Jääigluja kohoaa ensi talvena Imatran Varpasaareen kaksin kappalein, suunnitelmissa on jääsoitinkonserttien lisäksi jäänveistokursseja

Piia Kaskinen

Toni Kainulainen jäädytti 4. tammikuuta 2017 iglua painepesurilla.

Minna Mäkinen

Jäinen konserttisali.

Minna Mäkinen

Jääiglun pinnassa oli paksu lumikerros.

Viime talvena Imatralla suuren suosion saavuttanut jääiglu tulee jälleen. Eikä igluja rakennetta Varpasaareen vain yhtä, vaan suunnitelmien mukaan jopa kaksi.

— Toisessa iglussa pidetään viime vuotiseen tapaan konsertteja, toisesta on kaavailtu pajaa, jossa pidetään jäänveistokursseja, kertoo Jere Nuppola, yksi igluprojektin puuhamiehistä.

Viime tammikuussa tehty harjoitusiglu onnistui niin hyvin, että uudet kupolit työstetään samoilla mitoilla.

— Konserttisalin lavaa muutetaan niin, että sisään mahtuu enemmän kuuntelijoita.

Viime talvena Soundomen konsertit olivat loppuunmyytyjä. Iglu veti tuolloin kerralla korkeintaan 30 kuulijaa.


Vaatii kunnon pakkaset

Iglunteko on täysin riippuvainen talvikeleistä. Töihin päästään vasta, kun saadaan kunnon pakkaset, vähintään kymmenkunta astetta.

— Työt voisivat käynnistyä vuodenvaihteessa. Silloin ensimmäiset konsertit olisivat tammikuun puolivälin jälkeen, aikatauluttaa Nuppola.

Nuppolan ja Juuso Partasen vetämien jäänveistokurssien ajankohdaksi on kaavailtu helmikuuta.

Kursseja voitaisiin pitää kahdentasoisia, toisessa tutustuttaisiin jäähän materiaalina, sen käsittelyyn ja välineistöön.

— Toisessa voisi olla pidemmälle vietyä jään työstämistä, Nuppola kaavailee.


Hyvä vastaanotto kannusti jatkamaan

Nuppolan ja Partasen lisäksi igluprojektissa ovat edelleen mukana muun muassa Vuoksen kalastuspuiston Toni Kainulainen ja kouvolalainen jään- ja lumenveistoryhmä Lumistit.

— Urakka on raju ja vaatii tekijöiltä poissaolo muista töistä. Viime vuodesta tuli kuitenkin niin hyvää palautetta, että haluamme jatkaa.

Keskusteluja on käyty myös jääveistosten tekemisestä muualle Imatralle.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.