suomalainen stipendijärjestelmä. Nguyen vertaili ja harkitsi eri maita, ja totesi perheen talouden riittävän opintoihin Suomessa.
Toinen syy on se, että Nguyen pitää Suomesta. Erityisesti häntä viehättää suomalaisten rehellisyys ja luottamus toisiinsa.

Kaisa Beltran

Hong-Minh Le ja Jorma Vuotila löysivät englannista yhteisen kielen.
Hong-Minh Le ja Jorma Vuotila löysivät englannista yhteisen kielen.

— Jos hukkaat jotain julkisella paikalla, se palautetaan sinulle, Nguyen kuvailee.

Haluamme näyttää, että mekin välitämme paikallisesta yhteisöstä. Että emme tule tänne vain opiskelemaan, ja sitten lähde pois. Hong-Minh Le

Kolmisen kuukautta Imatralla asuneen vietnamilaisen ystäväpiiri koostuu suomalaisista ja kansainvälisistä opiskelijoista. Ikäihmisten ja Linnalan kansainvälisten opiskelijoiden yhteisessä kahvihetkessä Nguyen sai ensimmäisen koulun ulkopuolisen ystävän 89-vuotiaasta Mirjam Hauskasta. Nguyeniä kiinnosti oliko Hauska nuorena hyvä hiihtämään.

— Olin mie aika. Sie voisit saada miun vanhat sukset, Hauska lupasi.

Osa yhteiskuntaa

Kansainvälisten oppilaiden perustama Saimia Event Club järjestää ohjelmaa opiskelijoiden ja eri sidosryhmien kesken. Kerhon järjestämällä kahvihetkellä haluttiin osoittaa kiinnostusta paikalliseen elämään ja yhteiskuntaan.

— Haluamme näyttää, että mekin välitämme paikallisesta yhteisöstä. Että emme  tule tänne vain opiskelemaan, ja sitten lähde pois, Hong-Minh Le selittää.

Saimia Event Club on kaikille avoin kerho. Tällä hetkellä siihen tosin kuuluu vain vietnamilaisia ja yksi suomalaisopiskelija. Le toteaa myös oman kaveripiirinsä koostuvan pääasiassa vietnamilaisista. Syynä on muun muassa opiskelijoiden asumisjärjestelyt. Samat kansallisuudet sijoitetaan yleensä samaan asuntoon. Toisaalta ujoihin suomalaisiin on vaikea saada kontaktia. Myös kielitaito vaikuttaa.

— Työharjoittelupaikkaa on vaikea löytää ilman hyvää suomen kielen taitoa. Imatralla pitää lisäksi osata venäjääkin. Tilanne on varmasti helpompi esimerkiksi Helsingissä, joka on kansainvälinen ja avoimempikin.

Le on suorittanut työharjoittelujaksonsa Espanjassa ja Saksassa. Kolmannen paikkansa hän on päättänyt löytää Imatralta.

Fakta: ulkomaalaiset opiskelijat Imatralla

Saimaan ammattikorkeakoulussa on noin 90 vietnamilaista tutkinto-opiskelijaa, joista Imatralla opiskelee noin 30.

Suurin ulkomaalaisten ryhmä on venäläiset. Vietnamilaiset tulevat toisena, määrän ollessa 19 prosenttia. Kolmanneksi suurin ryhmä on kiinalaiset.

Ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita on yhteensä noin 500. He edustavat 40:tä eri kansallisuutta.

Luetuimmat