Aktiivimalliin suuttuneet suuntaavat perjantaina työpaikkansa sijaan Helsinkiin

Aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen lähtee Lappeenrannasta ja Imatralta useita tilauslinja-autoja.

Jussi Lopperi

Edellisen kerran palkansaajat ympäri Suomen protestoivat hallituksen päätöksiä vastaan Helsingissä syyskuussa 2015.
Edellisen kerran palkansaajat ympäri Suomen protestoivat hallituksen päätöksiä vastaan Helsingissä syyskuussa 2015.

Palkansaajien keskusjärjestö SAK järjestää perjantaina mielenilmauksen ja vaatii hallitusta perumaan aktiivimallin. Moni eteläkarjalainen työntekijä aikoo osallistua ja lähteä työpaikan sijaan päätapahtumaan Helsinkiin.

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kari Kokkola arvioi, että väkeä on lähdössä saman verran kuin syksyn 2015 suurmielenilmaukseen, jolloin palkansaajajärjestöt vastustivat hallituksen päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

Mieltään voi ilmaista myös paikallisesti

SAK järjestää perjantaina vähintään kolme tilauslinja-autoa Imatralta Lappeenrannan kautta Helsinkiin. Lisäksi osa liitoista järjestää omia kuljetuksia. Etelä-Karjalasta päätapahtumaan lähtevien määrää ei vielä tiedetä, sillä ilmoittautuminen ja kyytien järjestäminen on vielä kesken.

Osa työntekijöistä osallistuu mielenilmaukseen, muttei lähde Helsinkiin. Esimerkiksi ammattiliitto Pron jäsenistä osa osallistuu paikallisesti kello 11—13. Tällöin työntekijät poistuvat työpaikoiltaan ja voivat kokoontua Lappeenrannassa liiton toimistolle.

Aktiivimallin vastustus ja mielenilmaus ovat saaneet laajaa kannatusta meidän porukassamme. – Jarkko Harjumaaskola

Rakentaminen pysähtyy päiväksi

Aktiivimallin vastustus pysäyttää perjantaina muun muassa suuren osan Lappeenrannan paikallisliikenteestä, raskaan liikenteen kuljetuksia ja muun muassa rakennustyömaat.

Rakennusliiton aluetoimitsija Jarkko Harjumaaskola sanoo, että rakennusalan työntekijät ovat mielenilmauksessa mukana laajasti.

— Aktiivimallin vastustus ja mielenilmaus on saanut laajaa kannatusta meidän porukassamme. Se iskee meidän alaamme tosi kovasti.

Rakennusalan luonteeseen kuuluu kausityöttömyys työmaiden välissä, ja lain pelätään johtavan turhien työhakemusten tehtailuun. Harjumaaskola sanoo, että rakentajat liikkuvat työn vuoksi jo nyt paljon ja hakevat töitä monista firmoista.

— Laki ei tuo uusia rakennusten aloituksia, vaan rakentaminen perustuu kysyntään.

Tehtaita voi mennä kiinni

Teollisuusliitto pysäyttää aktiivimallin vastustamiseksi teollisuuslaitoksia, mutta niistä ei Kari Kokkolan mukaan ole Etelä-Karjalan osalta vielä tietoa. Suurimmat tehtaat pysyvät joka tapauksessa käynnissä, eikä niitä ajeta alas yhden päivän mielenilmauksen vuoksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluepäällikkö Hannu Repo kertoo, että sen jäsenten osallistuminen mielenilmaukseen näkyy ensimmäisenä julkisen puolen tukipalveluissa, kuten koulujen keittiöissä.