Ikea ei aio kiirehtiä Lappeenrantaan, tontista huonekalujätti ei aio luopua

Mika Strandén

Kuutostien varressa Mustolassa sijaitseva Ikean tontti valmistautuu talven tuloon. Ikean suunnitelmien mukaan edessä on useampi talvi ennen rakentamisen käynnistymistä.
Kuutostien varressa Mustolassa sijaitseva Ikean tontti valmistautuu talven tuloon. Ikean suunnitelmien mukaan edessä on useampi talvi ennen rakentamisen käynnistymistä.

Ikean tontti Mustolassa pysyy vielä pitkään hiljaisena. Huonekalujätti hankki tontin haltuunsa viime vuonna, mutta rakentamispäätöstä saadaan odotella vielä vuosia.

— Osallistumme Lappeenrannan kaupungin organisoimaan työryhmään, jonka tarkoituksena on tutkia minkälainen palvelukokonaisuus palvelisi Mustolassa parhaalla mahdollisella tavalla alueen asukkaita. Haluamme keskittyä suunnitteluun rauhassa, joten aivan lähivuosina rakentamispäätös ei tule ajankohtaiseksi, sanoo viestintäasiantuntija Annika Stubbe Ikeasta.

Aivan lähivuosina rakentamispäätös ei tule ajankohtaiseksi.

Mahdollisen investointipäätöksen tekevät aikoinaan Ikea Real Estate Oy:n ja Ikea Oy:n hallitukset.

Stubben mukaan Ikea keskittyy Suomessa Lappeenrantaan ja pidemmällä aikavälillä myös pääkaupunkiseudulle. Mustolan tontin myyminen eteenpäin ei ole yhtiön suunnitelmissa.

— Työryhmä keskittyy nyt alueen suunnitteluun eikä tontista luopuminen tai sen myyminen kuulu ryhmän tavoitteisiin.

Ikanon tulo mahdollista

Ikea Centres eli entinen kauppakeskus Ikano jäi jo aikaisemmin suunnitelmien ulkopuolelle eikä se ollut mukana enää tonttikaupoissa. Kauppakeskusta ei silti ole vielä pelattu ulos.

— Yhteistyökumppaneita ei ole päätetty, sillä tässä vaiheessa on ennenaikaista arvioida minkälaisia kumppaneita tulemme mahdollisesti tarvitsemaan.

Etelä-Saimaa on aiemmin kertonut muun muassa Toivo Sukarin Ideaparkin olleen kiinnostunut Lappeenrannasta. Myös Etelä-Karjalaan kaavailtua maakuntahallia on esitetty rakennettavaksi Ikean yhteyteen. Etelä-Karjalan liitto neuvotteli mahdollisuudesta suoraan Ikean kanssa.

— Maakuntahalli ei ole toteutumassa. Nyt selvitetään jäähallin pohjalta monitoimihallin rakentamista eikä sen paikka ole Mustolassa, linjaa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Venäjä ei vaikuta päätökseen

Venäläisturistien lisääntyminen Etelä-Karjalassa ei Stubben mukaan ainakaan suoraan vaikuta Ikean päätöksentekoon.

— Katsomme markkinaa kokonaisuutena ja ensisijaisesti teemme kaupalliset päätöksen kotimaisten asiakasvirtojen perusteella.

Ikean viimeinen liike Suomessa on Ikea-lähipisteen perustaminen Jyväskylään.

— Ikea-lähipiste Jyväskylässä on osa kansainvälistä pilottihanketta, jonka tarkoituksena on kartoittaa uusia liiketoimintamalleja ja niiden toimintaedellytyksiä Suomessa ja maailmalla.

Ikean pitkä tie

2007 Lappeenrannan kaupungin ja Ikean ensimmäiset neuvottelut.

2010 Kaupunki kertoi valmistelevansa Ikealle tonttia Selkäharjuun Kuutostien ja Mikkelintien risteykseen.

2011 Etelä-Karjalan maakuntakaava valmistui joulukuussa. Siinä Ikealle sopiva kauppapaikka löytyi Mustolasta.

2012 Ikea kertoi rakentavansa Lappeenrantaan. Valtuusto hyväksyi aiesopimuksen tontin myynnistä. Valmista piti olla ehkä jo jouluna 2015.

2015 Umpeutuvaa aiesopimusta jatkettiin vuoden 2016 loppuun.

2016 Syksyllä Ikea kertoi ostavansa tontin, mutta miettivänsä vielä rakentamista. Valtuusto hyväksyi kaupan 26.9.

2017 Rakentamispäätös vie vuosia.

Harri Manskinen

Harri Manskinen